Toppen2web-kopi
Foto: Sverre Soldal Larssen

Så. Skal du prøve deg på rulleski i sommer? Sommeren er på vei og snøen har stort sett forlatt oss for lengst. For mange dukker spørsmålet opp; -skal jeg prøve meg på rulleski i år kanskje…? Før du plutselig finner deg selv i trikot, solbriller og uten mulighet til å stoppe i 20 km/t rett ved et lyskryss, har turrenn.net noen praktiske tips til deg.

Les produsentenes egne tips om første par med rulleski lengre ned.

Hvilken type rulleski trenger du? Og hvordan kommer du deg fra tanken og teorien til praksisen – en vellykket rulleskitur? Hvor skal du øve/trene? Det er mange spørsmål som kan trenge svar før du i det hele tatt tar på trikoten for første gang. Nedenfor har turrenn.net prøvd å finne gode svar på relevante spørsmål for den som er nysgjerrig på om rulleski bør anskaffes.

Les Turrenn.nets og Norges Skiforbunds rulleskivettregler.

Illustrasjon: Dette ser da greit ut. Her er det bare å kjøre på!?...
Illustrasjon: Dette ser da greit ut. Her er det bare å kjøre på!?…

Starte på vei, sykkel- og gangvei eller rulleskibane?
Debatten går friskt hvert år om rulleskiløpere i trafikken (på veien eller sykkel- og gangvei). Alvorlige ulykker har dessverre skjedd og andre brukere av veinettet lar seg irritere over folk på rulleski. Det kan kanskje ta fra enhver motivasjonen å lese slikt, men det bør det ikke gjøre.

Les tester av Fischer, Swenor, Swix og IDT rulleski (klassisk og skøyting her).

Du behøver bare litt trening, og erfaring med å ferdes i trafikken. Både teknisk og ikke minst for å forutse og tolke trafikken.

Gjør deg klar til vinterens smøreutfordringer med alle triksene du ikke visste du burde kunne fra Swix!

Klar bane? Ta for eksempel bildet over. Veien ser da grei ut? Ingen trafikk, ikke engang en fotgjenger i sikte? Det jeg selv plutselig ble oppmerksom på under denne rulleskituren ser du på bilder under, nærmere bestemt punkt 3: Veivesenet har skjært et stort hull i asfalten på fortauet litt lengre ned, og de bryr seg nemlig ikke med å varsle lengre opp i veien – slik at du som kommer på rulleski og har fokus 5 meter foran deg (på evt hull i veien, fortauskanter, fotgjengere), får et tidlig varsel. De markerer bare rett ved stedet de har skjært og dermed kan slike uhell skje.

Les mer her om tips for trygg tur på rulleski.

Mange «usynlige» feller
Turrenn.net mener det også er andre faktorer som gjør at den tilsynelatende fri veien på bildet over bør vurderes anderledes med rulleski på beina: 1) Det kan komme en bil, sykkel, etc. fra veien til høyre fortere enn du aner. 2) En buss kan «komme deg i forkjøpet» og stoppe og slippe av passasjerer på fortauet du har tenkt å bruke. Og de er garantert ikke klar over deg! 3) Som nevnt; Veivesenet er ikke alltid vår beste venn. Et hull som dekker hele fortauets bredde er skjært, og du kommer ikke over i fart på rulleski. Du må dermed se det, og kunne stoppe i tide, ellers kan uhell skje. 4) Enda lenger ned i veien er det en rundkjøring med fotgjengerfelt (som betyr at  fotgjengere kan dukke opp), flere veier inn og ut – og muligens slutten på fortauet ditt. Da må du ut i veien – og bør ikke ha for stor fart inn i rundkjøringen.

Illustrasjon: Du kan møte mange utfordringer på rulleski som du ikke nødvendigvis tenker på når du går eller sykler.
Illustrasjon: Du kan møte mange utfordringer på rulleski som du ikke nødvendigvis tenker på når du går eller sykler.

Øv først på trygt og skjermet område. Det finnes mange måter i minimere risikoen for uhell, ulykker og sinte medtrafikanter. Det første tipset er å øve seg på et lukket/skjermet område de første gangene man har på seg rulleski. En parkeringsplass er perfekt, spesielt hvis den ikke er full av biler (!). Øv på retningsforandring, ploging/bremsing, hvordan du kommer deg opp og ned fra fortauskanter (hvis du finner noen), å skyve den ene skia (og beinet) litt foran den andre og fordele vekt (hvis du møter gruspartier, etc. som kan få skiene til å plutselig ufrivillig bremse/stoppe opp) og hvordan stavene fungerer som bremsehjelp (stikk de i bakken foran deg og skyv i mot. Vend håndleddene dine utover samtidig, fordi piggen på staven er formet slik at du bør vende staven motsatt vei av hvordan du ellers setter den i bakken for at den skal sitte når du skal bremse med den).

