Sesongen for rulleski er godt i gang og grusen er feid opp fra de fleste fortau og gangstier rundt om i landet. Det er tid for å finne frem rulleskiene fra boden eller ta turen til butikken og få tak i noen splitter nye. Fischer og Swenor er blant de største produsentene og Turrenn.net har testet to av modellene «head-to-head».

IMG_0515

Hva sier produsentene om skiene?

Hva har produsentene tenkt med sine konstruksjoner?

Fischer beskrives slik: «Ny AirCore Carbon stamme sørger for svært god vibrasjonsdemping og lav vekt. Litt lengre stamme øker stabiliteten og gir en bedre skifølelse. Lavprofilhjul gjør skiene manøvrerbare og presise. Rulleskiene er retningsstabile pga. smalere hjul med felg. Skiene fungerer svært bra ved nedbremsing pga. smale hjul, «større» felg og 2PLY hjul (2PLY = to lag gummi, et mykere lag i kjernen og et hardere lag utvendig). Dette gir bedre grep og lengre holdbarhet samtidig som hjulene absorberer underlaget bedre enn gjennom- gående hard gummi. Dette gjør hjulene mer komfortable og sørger for lengre levetid.» (Alf Roger Holme, Finor (importør til Norge)).

Swenor beskrives slik: «Det er ikke bare trestammen, men også hjulene som gjør denne skien unik. Kombinasjonen av trestammen, samt hjul med god demping, gir skiløperen en meget behaglig rulleskitur. Ny fasong på hjulene gjør Fibreglass mer stødig, og disse har blitt roset nesten opp i skyene ;)» (Jon Pedersen, Sport Import AS).

Hva bruker mosjonister rulleski til og hvilke krav er viktig?

Rulleskiene er også testet på trønderske, lappete gangstier.
Rulleskiene er også testet på trønderske, lappete gangstier.

Rulleski er ikke bare rulleski. Selv om de kanskje ikke preges av høyteknologiske nyvinninger hvert år har rulleski ulike egenskaper som varierer i viktighet avhengig av hvilken type bruker du er. De beste – proffene – står gjerne og staker i mil etter mil uten et eneste, eller få fraspark, og bruker generelt rulleskiene mye mer enn de fleste mosjonister. De brukes dessuten til spesifikk trening på sommeren som like gjerne kunne foregått på vintere på ski, som for eksempel spurt og teknikk. Det stiller krav til  komfort (vibrasjonsdemping, stødighet; dvs hvor trygt og «støtt» en står på skiene), holdbarhet, og ikke minst skilikhet (oppfører seg mest mulig som en ski).

For en mosjonist trenger ikke skilikhet og holdbarhet bety like mye. Distansen og slitasjen vil for de fleste være betydelig lavere enn for de beste/aktive skiløperne. Komfort betyr nok mer og altså en del også for mosjonister, men aller mest betyr trolig (retnings-)stabilitet og dermed trygghet både på rulleskibanene rundt omkring i landet og på vei og gang-/sykkelstier. Den klassiske (og berettigede) bekymringen både før man begynner med rulleski, og i en del spesifikke situasjoner er: -kan jeg styre / bremse nå?

Her finner du tester også for Fischer og Swenors skøyteski i tillegg til Swix og IDT; både klassisk og skøyteutgaver

Fisher Carbolite classic vs Swenor Fibreglass

Skiene i tall:

Carbonlite:

Vekt (pr. ski, m/binding): 1277 g.

Mål (mm): L; 75,9 (hjuloppheng til hjuloppheng) – B: 4,6 – H: 2,9

Fibreglass:

Vekt (pr. ski, m/binding): 1244 g.

Mål (mm); L: 73,5 (hj.opph. til hj.opph.) – B: 4,5 – H: 2,3

Hjulene på Fischers ski oppgis fra produsenten til å være samme hardhet som hjulene på Swenorskiene (2).

Testet i nasjonalanlegget og på vanlige veier

Rulleskiene ble først testet i rulleskianlegget i Holmenkollen i Oslo. Banen kjennetegnes av store høydeforskjeller (både opp og ned), krappe og «blinde» svinger. Deretter ble de testet i vanlig vei/sykkel-/gangveimiljø i Trondheim. Linkene til rutene ser du lengst ned i artikkelen.

