Bokomslag, Trening for Alle. Ill: Orage.

Aukland-brødrene er overalt. Først i sporet og tydelig tilstede i mange kanaler og medier. Vi får stadig høre at skal du være best i sporet må du være fokusert. Dét er viktig også i bøkenes verden.

Jørgen og Anders Aukland er mestere på ski, men det reflekteres bare delvis i denne boka.

Forlag: Orage

Utgitt: 2015

Boka har over tredve kapitler (småkapitler), men er også inndelt i fem overordnede tema. De fem temaene er trening, reportasje, kroppen, skirenn og utstyr. Fire av de fem kapitlene hører naturlig og umiddelbart hjemme i en slik bok. Men i delen reportasje blir det litt mer hummer og kanari. Politikeren Jonas Gahr-Støre, skiløperen Charlotte Kalla og aktiviteten Randonee blir vi kjent med her, men relevans og innbyrdes sammenheng er kanskje litt utydelig.

Mange høydepunkter

Men boka er likevel full av høydepunkter og interessant innhold. Én ting man fort legger merke til er bildene i boka. De er mange, private og relevante og en god del er gode proffe og intense bilder. Vi får også være med i dybden helt fra barndommen i deres individuelle (og familiære) utvikling til frem til sin deltakelse i både verdenscup og langløp på langrenn. Åpent og inviterende!

Bredt og seriøst om helsegevinster

Trening og langrenn representerer ulik motivasjon hos de som driver med hobbyen eller idretten. Én motivasjon man nesten ikke kommer unna er helsegevinsten og Auklandbrødrene tar omsorgs- og samvittighetsfullt et dypdykk i alle de gode grunnene for å trene. De pusher likevel ikke leseren fremover unødig kjapt, men advarer mot å starte overoptimistisk og er kjapt ute med å peke på kosthold og faren for skader i tillegg. De vier likevel stor plass til alle fordelene langrennsløperen kan forvente, og gjør det veldig vanskelig å legge vekk tanken om å starte med langrenn.

Inspirert til en treningssamling med familien? Finn destinasjoner her.

Overveldende

Og hvis du fortsetter å lese kommer du snart til en bolk med treningstips. Her kommer vi dessverre tildels tilbake til poenget i starten av denne artikkelen. En mengde øvelser foreslås og og de er delt inn i rolig, medium og hard, men dersom du trenger mer veiledning og en klar struktur og begrunnelse for de ulike tipsene kan du komme til å slite litt. Boka har liten tekst og det er vanskelig å finne en overordnet struktur som forklarer litt mer inngående logikken i treningstipsene. Anders og Jørgen Aukland har dessverre glemt litt hvem de skriver for. Litt senere i boka møter vi nemlig et eget (små-)kapittel som heter Den gode teknikken, altså den delen som tar for seg kanskje det viktigste men også mest subtile området for langrennsglede. Da er det rart at det ikke prioriteres et eneste bilde som viser hva forfatterne mener med sine teknikktips.

Samtidig får boka et pluss (igjen) for detaljert og innsiktsfullt om styrketrening og hvilke muskler som er viktig å trene for langrennsløperen.

Langrenn trenger ikke være bare pesing i sporet. Det mener Anders og Jørgen Aukland også. Derfor er gode bilder og nesten ti sider satt av til topptur på fjellet. Kult og inspirerende!

På utkikk etter nye ski til vinteren? Les produsentenes utstyrsnyheter her.

Formtoppen

Langrenn, trening og skismurning med mer er for mange et lite mysterium. Smurningen du var dønn sikker på glipper gjerne da du minst venter det og formen glimrer av og til med sitt fravær på verst tenkelige tidspunkt. -Hva kan jeg ha gjort feil da, har nok de fleste tenkt. Her kommer Aukland-brødrene til unnsetning med tips til formtopping, og det både for mosjonisten og merkejegeren (med referanse til Birkebeinerrennets merkerkrav). Dette segmentet glir naturlig over til en egen del om selve konkurransen. Noen av disse tipsene er gode og relevante, som matinntak og hva man gjør i timene og dagene etter rennet. Men visualisering av uventende hendelser og egne drikke- og stavposter kan være litt mer enn det som er relevant for de fleste mosjonister.

Skismøring og de store turrennene

Det er ingen smågutter som gir deg sine beste tips innen smurningskunsten. Du får en del tips her også, men kapitlet er vel kort (4 sider). Pluss får de likevel for konkrete tips man ellers ikke ville tenkt på, og en bred guide for akkurat hvilken smurning de anbefaler til de fleste typer føre du kan finne for snø.

Tipsene til Birkbeinerrennet, Vasaloppet, La Sgambeda, Jizerská Padesatka, og de andre rennene i Ski Classics er ganske korte, men kan også vise seg å være gull verdt. De kommer tross alt fra noen av de største mesterne i faget.

Denne boka er på tilsammen ca 140 sider. Da den er skrevet av to så erfarne menn som Jørgen og Anders Aukland er den ikke uventet full av informasjon, gode tips, unik erfaring og mye glede og positivitet. Men det er veldig lite struktur og vanskelig å føle at man får oversikt og en forutsigbar reise. Det oppleves litt tilfeldig hva leseren får vite og til hvilken tid (del av boka). Noen ganger blir derfor også informasjonen litt for inngående.

Når det er sagt kan jeg vanskelig se at Aukland-brødrene kan være noe annet enn veldig gode turkamerater.

God tur!

Her kan du lese flere bokanmeldelser.

Write A Comment