Bremseteknikk: Sett en fot (forsiktig, uten for mye vekt) på gresset/bakken ved siden av veien/fortauet du er på. Fordel vekten slik at mest vekt er på fortausfoten. OBS! Før foten på gresset litt FORAN den andre (bøy gjerne litt i knærne også), slik hindrer du at du faller forover.
Bremseteknikk: Sett en fot (forsiktig, uten for mye vekt) på gresset/bakken ved siden av veien/fortauet du er på. Fordel vekten slik at mest vekt er på fortausfoten. OBS! Før foten på gresset litt FORAN den andre (bøy gjerne litt i knærne også), slik hindrer du at du faller forover.

Bremsing er det første spørsmålet de fleste lurer på når man skal prøve seg på rulleski. Kan man bremse? Ja, det kan man, på flere måter. I denne artikkelen ser du en video med plogeteknikk. Men du kan også gjøre som bildene til venstre og under viser. Se (før du setter utfor) etter gress, etc. ved siden av veien/fortauet du er på, og bruk det som bremseunderlag. Du kan sette ut bare én rulleski om farten er liten, er den større må du kanskje ut i terrenget med begge. Merk at det siste er vanskeligere jø større farten blir, og at du da kanskje må forvente en liten kollbøtte. Det er uansett bedre på gress enn på asfalt! Disse teknikkene fungerer når du tar det rolig nedover – ikke vent til du er oppe i «skummel» fart.

Bremseteknikk: Sett en fot (forsiktig, uten for mye vekt) på gresset/bakken ved siden av veien/fortauet du er på. Fordel vekten slik at mest vekt er på fortausfoten. OBS! Før foten på gresset litt FORAN den andre (bøy gjerne litt i knærne også), slik hindrer du at du faller forover.
Bremseteknikk: Sett en fot (forsiktig, uten for mye vekt) på gresset/bakken ved siden av veien/fortauet du er på. Fordel vekten slik at mest vekt er på fortausfoten. OBS! Før foten på gresset litt FORAN den andre (bøy gjerne litt i knærne også), slik hindrer du at du faller forover.

Rulleskibaner
Du kan også finne rulleskibaner rundt omkring i landet som ofte er bedre å bruke enn veinettet. Husk likevel på at mange av disse banene er laget med det formål at aktive utøvere skal trene der, derfor er de laget forholdsvis kupert, med noen bratte opp- og nedoverbakker. Her finner du noen youtubevideoer fra noen av de mest sentralt beliggende rulleskibanene i Norge. Youtube foreslår sikkert flere for deg med det samme du er der inne.

I turrenn.nets forum kan du dessuten invitere andre til å dra på rulleskitreningstur sammen med deg.

I forumet kan du se etter andre, eller invitere selv til treningsturer på rulleski.
I forumet kan du se etter andre, eller invitere selv til treningsturer på rulleski.

 

Mosjonskonkurranser: Sjekk også i ditt nærområde om det er rulleskikonkurranser for mosjonister Legg gjerne igjen informasjon om det her i konnetarfeltet under eller i forumet). I Trøndelag arrangeres Midt-Norsk Rulleskicup for andre året, og her er det også egne klasser for veteraner / mosjonister.

FREMDELES MED? TA EN VELFORTJENT PAUSE OG SE NOEN INSPIRERENDE RULLESKI-INSTAGRAMMER:

[instagram-feed type=hashtag hashtag=»#rulleski, #rollerski» num=4 cols=2 showcaption=true]

 

Rullekiprodusenter
Det finnes etter hvert en hel del rulleskiprodusenter, og konsekvensen (i positiv forstand) er at det finnes en hel jungel av ulike modeller å velge mellom. Det finnes også en hel del artikler med produkttester og anbefalinger. I denne artikkelen kan du lenger nede lese hva produsentene selv anbefaler for nybegynnere. Jeg nøyer meg selv (for en gangs skyld) med å anbefale å ikke spare på pengene når du skal kjøpe utstyr. Rulleski og asfalt er en kombinasjon som ikke er optimal og det kan gi utslag både på selve opplevelsen og skader. For det første vil dårlig utstyr vibrere noe grenseløst når du får litt fart (først og fremst nedover), og dessuten, som jeg selv har opplevd, kan dårlig utstyr rett og slett gå i stykker til feil tid og på feil sted. Produksjonsfeil skjer også, og alle disse tingene vil du unngå så lenge det er en del mindre festlig å falle på asfalt sammenlignet med snø. Det er likevel ingen grunn til å anta at ikke de fleste rulleski og -produsenter skal kunne gi deg en god rulleskiopplevelse.

