mange har hørt om skike og lurt på om det kan være et alternativ til tradisjonelle rulleski. turrenn.net tok med seg et par skike v9 fire lånt fra sportsmate og testet de i estenstadmarka i trondheim – i samme terreng som skiløypene ligger i om vinteren.

Ida Aasland Bøyum hos Sportsmate, som selger Skike i Norge beskriver Skike V9 Fire slik: -Skike er en form for rulleski som skiller seg fra tradisjonelle rulleski ved at de kan brukes off-road og har bremser. Luftfylte hjul reduserer vibrasjoner på ujevnt underlag og gir en mer skånsom trening, denne type trening er derfor egnet for de som har problemer med knær. Skike er veldig allsidig i bruk da den kan brukes på de fleste underlag.

V9 FIRE er en av de nyeste Skike-modellene, som med sine ekstra store dekk kan brukes i enda røffere terreng. Denne modellen kan brukes både til skøyting og klassisk gange og har en ny nedkjølingmekanisme som sikrer kontrollert nedfart i bakker.

Kan Skike erstatte vanlig rulleski langs landevei?

Vårt hovedformål var å finne ut hva Skike egentlig er og – som nevnt i innledningen – om de kan erstatte vanlige rulleski som kun fungerer langs asfalt-, bil- eller sykkelvei. Jeg tok på meg Skikes´ene allerede utenfor leiligheten, med planer om å ´skike´ meg hele veien fra asfalten til skogen. Det var fordi jeg også var nysgjerrig på hvor godt Skikes´ene fungerte samlet, og dermed i overgangen mellom asfalt og grus/skogssti/-vei.

Førsteinntrykket var, selv om konstruksjonen er ganske stor og dominant sammenlignet med tradisjonelle rulleski, at de rullet lett og greit og var enkle å håndtere. De var nok noe tyngre å føre enn vanlige rulleski beregnet for asfalt, men dét er nok noe man må forvente og vil tilpasse seg med erfaring. Skike V9 Fire er også laget slik at man helt ubesværet kan veksle mellom klassisk og skøyting, og spesielt skøytingen var enkel. Klassiskgangen var nok noe mer ´stiv´, også på asfalt, på grunn av hvordan bindingskonstruksjonen omslutter beina.

For mitt testpar sin del hadde jeg litt problem med sperren som tilsvarer festet på vanlige langrennsski, for Skike sin del kalt ´reverselock´. Den ´hang´ litt, slik at den ene skiken rullet 4-5 cm bakover før reverselocken slo inn og ´festet´ inntraff og dét var litt kjedelig. Men Ida i Sportsmate beroliger med at dette enkelt kan justeres – og at for å unngå slike opplevelser trenger Skikene noe vedlikehold, som stramming av relevante skruer etter hver tur.

Fin flyt på skogsvei

De første meterne på tykk grus og vått/mykt gress var også litt overraskende. Skikesene stoppet litt opp på samme måte som ski kan gjøre det når man glir rett over fra et skyggeparti med kald snø til våt, fuktig snø som kan ha vært varmet opp av solen.

Forøvrig, er du den typen som gjerne tar i mot noen nysgjerrige blikk når du er ute og trener, vil du nok like deg med Skikes´ene. Undertegnede merket tydelig at forbikjørende og -syklende ikke var vant med å se denne typen rulleski i nærområdet!

Se opp for irregulariteter i løypa (her var det en ´matte´ for å vedlikeholde stine)

Myke, stabile og lette å gå med i skogsterreng

Etter hvert kom jeg frem til skogsterrenget i Estenstadmarka i Trondheim, og den første motbakken inn i skogens dyp. Første del av denne bakken var stort sett hardpakket grus og her fungerte Skikes´ene upåklagelig; man fikk med én gang følelsen av Skikes´enes styrke og hensikt. De luftfylte hjulene og konstruksjonen ellers opplevdes som gjennomtenkt og funksjonelle. Men som nevnt over kunne det stoppe litt opp i de partiene av grusen der vårlig smeltevann, etc. hadde blitt liggende og myke opp underlaget. Lengre opp i bakken lå det også igjen noe råtten snø, og den var ikke ubesværlig å passere med Skikes´ene. Men man kan jo spørre seg hvilket fremkomstmiddel man enkelt kan overkomme råtten snø med.

Les flere rulleskitester (Fischer, Swix, IDT, Swenor, FF Rollerskis) her.

Steinete motbakker ingen problem

Generelt sett opplevdes Skikes´ene som stabile, og lett å balansere med i skogsterreng. De har også en mykere respons enn vanlige rulleski og slik sett ´duver´ man litt mer avgårde enn på asfalt. Skikes er enklere når underlaget er tørt, men det spørs hvor mye man skal laste utstyr for utfordrende forhold.

På min rute måtte jeg også forsere noen bratte bakker med stein og ujevnt underlag og sånn sett utfordrende terreng både med og uten Skikes. Og her begynner man å få en bedre forståelse av hva Skikes kan være. Siden man etter eget forgodtbefinnende kan bytte mellom klassisk og skøyting og dermed også fiskebein fungerer det helt fint å ta seg frem også i utfordrende skogsterreng med Skikes. Og dette er etter min mening hele kjernen i Skikes-konseptet. På samme måte som med terrengsykling er ikke poenget at du skal gli ubesværet fram som på asfalt eller bane, men du oppsøker mer utfordrende terreng for å bryne deg på det, og rett og slett fordi du tiltrekkes av denne typen aktivitet. Terrengsyklister synes nok også at det er helt greit å måtte stoppe et par ekstra ganger for å komme seg over en rot, en grøft, og liknende.

Bremsing

V9 Fire har et bremsesystem som fungerer svært godt (se video under). I praksis fungerer de ved hjelp av en ´kloss´ som er festet til bindingen og som presses med mot bakhjulet når du lener deg litt bakover med beina. For min del trengtes det ikke mange meterne med trening på min første tur før jeg fikk teken på det – og etterpå var det bare å rulle rolig ned enhver nedoverbakke jeg møtte (man bør nok likevel vurdere steinete partier på samme måte som terrengsyklister – men det henger mindre sammen med bremsenes effekt).

Bremsing med Skike lite problematisk

Oppsummering / konklusjon

Mitt mål med denne testen var å finne litt mer ut av hva Skike egentlig er for noe, og i hvor stor grad de kan erstattte rulleski på asfalt. Jeg har ikke testet andre Skikes så jeg kan ikke sammenligne V9 Fire med andre utgaver i denne artikkelen.

Min konklusjon er at Skike kanskje ikke bør sees som et direkte alternativ hvis du vil terpe teknikk og oppnå flyten på glatt og langstrakt asfalt med optimalisert utstyr. Men hvis du vil ut i skogen, slippe foran nevnte asfalt, støy og dårlig luft (som jo også er en viktig del av langrennsopplbvelsen), og rett og slett få noen nye utfordringer og mye gøy i løpet av turen, da er absolutt Skike noe vi vil anbefale deg å tenke nærmere på.

Fin fart og energi også med Skike

Sagt på en annen måte er Skike, slik undertegnede erfarte de, mer som fjellski eller turski, mens tradisjonelle rulleski da kan ses som racing-/treningsski. Etter vår mening bør det være god plass til begge i en turløpers treningshverdag, og man kan fint oppnå den samme flyten og energien med Skike i skogen – så lenge underlaget ikke er alt for krevende selvsagt.

PS! Nedendfor videoen under har vi lagt inn en link til en Skikevideo der turgåerne tar med sitt rullende turutstyr litt lengre og høyere enn det turrenn.net rakk.

 

Write A Comment