Fischer Carbonlite Classic. Foto: Turrenn.net.
Fischer Carbonlite Classic. Foto: Turrenn.net.

Fischers Carbonlite var først ute. Den innledende følelsen var at skiene var ganske tunge og litt vanskelig å ha med å gjøre. De føltes ikke som de velvillig fulgte fotens bevegelse og fremføring (bevegelsen etter frasparkets slutt og frem til du legger vekten på foten) som et par ski ville gjort. Hele konstruksjonen, fra hjul til stamme og kulelager føltes derimot svært solid og «tight». Såpass solid at den lille svikten man kjenner igjen fra vanlige ski (fra smørelommen/spennet) ikke helt merkes på disse rulleskiene. Kanskje har det noe å gjøre med manglende kraft i frasparket sammenlignet med proffene hos denne mosjonisten? Komforten (her i betydningen vibrasjonsdemping og stødighet), både når det gjelder vibrasjonsdemping og stødighet var svært god. Oppsummert var inntrykket de første par hundre meterne kanskje litt som et nytt og stødig passasjertog.

Etter hvert venner man seg i stor grad, men kanskje ikke helt, til skienes noe stive «selvstendighet» (denne egenskapen skyldes sannsynligvis først og fremst skienes lengde). «Etter hvert» betyr dessuten i denne testen i motbakker / flate strekker i løypa.

For det er når de forholdsvis bratte nedoverbakkene og krappe svingene begynner at disse skienes store fordel kommer frem. Fischer legger selv vekt på (se lenger opp) at hjulenes lave og smale profil gir deg bedre retningsstabilitet og dermed større kontroll enn ellers. Lengden spiller nok også en rolle. For skiene er svært stødige og trygge å stå oppå. Hjulenes «kantede» profil (som F1-dekk) gjør nok at det kan være lurt å øve litt på ploging og kanting av skiene, men det opplevdes under testen som at det er ganske lett å få kontroll på. Veldig god vibrasjonsdemping gjør også sitt til at disse rulleskiene oppleves som både svært trygge og komfortable i de situasjonene mosjonister flest kanskje har størst krav / forventninger; i stor fart når man skal manøvrere og ikke alltid har full oversikt over medtrafikanter (syklende, hunder, etc.) man plutselig må manøvrere bort i fra.

På vanlig vei og sykkel-/gangvei kommer de samme egenskapene frem for Fischer Carbonlite. I denne testen, noen dager senere, kommer som ventet stivheten og «selvstendigheten»- i negativ forstand – mindre frem. Det virker som det i stor grad er en tilvenningssak. Disse egenskapene gjør seg heller mer gjeldende som skilikhet; som to par ski i sporet; de vil fremover. Det er fordi de er litt lengre enn mange rulleski. Den egenskapen gjør også at plogingen blir litt vanskeligere. Jo lengre ski, jo vanskeligere er det å presse de i en liten sving/plog inn mot hverandre. Carbonlite-skien er dessuten – i motsetning til Swenorskia – helt flat under. Ved (noe unøyaktig) måling har Fischer litt mindre bakkeklaring midt under; noe som gjør at det er litt lettere å støte borti asfalten ved ujevnheter i bakken (hull, fartsdumper, etc.). Vibrasjonsdempingen på vanlige veier er forresten veldig god. Jeg synes den er helt på høyde med Swenors ski.

Skien klarer seg helt fint på hullete, ujevnt underlag.

Swenor Fibreglass. Foto: Turrenn.net.
Swenor Fibreglass. Foto: Turrenn.net.

