Forside, God Glid av forfatter Hans Olav Hamran. Ill: Gyldendal.

Forfatteren Hans Olav Hamran er amatøren som entusiastisk begynte å fotografere strukturen i langrennssålen med makrolinse. Han stiller også grunnleggende spørsmål ved metoder og løsninger (i samarbeid med kvalifiserte medhjelpere) som i dag er allment aksepterte. Alt dette med utgangspunkt som 40-årig novise som trodde glassfiberski var smørefrie.

Hans Olav Hamran får full score for boka God Glid. Den er bortimot en perfekt symbiose mellom faglig innhold og forståelige fremstillinger.

Utgiver: Gyldendal

Utgitt: 2012 (da som e-bok)

Boka er tidligere lagt ut som e-bok. Den har tolv kapittel, delt naturlig inn i temaer man selv ´forventer´ og som gjør det lett å få oversikt. Den har også en del innsmett av korte historier «fra virkeligheten» som illustrerer budskapene i boka ellers. Disse er spesielt interessante fordi det er erfaringene til en ekspert på smurning men samtidig ´vanlig´ mosjonist som deg og meg – og som gir god anledning til å kjenne seg igjen i.

Sammen med boka er det også laget en egen app som utfyller kunnskapen du tilegner deg i boka. Dét er selvsagt et ekstra pluss.

Pedagogisk

Hans Olav Hamran vet godt hva han selv har lurt på opp gjennom årene – og hva du og jeg sannsynligvis også lurer på. Derfor tar han seg tid og rom til å forklare og understreke alle – og akkurat – de tingene som kan skape uklarheter. Bildene i boka bidrar på samme måte. Klart, detaljert og passe pedagogisk. Dette går som en rød tråd gjennom hele boka. Noen ganger kan det kanskje bli litt mye, men heller det enn litt for lite.

Hans Olav Hamran har skrevet den perfekte smørebok for mosjonisten, inntil videre. Hvem tør utfordre ham? Foto: Gyldendal.

Hamran er dessuten en ekte Petter Smart og har tydeligvis gått ordentlig inn i rollen som amatørenes ekspert. Han har også konstruert et enkelt skistativ basert på kryssfinér og klosser (lekter) og gir mer enn gjerne bort «oppskriften». Webadressen står i boka!

Kort og godt

Hamran får med seg de aller fleste produkter og løsninger gjennom hele boka. Få (om noen) steiner forlates uten å bli snudd. Samtidig går han rett på sak hele veien og unner seg ingen unødvendig verbal staffasje / luksus. Det er bra, og viktig, fordi alle kjente smurningsmerker behandles likeverdig og da er det greit å være presis og effektiv.

Litt overambisiøs for målgruppen?

Denne boka er ikke like akademisk faglig omfattende som Smørebibelen, og det er bra fordi ikke alle er opptatt av å gå så langt i dybden. Likevel går Hamran ganske langt i å forklare bokstavelig talt på nanometer nivå av og til. Det er i og for seg ikke feil, men han havner kanskje litt mellom barken og veden. Når han først går såpass langt er det en stor styrke at alle påstander følges av akademiske henvisninger til kildene.

Alle fallgruber

Hans Olav Hamran er åpenbart særdeles interessert i emnet og har ikke bare inngående kjennskap i den enkelte problemstilling. Han har samtidig inngående kjennskap i det som virker som alle problemstillinger. Kunstsnø, salting, skitt / forurensning i sporet – you name it. Hamran har svaret.

Hans Olav Hamran går grundig til verks. Bildet viser vannavstøtningsevne for ulike smuringstyper. Ill: Gyldendal.

Ofte er det vanskelig å resonnere seg frem til best løsning selv om man kjenner til alle de enkelte komponentene som skal gi svaret. Derfor er det også veldig greit at Hamran har laget tabeller for de fleste forhold du skal smøre til gjennom vinteren. Også ekstra pluss for at én av tabellene er merkenøytral.

For flere smurningstips (fra Swix) les her!

Gode metaforer

Fysikken bak skismurning kan ofte være vanskelig å følge med på for ikke-fysikere. Dette løser Hamran med gode og enkle metaforer som enkelt forklarer hva han har snakket om på de foregående sidene. For eksempel brukes kjelke vs. akebrett som én metafor for struktur og post-it vs borrelås som en annen. Hvilke prinsipper han forklarer må du kjøpe boka for å finne ut av;)

Hamran råder til å ikke etterstrebe helt glatt klister. Ruglete er bra, sier han. Ill: Gyldendal.

Faglig avrunding for de som ikke får nok

Hamran er ikke utdannet kjemiker men fremstår likevel med all verdens grunnlag for å ta en faglig avrunding av boka si. Kjemiske sammensetninger av glider og en diskusjon om hvor god Kuzmins teorier om at glider ikke virker, samt hvor nyvinnende Galliumet egentlig er kan den spesielt interesserte glede seg til som mandelen i grøten på julaften.

God bok – god glid!

Les flere bokanmeldelser her!

 

 

Write A Comment