Varberg byr på gode sommeropplevelser for aktive familier. Foto: Stein Risstad Larssen.

Bølgesommer

Mens du venter på snøen kan du jo et øyeblikk rette oppmerksomheten mot neste sommer. Du vet det kanskje ikke nå, men da skal kanskje du (og familien) faktisk på surfeferie. Fordi langrennsløpere trenger surfetrening.

Tekst og foto: Stein Risstad Larssen

Overraskende nok var det hos Søta Bror surfedrømmen ble virkelighet.

-Joda, det tror jeg vi kan fikse. Grabbarna har kjørt et kurs redan i dag, men jeg spør om de kan

Lunch på stranda. Sommerskiene ligger klar. Foto: Stein Risstad Larssen.

kjøre dobbelt. Inget problem, sier Arild Kristiansen i Surfskolan Varberg. Og jeg, Fattern, trekker et lettelsen sukk. Det er midt i juli sist sommer, og i et par uker har vi lusket på været sør i Norge. Hvor blir det sol og varme? Hvor finner vi bølger? For denne sommeren var det ingen bønn. Grep var tatt. Familien skulle lære seg bølgesurfing!

Hawaii. California. Beach Boys. Svære, vakre, skumle bølger. Løsthengende livsstil. Du kan komme med basehopping og kampsport. Fjellklatring og offpistekjøring. Wasalopp og Birkebeiner. Det finnes knapt en sport som er mer omspunnet av myter og mystikk enn surfing. Og det skal være ekte surfing. På bølger.

Vi hadde siktet oss inn på Stavanger, men etter en kald natt i telt på Rallarvegen, fristet det med betydelig flere varmegrader enn Sola-strendene kunne varte opp med. Stadt var for langt å kjøre, og vi hadde blitt villedet til å tro at bølgene der var for store for en nybegynnerfamilie. Derfor hadde vi forlatt Larvik, var en herlig ferie det, og kjørt østover. Mot den svenske vestkysten.

Ikke plass i Varberget

Les om flere reisedestinasjoner her.

Det har seg nemlig sånn, at den gamle kjøpstaden Varberg, er et lite surfeparadis. Vi hadde en forestilling om at vi skulle finne oss en teltplass på en campingplass. Det var lettere sagt enn gjort, og vi ble sendt videre, alltid videre, hver gang vi stoppet. Men surfe skulle vi. I Varberg.

Elleveåringen reiser seg opp først, og – hvem skulle trodd! – surfer av gårde.


Så tiåringen, og åtteåringen.

Og klokka tre om natta fikk vi napp, i myke hotellsenger. I hotell nummer tre. Fra Strømstad til Malmø er det knapt senger eller teltplasser å oppdrive sommerstid hvis du ikke har bestilt på forhånd.

Derfor sto jeg der neste dag, passe uthvilt, og jublet for en fleksibel svenske som driver en surfeskole og sørget for introduksjonskurs på styrten.
– Inga problem. Hang loose, sa Arild.

To timer senere ligger hele familien på fem, utstyrt med våtdrakter, og padler som besatt. 1-2-3-4-doble tak, opp med farten, og opp! Og der står alle på brettene sine.

-Mycket bra, oppmuntrer instruktør David.

Så spytter vi sanden ut av munnen og beveger oss fra strand til vann.

California? Nei, Varberg i Sverige. Foto: Stein Risstad Larssen.

Milevis

Varbergs strender er som de danske på den andre siden av Kattegat. Hvit sand. Salt sjø. Passe store bølger – når det er vind.

-Dere er heldige i Norge, sier instruktørene.

– Dere har ikke Danmark som ligger i veien for bølgene.  Her er vi avhengige av at vinden pisker opp bølgene.

Denne dagen er vinden som den skal være. Den har blåst bort skyene som lå der om morgenen. Nå den stryker varmt over oss, og sørger for akkurat passe store bølger.

Snart stamper vi ut gjennom dem. Åtteåring, tiåring, elleveåring. Pluss Fattern og Muttern. Langgrundt, så det er lettere å gå med brettet enn å svømme ut gjennom bølgene. Ser ikke like profft ut, men det tenker vi ikke på. Snart skal vi opp på brettet og fly nedover bølgene.

