This post is also available in: English

Turrenn.net har sammen med Sportsbua i Trondheim testet felleskiene Rossignol R-skin Premium C2 og Fischer Twin Skin Speedmax. Begge er nye toppmodeller for sesongen 2018/-19. Foto: Adriana Martins.

Sammen med Trondheims ledende langrennsbutikk Sportsbua, gjennomførte turrenn.net test av felleski-nyhetene Fischer Twin Skin Speedmax og Rossignol R-skin Premium C2. Vi vurderte føring (hvordan motsatt ski glir fremover etter fraspark), subbing (friksjon mot bakken), stabilitet, feste og glid, samt en generell opplevelse av skiene basert på egne ferdigheter og preferanser.

Teststed: 1-km sløyfa fra Storsvingen i Bymarka, Trondheim.

Vi testet felleskiene fra kl. 09.00 om morgenen i ca. én time, i omtrent -10 grader. Føret var eldre omformet natursnø, ingen kunstsnø. Dette ga nok noe utfordrende forhold for å teste skiene, fordi felleski generelt er ansett å være aller best ned til -4 – 5 grader (men ikke optimale for enda kaldere forhold; det kunne vi dessverre ikke gjøre noe med da dette var dagen og tiden vi fant mulighet til å gjennomføre testen). Terrenget var i første del slak stigning med noen veldig korte kneiker, noen flater og slak nedoverbakke.

Vil du motta nyhetsbrev med flere slike artikler, abonnér her.

Testere: proff og amatør

Vi var to som testet skiene – en proff og tidligere aktiv skiløper som kjenner ski- og festeproblematikk til

Felleskiene ble testet i Bymarka i Trondheim i variert terreng. Testerne lengst frem i bildet. Foto: Adriana Martins.

fingerspissene, og en amatør og mosjonist som forhåpentligvis harmonerer godt med turrenn.net´s målgruppes forventninger, ferdigheter og erfaringer. Proffen var Kristoffer Grøv, tidligere aktiv langrennsløper, smører for Norges rekruttlandslag innen langrenn og langrennsekspert ved Sportsbua. Mosjonisten var hobby- og turrennløper, og redaktør for turrenn.net, Steffen R. Larssen.

Det ble lagt vekt på at dette er en test av felleski, og fellens betydning for skiopplevelsen ble dermed vektlagt mer enn generell glid, etc.

Det er greit å ikke glemme hvordan man smører selv om man har felleski. Les Swix´ og turrenn.nets artikkelserie med smøretips her.

Twin Skin Speedmax og R-skin Premium C2

Fischer Twin Skin Speedmax og Rossignol R-skin Premium C2 er toppmodellen av klassiske ski – med feller – fra begge leverandører. Kristoffer fra Sportsbua vurderer skiene slik før testen: -Sålene er av WC-standard og skiene er ellers konstruert for topp trente skiløpere med god skiteknikk. Dette er ski for skiløpere som ønsker en treningsski med racingskispenn og godt sålemateriell som også kan brukes i konkurranse. Det gjøres oppmerksom på at modellene er for aktive løpere til trening og konkurranse.

Vi kårer ikke noen “vinner” eller ”taper”, men velger likevel hver vår personlige favoritt. Vi beskriver samtidig ulike opplevelser og egenskaper ved det som i utgangspunktet oppleves som kvalitetsmessig veldig gode felleski:

Les alle turrenn.nets artikler om lokale turrenn her.

Fischer Speedmax Twin Skin

Kristoffer, proffen, opplevde Fischers Speedmax generelt sett som en lettgått og snill ski, som krever mindre teknikk

Vi prøvde ut variert bruk og respons fra skiene, også fra staking. Foto: Adriana Martins.

enn Rossignols, men som er litt tyngre på føring. Det betyr etter Kristoffers mening at dette er en ski mange kan kjøpe og gå med, men som fortsatt setter større krav til teknikk og tyngdeoverføring enn en rimeligere felleski.

I tillegg til litt tung føring opplevde Kristoffer også at skiene subbet litt, men vi antar at det skyldtes føret og kulden. Når det gjelder festet var Kristoffer veldig fornøyd, og mener Speedmax´en hadde hakket bedre feste enn R-skin Premium. I løpet av testrunden hadde han ikke hatt et glipptak på hele den 1km lange runden i varierende terreng. Fischer som varemerke er kjent for å levere stabilt gode ski jevnt over, sier Kristoffer, og Speedmax Twin skin var intet unntak.

Min, dvs mosjonistens opplevelse av Fischers Speedmax var gjenkjennelig fra tidligere erfaringer med Fischer; en pålitelig ski som er veldig oppmerksom på løperens bevegelser og som følger terrenget på en myk måte. Det gir en god og særegen skiopplevelse synes jeg.

Det er alltid greit å forstå mest mulig av snøforhold, -egenskaper og værmeldinger. Les turrenn.nets artikler om temaet her.

Føringen var i undertegnedes øyne bortimot upåklagelig, men kanskje med et snev av vingling. Dette skyldes nok som påpekt over trolig temperaturen. Fischer´s Speedmax subbet litt i noen deler av løypa (siste del av bakketoppene; kneika), men ikke under staking selv om jeg prøvde å påføre skien ekstra vekt/belastning gjennom litt overdreven “hopping”. Subbingen skyldes dermed trolig at demoskiene ikke passet helt perfekt til min vekt. Feste og stabilitet var etter undertegnedes mening perfekt.

