Swix C2 Roadline og S5 Pro ble testet blant annet på Birkebeiner (rulle-)skistadion. Foto: turrenn.net.

Swix har levert skismurning, klær og utstyr til skiglade nordmenn i mange år. I 2013 kjøpte Swix opp svenske Pro-Ski for å kunne konkurrere også på rulleskimarkedet med mer enn staver og klær. Turrenn.net har testet Swix´ klassiske favoritt S2 Roadline, og deres Pro-utgave av skøyterulleskien S5.

Rulleskiene er lånt ut av Swix og testet i rulleskianlegget på Birkebeiner stadion på Lillehammer og langs landeveien på en typisk rulleskirunde i Trondheim (Jonsvannet). Begge skiene ble testet med Rottefella-(Rollerski Classic og Skate)bindinger.

Swix C2 Roadline (klassisk)

Spesifikasjoner (fra leverandør)

Lengde: 790 mm

Vekt: 2 kg

Hjuldiameter: 67 mm

Hjulbredde: 50 mm

Stabilitet og manøvrerbarhet

Swix Roadline C2 gir fort et veldig ´ski-likt´ inntrykk når jeg ruller avgårde på de på Birkebeiner skistadion (der birkebeinere vanligvis står og gumler pølse, frukt og

Swix C2 Roadline

buljongsuppe og prater om årets birkebeinerrenn). De har en viss svikt, som langrennsski. Dermed er det lettere å holde balansen fordi noe av kraften rett ned fra beina og vekten fra kroppen absorberes (som om man lander på en madrass) i stedet for å avvises (som å lande på betong).

Jeg synes også at skiene er lette å manøvrere / skifte retning med. De krever ingen tilvenningsfase og det er bra, fordi retningsendringer og manøvrering ifm. fortauskanter, hindringer i veibanen, m.m. ofte er uventet og må skje fort. Da er det lett å stivne litt på rulleskiene og sjansen for å falle øker.

Hjulene på Roadline-skiene (2´er hjul) opplevdes som stødige og stabile «rett frem», men hadde veldig lav friksjon hvis man skal ploge, etc. Det betyr at de kan føles litt lite responsive i slike situasjoner fordi de glir litt mye ut til siden.

Når det gjelder retningsstabilitet og fremføring av skia i diagonal er rulleskiene gode (Swix Roadline er lengre enn både Swenor og Fischers rulleski) og kanskje aller best i motbakke når man går diagonal.

Skiene oppleves likevel noe vinglete i fart på den måten at jeg måtte løfte rulleskiene og korrigere retningen mer enn jeg burde trenge.

På landeveien, der underlaget ofte (mindre bratt terreng, og alskens hindringer av folk, syklister, biler, hunder, etc.) utgjør den store forskjellen kan skiene være litt ugreie hvis man skal foreta store retningsforandringer. Da kan de krenge litt og oppleves litt «kantete». Men det kan godt hende dette er reaksjoner man venner seg til når man bruker denne typen over tid. På samme måte som i rulleskiløypa oppleves de også til en viss grad vinglete i fart, men ikke mer enn min erfaring med andre rulleski.

Til tross for ovenfor nevnte minus er Swix Roadline veldig gode å gå med på landeveien. Det er god og stødig respons på små retningsforandringer og de er stabile å stå og stake på, og gå med. Her (landevei) er de også gode å ploge med og lette å manøvrere med i trafikken.

På slutten av turen på landeveien prøvde jeg å «trøkke til» litt i diagonal. Dét var gøy for da responderte skiene veldig bra. Balansen og svikten var veldig god og jeg glemte nesten at jeg gikk på rulleski.

Kan du alt du trenger å vite om skismurning før vinteren? Meld deg på nyhetsbrev og få alle artikler tilsendt fra høstens smørekurs med Swix!

Vibrasjon og stivhet

Det er lite vibrasjon å merke i rulleskiløypa til tross for at skiene er såpass myke at de gir den samme svikten som vanlige ski. Dét er en god egenskap, men man bør jo kunne forvente lav vibrasjon på skreddersydd bane for rulleski.

De hadde heller ingen særlig vibrasjon utover det «normale» i nedoverbakker på landeveien.

Mitt generelle inntrykk av Swix C2 Roadline stemmer godt overens med mottakelsen ellers. De er populære og omtales stort sett positivt. Minuset for min del var nok en viss «skjening» både under ploging og høy fart.

Les også test av Fischer, Swenor og IDT klassisk og skøyterulleski her.

Swix S5 Pro (skate)

Spesifikasjoner (fra leverandør)

Lengde: 630 mm

Vekt: 1,5 kg

Hjuldiameter: 100 mm

Hjulbredde: 23 mm

Stabilitet og manøvrerbarhet

Swix S5 Pro skøyterulleski gir et veldig godt førsteinntrykk på rulleskibanen. De er svært stabile og lar en mosjonist som meg stå stødig og stabilt i både enkel- og

Swix S5 Pro. Foto: turrenn.net.

dobbeldans. Dette synes jeg selv av og til er krevende fordi gummihjul mot asfalt er en kompromissløs kombinasjon og dersom nedsettet er litt feil skjener kroppen og skia i litt ulik retning og får meg til å miste balansen. I stor fart er stabiliteten litt mindre, men det kan også skyldes mannen oppå rulleskiene (som ikke slapper av ordentlig).

Også på landeveien er S5 Pro-skiene svært stabile; det lett å holde momentum og balansen oppe. Det er viktig fordi skigleden er svært mye større når teknikken sitter enn når den ikke gjør det. Men mine rulleski føltes å ha høy rullemotstand, og jeg lurte en stund på om det ikke var vanlige 2´er hjul på disse. Jeg sjekket imidlertid farten i nedoverbakkene mot tidligere turer (v.h.a. GPS-måling fra pulsklokka) på andre skate-ski og det var ingen forskjell da. Opplevelsen stammer derfor sannsynligvis fra at skien / hjulene er noe mykere enn andre. Hvis du da setter ned foten litt feil (litt for langt bak) vil skia gi litt mye etter for kraften nedover i stedet for fremover.

Vibrasjon og stivhet

Jeg opplevde ingen vibrasjon å snakke om på rulleskibanen, men på landeveien i stor fart og forholdsvis grov asfalt vibrerte de en del, men det var innenfor det en bør forvente.

Både rullemotstanden og vibrasjonen kan komme fra det faktum at Swix´ rulleskihjul har tynnere gummilag enn en del andre ski (se bilde). Dét er muligens på den andre

Skate-hjul (2´er-hjul) for (øverst og i klokkeretning) Swix, Swenor og Fischer. Swix´ hjul er litt tynnere. Foto: turrenn.net (klikk på bildet for større versjon).

side det som gir den gode stabiliteten? Jeg gjør også gjerne oppmerksom på at andre som har prøvd Swix´ skate rulleski har nevnt at rullemotstanden er mindre enn vanlig.

Ser man på fakta er både bredde og diameteren på hjulene på skøyterulleski ganske standard (100 mm), også hos Swix, men de er én mm tynnere enn Fischers og Swenors hjul. Som nevnt over, og som bildet til venstre viser har Swix´ hjul tynnere gummilag.

Mitt generelle inntrykk av Swix S5 Pro er veldig gode å gå med på grunn av stabiliteten jeg opplever. Min subjektive erfaring var dessuten at de hadde litt rullemotstand i noen situasjoner, men det kan skyldes at min teknikk ikke er optimal i like stor grad som noe annerledes utformede hjul på Swix´ skate-ski.

 

Write A Comment