I denne serien skal vi forsøke å tette alle kunnskapshullene om skismurning som gjør at mange mosjonister sliter med glid og feste. Å smøre ski er i stor grad erfaringsbasert og informasjonen på boksen og gradestokken er ikke alltid tilstrekkelig. Men slapp av. Pust dypt ut. Smil! Swix-ekspertene Henrik Johnsen og Harald Bjerke skal hjelpe Turrenn.net´s lesere gjennom vinteren!

Harald Bjerke (t.v.) har vært produktsjef i Swix og står bak mange av deres nyvinninger, bl.a. Blå Extra, Cera-smurningene og ikke minst Swix´ legendariske stripe-design. Henrik Johnsen (t.h.) er Swix´ nåværende racingsjef med ansvar for langrenn, skiskyting og turrenn i Norge. Foto: turrenn.net.

På vegne av våre lesere skal den glade amatør og (og turrenn.net´s redaktør) Steffen Larssen i en serie på 10 deler stille alle de spørsmålene du enten ikke har turt å stille – eller ikke visste du burde kunne – om skismurning.

Swix´beste menn

Turrenn.net har invitert seg selv, og blitt hjertelig mottatt av Racingsjef Henrik Johnsen og en av Swix´ mest sentrale skikkelser, Harald Bjerke. Vi møtes en blå sommerdag i Juli i deres hovedkvarter i Blåswixveien -2 – -7 (sant!) i Lillehammer, rett ved E6´en. Henrik er racingsjef og har jobbet i Swix i 7 år. Han har ansvaret for racingservice innen langrenn, skiskyting og turrenn i Norge, og i tillegg sponsoroppfølging blant norske løpere. Harald er nå pensjonert, men har tidligere jobbet som produktsjef i Swix fra 1972 til 2013. I dag er han produktsjefsassistent og ‘museumsdirektør’ for Swixmuseet. Han har blant annet vært med å utvikle Blå Extra, Cera F og Cera Nova. Hvis du leser Thor Gotaas murstein av en bok, Birken, er Harald dessuten behørig nevnt der. Det disse to ikke vet om skismurning er ikke verd å vite.

Del 2; om selve skiendel 3 om snøens beskaffenhetdel 4 om selve skismurningens egenskaper og del 5 om påføring av festesmurning og klister.

Swix var umiddelbart imøtekommende og interesserte i ideen om denne artikkelserien da turenn.net tok kontakt, og Henrik og Harald viderefører den hyggelige tonen når jeg kommer. Det bærer rett inn på møterommet til kaffe og lunch, og en lang prat om mitt ærend.

–Dette betyr også at du gjerne kan være litt tilbakeholden med å anskaffe deg for mange par, avslutter Henrik: -Jeg mener at du egentlig kan være fornøyd med et eller to par i starten; et par laget for kaldt føre med medium fin struktur, og et til nullføre med medium struktur og rilles etter behov.


Henrik Johnsen, racingsjef Swix.

Jeg forklarer formålet med min tur til Lillehammer, og dermed er vi i gang.

Swix og turrenn.net har etter inngående dialog endt opp med en serie på 10 artikler der vi sammen prøver å avdekke snubletrådene og ”hullene” på veien mot best mulig glid og feste.Vi har prøvd å finne de viktigste erfaringene som skiller proffene og amatørene – og som påvirker resultatet av smøreinnsatsen din, og dermed også skiopplevelsen.

Her er resultatet, vi håper det smaker:

Vil du få med deg de kommende 9 artiklene? Meld deg på vårt nyhetsbrev her eller i boksen i margen til høyre.

Del 1: -Gjør det enkelt

Lær nettopp ditt skipar best mulig å kjenne 

Harald og Henrik er raske med å understreke at de synes for mange gjør ting for komplisert:

En vakker bukett med ski. Men hvor mange skipar bør man ha?

-Før turrenn (ikke timene før, men ukene og månedene før; red. anm.) er det viktigste at du selv prøver og tester smurning til dine egne ski. Slik lærer du deg best å kjenne både skiene dine og den smurningen de trenger. Husk at det er nemlig ikke slik at skiene fra fabrikken er helt like; verken de to skiene som utgjør det paret du har, eller ditt par sammenlignet med andre par fra samme serie, forteller Henrik og Harald innledningsvis. Derfor er det så viktig at du finner ut mest mulig om akkurat dine par ski, starter de. –Målet når det gjelder våre produkter bør være å lære de få variasjonene (blå, blå ekstra, lilla) man oftest trenger å bruke, og hva de står for, på nettopp dine ski.


Men erfaringer fra hver tur og hver ski kan jo være vanskelig å huske, sier vi:- Hva med en slags smurningsdagbok/notatblokk; er det lurt, eller er det for komplisert? Hva bør man ev. notere eller være spesielt oppmerksomme på mens man tester smurningene på skiene sine, utover å konstatere kladding / bakglatte ski?