Gliden til Fischer Twin Skin Speedmax var, da vi testet, ikke optimal. Men da vi vet at skien har topp WC-såle velger vi å heller forklare det med nevnte føre og løpervekt.

Etter å ha prøvd skiene vurderte vi konkrete elementer som føring, stabilitet, m.m. Foto: Adriana Martins.

Rossignol Premium C2

Kristoffer Grøv opplevde generelt Rossignols toppmodell innen felleski som en veldig god ski med god føring, god glid og som en stabil ski. Festet var samtidig godt. Videre mener Grøv at Rossignol sine egenskaper som skimerke krever litt bedre teknikk og tyngdeoverføring, og at det kanskje kan gi skien et lite minus. Men skien oppleves derimot i følge Sportsbuas mann som en veldig responsiv ski i fraskyvet og en ski som man virkelig får mye igjen av hvis teknikken sitter. Spesielt påpekte Kristoffer at R-skin Premium har godt grep ved hardere forhold i fiskebein på grunn av ´dobbelkanten´, dvs en ekstra forsterkning langs yttersiden av skikantene under foten.

For Kristoffer var føringen til Rossignol R-skin Premium C2 noe mindre god enn de andre elementene vi testet – som var upåklagelige i følge ham. Alt i alt oppleves R-skin Premium for Grøv som en veldig god, artig og spennede ski å ha som treningskompis.

Les andre ski- og rulleskitester her.

Undertegnedes opplevelse av Rossignols Premium var at det var en veldig god ski (det merker man fra første fraspark), men at de er noe vanskeligere å mestre for en mosjonist fordi det er en racingkonstruksjon som forlanger mye av styrke og teknikk av løperen. Skien føles likevel ´overall´ som en ski man kan gå fort med.

Festet var upåklagelig, men på grunn av ovenfor nevnte poeng om en krevende ski var føringen og stabiliteten noe mer krevende og får fra min side et lite minustegn. For meg subbet dessuten Rossignols demoski noe, men det kan også trolig på samme måte som for Fischers ski forklares med at demoskiene ikke var nøyaktig valgt ut for min vekt. Rossignol-skiene subbet heller ikke under staking, heller ikke med ekstra forsøk på å provosere det frem.

Gliden opplevdes for Rossignols R-skin Premium sin del, som veldig god.

Felleskiene fra Fischer og Rossignol som vi testet er begge toppmodeller fra de respektive merkene, og det kunne man umiddelbart merke, allerede på vei ut i løypa og inn i sporet. Foto: Adriana Martins.

Les også test av Atomic, Fischer, og Rossignol felleski fra 2017/-18-sesongen her.

Våre favoritter

Vi mener at ski og egenskaper til dels henger sammen med personlige preferanser og ferdighetsnivå. Proffen Kristoffer likte Rossignols R-skin Premium C2 best, rett og slett fordi det var en veldig god ski innen de fleste elementene vi vektla og ´gir´ deg som løper mer hvis teknikken er god. Mosjonisten Steffen velger Fischers Twin Skin Speedmax fordi den var lik Fischers generelle ´oppmerksomme´ ski, noe som jeg personlig synes styrker skiopplevelsen.

Turrenn.net takker Sportsbua i Trondheim for velvillig å stille opp med ski og ekspertise.

Oppdatering februar 2020 C2 tilpasset min vekt

Denne vinteren – som vil gå over i historen som den store konkurs/rabattvinteren – fant jeg et par Rossignol C2 (Premium) til en god pris i én av sportsbutikkene i Trondheim. Med den gode opplevelsen først og fremst fra Rossignol R-Skin Race , men også fra C2-utgaven måtte jeg nesten gå for et par gode felleski (hadde fra før bare et par middels gode og noen år gamle felleski).

Disse C2´ene ble i motsetning til de vi skrev om over plukket ut spesielt til min vekt (og ferdigheter) og hadde i tillegg den nye Rottefella Move – bindingen. Med den kan man som kjent justere feste/glid balansen uten å ta av seg skiene.

Opplevelsen av disse skiene var en god del bedre. De første C2´ene var som beskrevet bra, men disse var kjempeflotte! Veldig god føring og feste gjør at de kanskje er de enkleste skiene jeg har prøvd å gå med god teknikk på. De responderer godt på det og gir god feste samtidig som gliden fremover er kjempegod.

Man merker selvsagt også her den ekstra forsterkningen i kanten når man går fiskebein – du står og går stødig og får trygt feste i bakken.

Gliden er – til sist – et kapittel for seg selv. Riktignok var skiene behandlet fra butikken, men under første testtur var det nesten som om noen av de jeg passerte i nedoverbakkene ikke hadde vanlige ski – glassfiberski – på, men muligens treski(?). Så stor opplevdes glidforskjellen faktisk.

Konklusjonen må være at Rossignol fortsetter sin sterke tilbakekomst på langrennsfronten, og at med disse skiene kan også mosjonistene få litt Bolsjunov-følelse i løypa.

Write A Comment