Rulleski for alle formål: I disse dager har dessuten produktspekteret utviklet seg til ulike nisjer og spesialutgaver. For eksempel lager merket Skike rulleski med bremser og til grus, og Rollersafe og Jenex lager rulleski til asfalt med bremser. IDT Sports har en egen Classic Lady Pro Ski, og Elpex har laget en ren Off-Road modell.

Les Turrenn.nets tips om rulleskiutstyr (nederst) i denne artikkelen

Produsentenes egne anbefalinger for ditt første rulleskipar:

START RULLESKI 

Anbefalinger gitt av Harri Aaltonen,
Export & racing management Startex Oy.

-For nybegynnere eller juniorutøvere anbefaler vi følgende rulleski:

Start Combi

Start Combi
Start Combi

 

 

 

 

 

 • Hvis et par med rulleski er nok !
 • Gode kombi-rulleski, med rullemotstand (=fart) tilsvarende gode vinterforhold.
 • Lås for tilbakerulling for klassisk fraspark
 • For skøyting og klassisk trening.

 

Start Classic Carbon

Start Classic Carbon
Start Classic Carbon

 

 

 

 

 

 

 • Nye klassisk nybegynner-rulleski for klassisk trening
 • Medium rullemotstand (fart), god treningseffekt
 • Gode egenskaper for å gjenskape klassisk langrenn
  · Stabile
  · Ruller bra
 • Komfortabel og bestandig karbon kompositt ramme.

 

Start Skating 71

Start Skating 71
Start Skating 71

 

 

 

 

 

 

 • Legendarisk skøytemodell med fart som kan sammenlignes med gode vinter-glidforhold.
 • Stabil og bestandig ramme og  urethane-hjul
 • God verdi for pengene.

 

SWENOR RULLESKI

Anbefalinger gitt av Jon Pedersen, Sport Import AS.

Klassisk:

Swenor Fibreglass
Swenor Fibreglass

 

 

 

 

 

-Som nybegynner anbefaler vi Swenor Fibreglass til de aller fleste. Dette er en stødig ski. Siden den er laget av trelaminater og glassfiber, så demper den godt. Den er da meget god til staking, og på dårlig asfalt.

Swenor Carbonfibre
Swenor Carbonfibre

 

 

 

 

-For små lette damer, anbefaler vi Carbonfibre.

Swenor Alutech Junior
Swenor Alutech Junior

 

 

 

 

 

-For yngre utøvere, så anbefaler vi Swenor Alutech Jr. Denne er kortere og veier mindre. Smidig ski for de 13 år og yngre.

 

Skøyting:

Swenor Skate
Swenor Skate

 

 

 

 

 

-Som nybegynner anbefaler vi Swenor Skate. Her er det vekta, og lengden på skia som gjør at den er lettere å håndtere for en nybegynner.

Swenor Skate Junior
Swenor Skate Junior

 

 

 

 

 

-For yngre utøvere så anbefaler vi Swenor Skate Junior. Meget lett og smidig ski for de yngste.

Junior på Alutech Junior
Junior på Alutech Junior

 

 

 

 

 

 

 

FISCHER RULLESKI

Anbefalingene er gitt av Alf-Roger Holme, Markedsansvarlig XC, Finor AS.

Fischer har i lengre tid jobbet med å utvikle rulleski. Vi kommer nå med en helt ny Carbonlite rulleski og vi kan nå tilby et fullt sortiment av rulleski for alle typer skiløpere med konkurransedyktige egenskaper og lang levetid. Skiene selges i mange av landets ledende sportsbutikker.

Ang hva vi anbefaler til nybegynnere avhenger det litt av hva de er ute etter. Vår RC 7 modell har litt kortere stamme i både klassisk og skøyting og vil være lettere å gå på og manøvrere for nybegynnnere. Carbonlite rulleskiene vil være mer likt «langrennsfølelsen» med litt lengre stamme. Prisen også litt lavere på RC 7 sammenliknet med vår toppmodell Carbonlite. Hjul og lager er det samme på begge modellene, men Carbonlite er bedre på dårlig asfalt mht vibrasjonsdempning pga Air Core Carbonlite kjerne.

