Foto: Kjetil Rolseth, Lillehammer.

Norges ukronede skiskald og -historiker, Thor Gotaas gir en kort og (svært) komprimert men sedvanlig følelsesorientert innføring i skiglede og praktisk  tilnærming til både smøring og annet.

Gotaas får terningkast 4 for God Skitur!-boka. Hans styrke ligger i historiefortelling i større format, men han får på god måte kombinert (litt knapp) ren informasjon med skiglede og -følelse her også.

Forlag: Andresen & Butenschøn AS (nå Dreyer)

Utgitt: 2004 i samarbeid med Norges Skiforbund og Skiforeningen i Oslo

Boka er delt inn i 10 korte kapitler med en kort og praktisk tilnærming til tema som utstyr, snø, teknikk, smurning og løypekultur. Slik sett er den en flott innføringsbok for den som for første gang skal ha et par ski på beina. Den er veldig grunnleggende – og det er faktisk bra – for det er det mange andre som ikke ser verdien av. Langrenn er nok for mange stappet av «det alle lurer på men ingen tør å spørre om»-spørsmål.

Les turrenn.net og Swix artikkelserie med smøretips her.

Julaften på et frimerke

Men med så liten plass er det svært ambisiøst å gi en dekkende og betryggende innføring i langrenn – når man også velger å favne såpass bredt. Det blir litt som å skrive handlelista til julaften på et frimerke. For eksempel består lista over skiuttrykk (eget kapittel) av kun ti ord, og et av de er «hodelykt». Litt rart kanskje, for hodelykt er ikke blant de ti viktigste tingene i langrenn.

Enkel og lettfattelig

Boka er anmeldt her blant annet fordi den tar for seg smurning og løsninger ved dårlige ski når man har startet turen. Styrken er at den gjør disse temaene så enkle som det går an. Og som nevnt er det bra, meen… på så liten plass må man være presis, informativ og ikke minst konkluderende. For eksempel står det «Temperatur, luftfuktighet og løypenes tilstand bestemmer om du skal bruke voks eller klister. Sjekk forholdene før hver tur.» (s. 57). Deretter nevnes «blå ekstra» som bra på kaldt føre, at fiolett kan være bra rundt null grader og at klister er best på gjennomvåt snø. Det er det. Jeg er usikker på om den debuterende skiløperen føler seg selvstendig og klar til å ta egne smørevalg etter dette.

Les skiprodusentenes sesongnyheter her.

Anekdotekongen Thor Gotaas

Thor Gotaas er som sagt Norges ubestridte skihistoriker og kan fortelle malerisk energisk og med høy innlevelse nesten om enhver skitur som er begått på ski siden landet vårt ble hetende Norge. Dermed blir også denne boken åsted for en del slike anekdoter som man så lett lar seg rive med av i fullere formater som «Birken«, «Femmila» og «Mitt liv som middels skiløper» . I denne boka tar de dessverre unødvendig plass på det nevnte frimerket, jeg synes det ville vært bedre å bruke all plassen på mer informasjon som leseren sannsynligvis har større behov for.

Ut på langrennsferie? Les turrenn.net´s reisebrev her.

Jordnært

På den annen side legger Gotaas prisverdig stor vekt på selve skiopplevelsen og jordnære valg på alle plan (utstyr, klær, og så videre). Dét er kanskje en ufravikelig del i enhver langrennsbok?

SRL.

Her finner du flere bokanmeldelser.

Write A Comment