Sunndal ligger på Indre Nordmøre i Møre og Romsdal fylke, og er den største kommunen i fylket i utstrekning, omgitt av to av Norges mest kjente fjellområder, Dovrefjell – Sunndalsfjella Nasjonalpark og Trollheimen.

Naturen i Sunndal betegnes gjerne som vill og vakker, med storslått natur med høye fjell, fjorder og flere dalbunner hvor Sunndalen er hoveddalføret. I kommunesenteret Sunndalsøra bor 4000 av totalt 7200 store og små Sunndalinger. Sunndal er en industri- og kraftkommune hvor Hydro Aluminium som største bedrift setter sitt preg på stedet. Kommunen er også kjent for et levende kultur- og fritidstilbud.

Den omtalte ville og vakre naturen innbyr til et bredt spekter av aktiviteter.

Foto: Arild Bjerkan

I år imøtekom for eksempel Sunndal Ski Session våren for 10. gang med en populær toppturfestival i begynnelsen av april. Den foregår med deltakere fra hele Norge – både lokale og langveisfarende. Her får deltakerne muligheten for å bli bedre kjent med et fjellområde i verdensklasse, med fokus på trygg ferdsel i fjellet. Sunndalsfjella byr på store fjell og mange høydemeter, noe som krever en viss grunnform, men man kan finne tilbud (hvis man ønsker tilrettelegging) og turmål som passer de fleste. Generelt sett fokuserer arrangørene, guidene, etc., i dette området å gjøre deltakerne enda tryggere på å planlegge og gjennomføre egne turer resten av året. Det er derfor avgjørende med god veilederkompetanse. Målet er at deltakerne skal bli enda flinkere til å oppsøke trygg snø, og få gode turopplevelser når de er på egne turer.

Foto: Arild Bjerkan

Våren i Sunndal er også verdt en tur i seg selv. Over natten smelter snøen i dalføret, og hvitveisen kommer frem. Joggeskoene tas frem samtidig som skiene fremdeles benyttes flittig. Fjelltoppene er snødekte og innbyr til minneverdige vårskiturer. Løpeturene akkompagneres gjerne av av hvite kontrastskapende snøfonner.

Og løpebølgen har også kommet til Sunndal. Den 22. juni arrangeres Kaptein Dreyers Minneløp for 45. år på rad i Sunndal.

Hvorfor arrangeres det et minneløp om Kaptein Dreyer? Nicolai Peter Dreyer var en norsk offiser som deltok under Slaget ved Trangen. Han blir ofte omtalt som «Den tapre Kaptein Dreyer på stubben» fordi han hoppet opp på en stubbe under kampoppgjøret ved Trangen 25. april 1808. Han ble truffet av 7 kuler og segnet om før han ble fraktet til Sønsterud gård. Her ble han i fire dager før han døde den 29. april 1808, bare 35 år gammel.

Dreyer ble født i 1773 i Survika i Fosnes, konfirmert i 1788, og hadde samme år sitt første militære oppdrag. Han var med i åtte forskjellige kompanier i perioden 1789-1807. Dreyer giftet seg med Hendrikke Lysholm Willer i 1801 og fikk 3 barn. Han overtok ansvaret for Sunndalske kompanis eksersis, og ble etter hvert kompanisjef og kaptein. Hans divisjon ble beordret til Solør 28. mars 1808. Det er en minnestøtte for Kaptein Dreyer i Sunndal, og også en gate oppkalt etter ham.

To erfarne løpere, Leif Brekken og Sigurd Warmøy, har deltatt i samtlige 43 Kaptein Dreyers Minneløp. Foto: arr.

Kaptein Dreyers Minneløp er på 12 km. Det var inntil 2013 en langløype på 20-21 kilometer og en kortere løype på 6 km. Løpet går på stier og grusveier langs elva Driva oppover og nedover dalen. Majestetiske fjell gir en flott ramme rundt løpet. På det meste var det over 250 deltakere i Minneløpet, og mange av regionens fremste idrettsmenn og kvinner har deltatt. Dette i tillegg til en imponerende mengde mosjonister og trimmere. De senere årene har det også kommet til flere ungdommer.

Sunndal har også annet å by på. Det er for eksempel knutepunkt for løypenettet til Den Norske Turistforening. Her møtes løyper fra tre av turistforeningene i landet, og man finner garantert en tur som passer. Og dersom du tar turen til Sunndal, kan det også være verdt tiden å stikke innom det mange kaller Norges vakreste dal – Innerdalen www.innerdalen.com

Write A Comment