Rossignols Race Pro Classic binding med det nye Turnamic® -bindingssystemet. Ill: Rossignol.

Rossignols største nyhet i år er nytt bindings- og sålesystem som gir enklere inn- og uttråkk og bedre kraftoverføring. Man trenger heller ikke noen form for verktøy for å flytte på bindingene med TURNAMIC®-systemet. Dette er forøvrig utviklet i samarbeid med Fischer.

VI har tidligere fått forklart fra Rossignol at én av grunnene til å velge deres ski er filosofien om at du skal komme lengst opp i bakken med deres ski. Godt feste er med andre ord prioritert. Dét er en egenskap som er verdt å merke seg for mange mosjonister. Rossignols ski skal dessuten være spesielt egnet for kvinner/jenter, og deres felleski, R-skin, er godt mottatt av markedet. Vi har også i år snakket med Øyvind Mobakken i Rossignol Norge.

Nomex og Bi-edge; lettere og riktigere spenn i skia

Hva med de konstruksjonsspesifikke egenskapene ved Rossignols ski? Hvilke fordeler gir de? Rossignols X-IUM Premium Skate har, i følge Rossignol, Nomex kjerne og Bi-edge kanter. Men hva betyr det og hva gir det (mosjons-)skiløperen? 

Ut på langrennsferie? Les turrenn.net´s reisebrev her.

Mobakken: Nomex er lettere enn Honeycomb, men samtidig gir det likevel en god og holdbar kvalitetsski. Dette (Nomex og Honeycomb) er selve kjernen i skia og benevnelser på ulike materialer og konstruksjoner som til sammen gir et sluttresultat; en god ski forklarer Øyvind Mobakken i Rossignol. De er egentlig ganske like men Nomex er lettere. Dette henger jo også sammen med måten hele skia blir laget på. Både hos Rossignol og Fischer, i motsetning til andre produsenter, legger vi vekt på å bruke mennesker som en viktig ressurs i produksjonen, ikke ”bare” maskiner. Det henger også sammen med pris på materialer, måten å bygge på, antall deler, m.m., men sluttresultatet skal for vår del være en ski som passer den enkelte, individuelle løper bedre – og som sagt – som også er noe lettere.

Les flere utstyrsartikler her.

Med Bi-edge mener vi at vi konstruerer skia med forskjellige plastkiler på ulike steder langs kanten av skia. Det gir forskjellig stivhet på ulike deler av skia (foran, midten, bak) avhengig av hvor vi plasserer kilene. Dét gir Rossignol større muligheter for variasjon i spenn ulike steder på skia. Bi-edge har dermed gitt oss nye mulighet til variasjon for å tilpasse spenn for de enkelte snø forhold og føre.

Rossignols nye Xium Premium Skøyteski. Ill: Rossignol.

Kun én utgave av den gamle skøyteskien WCS

Skøyteutgaven av X-IUM WCS Skate kommer i år i kun én utgave? Slik jeg har forstått er dette en ski med universalsåle, dvs. en slip som er hverken veldig aggressiv eller avrundet(?).

Mobakken: Vår nye toppmodell, X-IUM Premium kommer i tre modeller; S1= cold, S2= universal og S3 (hvitsåle)= vått føre / møkkete snø Den er også et meget godt alternativ  på kunstsnø. Det er den forrige toppmodellen X-IUM WCS som kommer i én modell = X-ium wcs S2 (WCS = benevnelse på tidligere toppmodel, S2 = universalslipt såle; fungerer på de fleste temperaturer. Red. anm.).

Siste utgave av Rossignols Xium WCS klassiske sko Klikk på bildet for større versjon). Ill: Rossignol.

Sko

Dere påpeker at dere slipper en helt ny sko i år, bla.a. med TURNAMIC® bindingssystem. Den har også ny design og nye såler. Hva skiller (eventuelt) skoa fra Fischers nye sko, også de med TURNAMIC®?

Svar:  X-IUM WCS klassiske sko er et resultat av testing og tilbakemeldinger fra racingbutikkene i Norge. Her har vi gått tilbake til vanlig snøring, og modellen skal være lett å sette ned foten i. Vi har dessuten polstret hælen ekstra, for at den skal sitte godt. Den er laget mer for en nordisk fot som oftest er litt bredere enn franske føtter, smiler Mobakken.

Større vektspenn for hver skilengde

Andre ting mosjonister bør vite om Rossignol for årets sesong?

Svar: R-skin kommer i sesongen 2017/-18 med to spennkorridorer slik at vi har større muligheter til å finne rett ski i ønsket lengde til løperen. Med spennkorridorer mener vi at vi lager ski for ulik vekt på løperen, men med samme lengde (på løperen og dermed skia). Med andre ord skal man kunne bruke samme lengde på skia, forholdsvis uavhengig av vekt. Tidligere var vekt-spennet for én lengde ca. 15 kg, nå er det nesten det dobbelte. Det er nemlig viktig at felleski ikke blir for myke slik at de oppleves «subbete». Denne spennvariasjonen gir oss mulighet til å gi rett felle ski til enda større gruppe ski utøvere enn tidligere.

Les flere sesongnyheter fra skiprodusentene her.

Her kan du se en kort reklamevideo som viser Turnamic®-bindingens funksjon og fordeler: rossignol_nordic_turnamic_overall_17-18_1080_de_en_preview.mp4

Write A Comment