Elleveåringen reiser seg opp først, og – hvem skulle trodd! – surfer av gårde. Mange meter bortover!

Så tiåringen, og åtteåringen. Det skal vise seg at det naturligvis er lurt å ha lav vekt sammenliknet med størrelsen på brettet. For det er ikke like lett for oss voksne.

Til og med Fatter kan surfe. På stranda. Foto: Stein Risstad Larssen.

Rush
Trasker, vi padler, vi prøver. Vi øver. Vi går på snørra. Men vi er i havet, kjenner saltet, og ser silhuetten av familien leke med bølger som blinker i motlyset. Nästan som reklam. Blir kjent med grunna, finner de små søkkene i bunnen som gjør at svellet knekker i bølger. Finner farten. Den fartsfølelsen. Du skal på to hjul, i hastigheter som sender deg direkte i spjeldet, for å oppleve et lignende sug. Ingen fjellside. Ingen landevei. Ingen manchestersnø eller nykjørte spor har gitt det samme rushet. Det er så rent, det er så i ett med naturen. Kanskje en gang, ved et rev i Byron Bay, da jeg plutselig fant meg selv ansikt til ansikt med en tremeters hai. Men det var nittini prosent skrekk og en prosent fryd. Nå var det omvendt. Hver minste forventning ble oppfylt, og kanskje overgått.

Hard trening

Fire timer senere har til og med Fattern klart å surfe noen meter noen ganger. Ligget og sett havet svelle, skjønne hvor bølgen kommer til å bryte. Padlet febrilsk og fosset med havet, hvor starter en bølge som når en svensk sandstrand en midtsommerdag, kommer den fra Danmark, fra Island eller Skottland – eller kan den ha snirklet seg opp langs europa, hele veien fra Brasil, kjent farten og rykket opp fra liggende til stående. Til slutt er korsryggen så utmattet at jeg rett og slett må gi meg på vei opp på dagens beste bølge.

Familiemoro

En skulder verker og et håndledd har fått seg en solid kakk. Alle tre barna har holdt på, hele veien. Padlet, forsøkt, og av og til klart, å surfe. Tatt en pause på stranda når det ble for mye. Holdt på til de hakket tenner i en litt for stor våtdrakt. Falt av, falt av og falt av. Fått brettet i hodet og prøvd på nytt. Fire timers hardt, jublende arbeid.

Så klart de ville prøve på nytt dagen etter. Det var plass på campingen. Det var ledige brett. Og det var plass på bølgene.

Her kan du surfe i Skandinavia:

Norge: 

Lofoten – store, kalde bølger

Molde – look out for hostile locals, sier internett!

Stadlandet – Vakkert, vakkert, med gode bølger året rundt.

Stavanger/Sola – storby og surfing i ett

Sverige: 

Varberg – noen hundre meter med skandinavisk Byron Bay. Vindavhengig.

Fårö, Gotland – kaldt vann og steinete bunn. For den hengivne

Vik i Skåne – bra når det er bra, ingenting når det ikke er bra

Salusand – svære bølger i høststormer

Torö – east coast!

Mölle – svensk klassiker ved Helsingborg

Kilde: www.freeride.se

Danmark:

Agger – metall og surfing. Grei kombinasjon

Vorupør – mest for den litt erfarne

Klitmøller – «Cold Hawaii». Her foregår det mye!

Hanstholm – både for begynnere og drevne

Kilde: www.lapoint.no

Surfing som trening:

Visste du at surfing er knakende god trening? I denne artikkelen i Dagens Næringsliv får du vite at å ri på bølger ikke bare gir god trening for både kjernemuskulatur, mage, armer og lår – men også bedre kondisjon? Det er det forskere på New Zealand som har funnet ut, blant annet ved å bruke GPS-sendere på surfere.

Slik opplever surferne Varberg med sine instagrammer:

[instagram-feed hashtag=»#varbergsurf»]

Write A Comment