Swix: -De viktigste faktorene som påvirker resultatet er: temperatur, snøtype (nysnø eller omformet), luftfuktighet, lengde på turen, skipar, struktur, lengde på festesonen, festesmøring og antall lag, glider, og slitasje på smøringen (alle disse tingene vil denne artikkelserien komme nærmere inn på etter hvert – red. anm.). Du vil kanskje ikke ta deg tid til å notere alle disse faktorene hver gang, men temperaturen der du har vært, snøtypen og luftfuktighet, samt eventuelt slitasjen på smurningen er de aller viktigste, svarer Henrik og Harald.

Les om skiprodusentenes sesongnyheter her.

Test hvor mye skiene tåler av smurning

-Også når du trener bør du smøre mest mulig likt slik du helst vil gjøre det under renn, fortsetter Henrik og Harald. -Og det som er spesielt viktig da er å teste hvor mye skiene tåler (mengde smurning / antall lag) for de ulike skiparene. Det beste du kan gjøre, er å prøve og feile. Dette er fordi på lange løp trengs mye smurning, og spennet i skiene gir ”rom” for en viss mengde smurning. Det beste er å utnytte dette rommet mest mulig, men ikke for mye. Da lugger eller kladder skiene.

Skiene ‘subber’ og man får dårlig glid hvis det blir for mye feste smøring. Bruk ‘pyramideteknikken; legg gradvis kortere lag med smurning oppå hverandre (målt fra bakerste til forreste punkt der du påfører smurning (dvs den såkalte smørelomma som oftest er målt opp og merket av i butikken; se neste avsnitt). Og husk at hvert lag må gnis ut med kloss, eller lignende. Noen ski tåler 6-8 lag av de ‘kalde’ voksene (dvs. til ´kaldt´ føre = under null grader) fiolett, blå, grønn. Smører man med mykere smøring (smøring til varmere temperatur enn null grader er mykere enn den for kaldere temperatur og benevnes derfor ´mykere´) som rød eller gul legges færre lag.

Det er lett å tenke seg at om man har påført for lite smurning, så tar man bare på litt mer. Men hva gjør man hvis man finner ut at man har smurt for mye smurning og har 2 mil igjen tilbake? Mange vil da føle at treningsturen er ødelagt og vil frykte kladding. Kan man på en enkel måte fjerne litt overskuddssmurning når man først er kommet ut i løypa? Og er det forskjell på antall lag, og tykkelse på lagene, for de ulike fargene?

Les mer om kunnskapsbasert langrennsinnsikt her.

-Man kan gjerne stoppe å skrape av voks med en plastskrape underveis og gni ut med smøreklossen. Med andre ord er vårt råd å ta med skrape og kloss på turen, sier Swix´ eksperter.

Ta med skrape, kloss og alternativ smurning på turen, så du kan smøre om, råder Swix. Foto: turrenn.net.

Kjøp og/eller mål skiene dine hos en spesialist

–Det tredje, og avgjørende tipset vi vil gi innledningsvis er kanskje det viktigste, understreker Henrik og Harald: Det er å få målt opp skiene dine – og da gjerne også kjøpe de hos en butikk som er spesialister på ski. Da er du sikker på å få rett lengde og rett spenn med tanke på dine ferdigheter og ditt bruksområde. Skiene kan gjerne måles med ”gammeldags” utstyr i butikken, man trenger ikke de nyeste store elektroniske maskinene en del har nå. Men det er klart at de representerer en fordel fordi de kan avsløre ulikheter mellom de to skiene du har som utgjør ditt par, sier de to fra Swix.

Vil du ha en god skiopplevelse kan det være lurt å starte med få par ski, sier Swix. Foto: turrenn.net.

Et eller to – maks tre par er nok

–Dette betyr også at du gjerne kan være litt tilbakeholden med å anskaffe deg for mange par, avslutter Henrik: -Jeg mener at du egentlig kan være fornøyd med et eller to par i starten; et par laget for kaldt føre med medium fin struktur, og et til nullføre med medium struktur som kan rilles etter behov (mer om ulike strukturer i sålen og grunnen til at skiene ellers passer til varmt eller kaldt føre i senere artikler; red. anm.); da gjerne zeroski (spesialski som ikke skal smøres men som sitter ekstra godt på ny, fuktig snø ved null grader). Et eventuelt klisterpar til de varmeste forholdene (0 grader og varmere) kan man vente med til slutt, som et tredje par, mener Henrik. 

Vil du teste din nyvunne kunnskap i løypa? Les turrenn.net´s reisebrev fra langrennsdestinasjoner her.

Temperaturen i luften eller i snøen?

Avslutningsvis; mange lurer på temperaturanvisningen på boksen: Er det temperaturen i snøen eller temperaturen i luften de henviser til?

Swix: -Det er lufttemperatur i skyggen som vises på boksen. Snøtemperaturen kan aldri bli over 0°C. Temperaturen på boksen er en generell rettesnor, man må også vurdere luftfuktighet og snøkonsistens, avslutter Henrik og Harald for denne gang.

Oppsummering

Kort oppsummert har Swix´i denne artikkelen forklart oss:

  1. Gjør smurningen enkelt,
  2. Lær gjennom erfaring, og skriv gjerne ned stikkord fra turene,
  3. Mål opp skiene nøye, og
  4. Ikke start med for mange skipar!

Her kan du lese del 2!

 

Write A Comment