IDT Sports Classic og Skate. To meget gode rulleskipar etter vår mening. Foto: turrenn.net.

IDT Sports´ rulleski ble velvillig utlånt av Oslo Sportslager da turrenn.net på impuls spurte om å få teste de på besøk på deres stand under Toppidrettsveka. De ga meg høye forhåpninger på forhånd, og fortalte blant annet at landslaget har valgt IDT´s klassiske rulleski på grunn av deres gode retningsstabilitet. IDT Sports lages av norske IDT Solutions som har utviklet rulleski sammen med Olympiatoppen og har levert ski til både langrenns- og skiskytterlandslag i Norge.

Testet med Rottefella Rolleski Classic og Salomon Prolink (skate) bindinger. I Granåsen rulleskiløype og på landevei (Byåsen) i Trondheim.

IDT Sports Classic RM2

Spesifikasjoner (fra leverandør):

Vekt: 1060 g (én ski)

Lengde: 750 mm

Hjuldiameter: 68 mm

Hjulbredde: 50 mm

Stabilitet og manøvrerbarhet

I følge Oslo Sportslager er én av styrkene til denne skia at det brukes laser under produksjonen for å

IDT Sports Classic RM2 (RulleMotstand 2). Foto: turrenn.net.

utforme skien mest mulig perfekt. Den er hverken den korteste eller lengste på markedet. Spesielt dette siste er interessant fordi det er dette med retningsstabiliteten som både produsenten og selger (Oslo Sportslager) fremhever.

Og allerede fra første hjulomdreining i rulleskiløypa i Granåsen viser denne egenskapen seg tydelig frem. De er veldig stabile å stå og stake på, veldig stabile å gå diagonal med i motbakke og like stabile ved fremføring av skia. Kort sagt, ryktet stemmer når det gjelder denne skia!

De er også lette å manøvrere med, og har ingen minussider i dette henseende. Noen rulleski kan oppleves å vingle litt, bli mer ustabile i stor fart, eller litt «tunge» å manøvrere, men IDT har ingen slike irregulariteter i rulleskiløypa i Granåsen.

IDT Sports Classic rulleski er også veldig responsive fremover. All kraft virker å overføres til at skiene ruller rett frem uten noen form for unødvendig motstand.

På landeveien møter vi derimot større motstand, nesten bokstavelig talt. «Kommuneasfalten» representerer virkeligheten i større grad for mange landeveisfarende på rulleski. Her oppleves vanlige problemer i litt større grad, som at rullemotstanden er større og og de blir litt mer ustabile. Dette skyldes som antydet imidlertid underlaget (ru og «buklete» asfalt) mer enn skiene. Så selv om avstanden til andre rulleski blir mindre fremstår fremdeles IDT som de mest stabile og stødige rulleskiene jeg har prøvd. De gir rett og slett den opplevelsen som er mest lik det å stå i et skispor. For eksempel i overgangen fra staking med fraspark til diagonal er dette en fordel for den som ikke har perfeksjonert teknikk, fordi man da balansemessig «henger litt i lufta».

Meld deg på turrenn.net´s nyhetsbrev og få hele artikkelserien fra Swix med smøretips i høst!

Eneste minus jeg la merke til under testen var at de var litt ustabile når jeg ville bremse/holde farten nede i nedoverbakke. Det var nærmere bestemt litt vanskelig å få en ensartet respons fra de som kunne minne om at de gled litt. Men dét skyldes nok bløt veibane fra regnet som hadde kommet 15 minutter tidligere.

Vibrasjon og stivhet

Vibrasjonene var så små i Granåsen at jeg rett og slett glemte å tenke på det. Heller ikke på landeveien var vibrasjonene sjenerende. I stor fart merket jeg heller ikke mye til de, men det skal nevnes at det hadde begynt å regne under denne delen av testen og vannet på veien kan i teorien har utlignet eventuell vibrasjon på tørt føre i stor fart.

IDT´s ski er ganske stive. Svikten som man kan finne hos andre rulleski er ikke like fremtredende og dermed oppleves ikke rulleskia i dette henseende så «skilik» som andre.

Det kan altså være at den overlegne retningsstabiliteten går noe på bekostning av denne skilikheten, men dette oppleves likevel ikke som et problem.

Det generelle inntrykket av IDT Sports Classic er egentlig i stor grad i harmoni med det de sier selv. En veldig god rulleski som er den mest retningsstabile som i hvert fall turrenn.net har testet. Dét gir et godt grunnlag for gode, behagelige rulleskiturer.

IDT har forøvrig også en egen utgave av klassiskskien som er laget spesielt for staking.

Les også test av Swix, Fischer og Swenor sine klassiske og skøyterulleski her.

IDT Skate RM2

Spesifikasjoner (fra leverandør)

Vekt: 813 g (én ski).

Lengde: 640 mm.

Hjuldiameter: 100 mm.

Hjulbredde: ikke oppgitt.

Stabilitet og manøvrerbarhet

IDT´s skøyterulleski oppleves som tighte, solide og dermed veldig responsive å manøvrere med i

IDT Sports Skate RM2 (RulleMotstand 2). Foto: turrenn.net.

rulleskiløypa. De er også svært, og minst like stabile som andre rulleski jeg har prøvd. Man får også en følelse av at absolutt all energi og kraft blir omdannet til fart rett frem, også i motbakkene (der skøyterulleski kan «lugge» litt). Man får rett og slett en veldig god følelse av disse rulleskiene i Granåsen rulleskiløype.

Vibrasjon og stivhet

I rulleskiløypa oppleves vibrasjonen fra rulleskiene som vanlig, hverken mer eller mindre enn andre modeller vi har testet.

På landeveien er det rett og slett vanskelig å finne noe å klage på når det gjelder skøyteskiene til IDT. De er svært stabile, ruller bra, og de er stive på en måte som gjør at all kraft går fremover og det er lett å holde balansen.

Det eneste som er verdt å nevne er at de ikke vibrerer merkbart mindre enn andre rulleski i stor fart i nedoverbakke.

Det generelle inntrykket av IDT Sports skate er faktisk veldig bra. Den hadde overhodet ikke det problemet som i hvert fall jeg som mosjonist opplever med andre skøyterulleski, nemlig at at de lugger eller stopper opp litt hvis jeg setter ned foten litt feil (spesielt i motbakker). De er også veldig stabile og gir ingen negative overraskelser, bortsett kanskje fra at de vibrerer ikke noe mindre enn andre rulleski i stor fart.

Write A Comment