For junior har vi Junior Skate med kort stamme for enkel manøvrering og sperre på Junior Combi for klassisk/fraspark.

 

Fischer Carbonlite Classic

Fischer Carbonlite Classic

 

Carbonlite Classic. M01115 Ny AirCore Carbon stamme sørger for svært god vibrasjonsdemping og lav vekt. Litt lengre stamme øker stabiliteten og gir en bedre skifølelse. Lavprofilhjul gjør skiene manøvrerbare og presise. Sperre på bakhjulene gir skiene godt grep. Rulleskiene leveres med ferdig monterte skjermer. Vektbegrensning: 100 kg.

Akselavstand: 745 mm. Hjulstørrelse: 80 x 38 mm.

Vekt: 1065 g. Veil kr 3800,- (inkl. skjermer)

 

 

Fischer Carbonlite Skate
Fischer Carbonlite Skate

 

 

 

 

 

 

 

Carbonlite Skate. M01015 Ny nedfelt vibrasjonsdempende AirCore Carbon stamme med Razor Shape for lavt tyngdepunkt som gir skiene god stabilitet. Litt lengre stamme øker stabiliteten og gir en bedre skifølelse. Rulleskiene leveres med ferdig monterte skjermer. Vektbegrensning: 100 kg.

Akselavstand: 630 mm. Hjulstørrelse: 100 x 24 mm.

Vekt: 965 g. Veil kr 3600,- (inkl. skjermer)

 

 

Fischer RC7 Classic
Fischer RC7 Classic

 

 

 

 

 

 

 

RC 7 Classic. M02115 Bred helstøpt aluminiumstamme med lavt tyngdepunkt som gir skiene lang levetid og god stabilitet. Lavprofilhjul gjør skiene manøvrerbare, stabile og presise. Sperre på bakhjulet gir skiene godt grep. Rulleskiene leveres med NIS-plate og ferdig monterte skjermer.

Akselavstand: 700 mm. Hjulstørrelse: 80 x 38 mm.

Vekt: 990 g. Veil kr 3000,- (inkl. skjermer)

 

 

Fischer RC7 Skating
Fischer RC7 Skating

 

 

 

 

 

 

 

RC7 Skating. M02015 Helstøpt aluminium stamme gir skiene lang levetid og god stabilitet. Lavprofilhjul gjør skiene manøvrerbare, stabile og presise. Rulleskiene leveres med NIS-plate og ferdig monterte skjermer.

Akselavstand: 620 mm. Hjulstørrelse: 100 x 24 mm.

Vekt: 850 g. Veil kr 2700,- (inkl. skjermer)

 

 

Fischer Junior Skate
Fischer Junior Skate

 

 

 

 

 

 

 

Junior Skate. M03015 Ny skøyteski for de yngre rulleskiløperne. Relativt brede hjul og et lavt tyngdepunkt gir god stabilitet og gjør det også mulig å bruke skiene til staking. Bred helstøpt aluminiumstamme gir lang levetid og god stabilitet. Lavprofilhjul gjør skiene manøvrerbare og presise. Rulleskiene leveres med NIS-plate og ferdig monterte skjermer.

Akselavstand: 530 mm. Hjulstørrelse: 80 x 30 mm.

Vekt: 730 g. Veil kr 1900,- (inkl. skjermer)

 

 

Fischer Junior Combi
Fischer Junior Combi

 

 

 

 

 

 

 

Junior Combi. M03115 Ny kombiski for de yngste rulleskiløperne som kan brukes både til klassisk og skøyting. Bred helstøpt aluminiumstamme med lavt tyngdepunkt som gir skiene god stabilitet og lang levetid. Lavprofilhjul gjør skiene manøvrerbare og presise. Sperre på bakhjulet for bedre grep. Rulleskiene leveres med NIS-plate og ferdig monterte skjermer.

Akselavstand: 500 mm. Hjulstørrelse: 80 x 38 mm.

Vekt: 880 g. Veil kr 2400,- (inkl. skjermer)

VIKTIG OM FISCHER RULLESKI:

Felles for alle modellene er en lav profil på dekkene og mindre gummi. Dette er med på å gi en svært presis og manøvrerbar ski. Flere av våre aktive skiløpere har testet skiene med svært gode tilbakemeldinger.

Finor 26.03.15 ARH

Write A Comment