Swenors Fibreglass ble deretter festet på beina. Der Fischers rulleski hovedsaklig er konstruert med karbonlaminater og luftig kjerne er Swenors ski bygget opp med glassfiber og trelaminater i kjernen. Forskjellen kjennes med én gang. Stødigheten er det ikke mye forskjell på, men vibrajonsdempingen er noe bedre og svikten (som i vanlige ski) er klart merkbart bedre. Swenors ski er noen centimetre kortere og kanskje er det også lengden som bidrar til at skiene føles enklere å håndtere de første rolige meterne? Vektforskjellen er minimal, men likevel kjennes Swenors ski lettere å ha med å gjøre. Rytmen er også litt enklere å komme inn i fordi man lettere kjenner igjen svikten fra vanlige ski. Med trekjernen i Swenorskiene oppleves dessuten komforten (vibrasjonsdempingen) som meget god. Swenors rulleski kjennes mer som en lettstyrt racersykkel, selv om veien fra godstog (Fischer) til sykkel selvsagt kan fremstille ulikhetene som mye større enn de egentlig er.

Å gå på Swenors Fibreglass kan fort gjøre deg litt salig. De vibrerer som nevnt svært lite, og skiene «hører godt etter» dine beins bevegelser.

På samme måte som med Fishers Carbonlite kommer imidlertid viktige egenskaper ved skien frem hos Fibreglass´ene i nedoverbakkene. Skiene er litt kortere og hjulene har veldig ulik oppbygning. De er ikke like kantete (som F1-hjul; mer en antydning til v-form der hjulet er «høyest» på midten), de er bredere og ikke minst tykkere, fra felgen og ut. Sannsynligvis kan en også si at glassfiberet og trekjernen i Swenors ski, sammen med hjulformen gjør at de blir mye villere og mer uregjerlig i bakkene. På Swenors ski er det mye mer nødvendig å ofte justere retningen skiene ruller; en får fort følelsen av at de selv presser seg inn under deg og mot den andre skia enn rett frem. Kanskje skyldes det undertegnedes noe stive stilling oppå skiene, men opplevelsen er likefullt der. I forhold til Fishers rulleski med flatere hjul er nok Swenors ski lettere å få en umiddelbar trygg og god plogefølelse på.

På vanlig vei og sykkel-/gangvei får du litt mindre igjen for den skifølelsen som Swenor gir på lukkede rulleskibaner. Skien blir, på grunn av svikten, noe mer uforutsigbar – noe som ofte er problematisk hvis man ikke har 100-vis av mil bak seg å rulleski og har lært seg alle tips og triks på rulleskiene i trafikken. Skiene kan bevege seg litt under kroppen din og de gjør at du føler deg litt mindre stabil underveis i treningsøkten. Swenorskiene har, i motsetning til Fischers, en krum stamme. Det gjør at bakkeklaringen på midten er noe høyere enn Fischers ski, og gir litt mindre fare for «grunnstøting». Swenorskiene er lettere å ploge kraftig med, men ruller litt fortere. Det betyr at du må ploge oftere med Swenorskiene, men får også mer effekt av plogingen.

Skien klarer seg helt fint på hullete, ujevnt underlag.

Konklusjon: Vi snakker her om to meget gode rulleski, der likheten er god vibrasjonsdemping hos begge typene. Hvis du velger det (noe Turrenn.net sterkt vil fraråde), kan du finne billigere ski i butikken som gir deg en mye mer ubehagelig reise, og frykt for tur til tannlegen for å tilbakejustere skranglete tenner etterpå. Med andre ord er komforten veldig bra hos begge ski når det gjelder vibrasjonsdemping, mens begge kanskje får et lite minus på grunn av vel mye stabilitet for Fishers del og litt lite stabilitet for Swenors del.

Skifølelsen er noe bedre hos Swenor enn hos Fischer, avhengig av hvilken type følelse du vil ha (svikt vs sporfølelse). Svikten er mye mer gjenkjennelig i Swenorskiene, og de «hører» bedre etter. Skal du legge mest vekt på skifølelse bør du velge Swenor.

I nedoverbakker og svinger er valget like klart – og motsatt. Følelsen av stabilitet, trygghet og trygg manøvreringsevne er best hos Fischers ski. Hvis det viktigste for deg er en god og trygg følelse i skumle situasjoner, velg Fischer.

Godt valg – og god tur!

Rutene som ble gått ser du her:

Holmenkollen/ bane

Vei/Sykkel-/gangvei

Steffen R. L.

 

 

 

Write A Comment