FF Skis finnes i både skate og klassisk. Foto: Adriana Martins.

I år er det lansert en ny type rulleski fra en ny produsent, FF Skis. ´FF´ står for floating fork og henviser til en gaffel som hjulene er festet til som er montert til stammen ved hjelp av vulkanisert gummi. Slik skal vibrasjon dempes og rulleskiene bli mer skilike. Men rulleskien har også, i følge produsenten, flere nye elementer. Nedenfor kan du se hva blant andre landslagsløper Didrik Tønseth mener om de.

Turrenn.net prøvde skøyteskiene en regnvåt lørdag i Granåsen skianlegg. Regnet var velkomment akkurat denne dagen fordi da fikk vi testet spesielt både v-spor hjulene til de klassiske rulleskiene, og de spesiallagde regnhjulene til skate-skiene.

Førsteinntrykket var at de i stor grad opptrer som et par kvalitetsmessig gode rulleski i starten, i rolig fart. De opplevdes spesielt retningsstabile, og da bemerkelsesverdig stabile i hele skyvet, der mange andre rulleski kan føles litt mer ustabile/sviktende mot slutten. Og de blir nesten mer stødig når jeg prøver å bruke enda mer kraft. Ellers ruller de veldig jevnt og bra, og forutsigbart. Skøyteskiene var lette å manøvrere og vibrerte ikke noe.

En annen nyhet fra FF Skis er at de har en skate-utgave med spesiallagde hjul for våte forhold (les mer om de tekniske beskrivelsene lengre ned). Også disse ruller lett og skaper veldig lite vibrasjoner både i oppover- og nedoverbakke (utøvere som testet samme dag mente de ga et spesielt godt grep i regnet dvs. de gled ikke f.eks. ved ploging)

Klassisk med nyutviklet v-spor

De klassiske rulleskiene har en helt ny design på hjulene, med et v-spor i midten (se bilde). Det skal både drenerer vann, og

Klassiskutgaven av FF Sis har et nytt v-spor som gir økt stabilitet og unngår vannplaning (klikk for større bilde). Foto: Adriana Martins.

gjøre rulleskiene mer skilike gjennom må stabilisere rulleskia. Dette (ustabile rulleski) er et veldig stort problem når hjulene slites. Da står man ustabilt på rulleskiene og må hele tiden korrigere retningen de ruller i. FF-skiene, derimot var veldig stabile, og skilikheten man snakket om er det absolutt ingen problemer med å kjenne igjen. Ingen andre rulleski vi har prøvd har utmerket seg på dette feltet på samme måte. Men når det gjelder manøvrering og retningsforandring kan denne egenskapen komme med et lite minus fordi de oppleves som litt kantete da. Det kan derimot være bare fordi de er litt uvante.

Også de klassiske skiene ruller godt.

Vi testet skiene under en demo produsentene hadde i Granåsen, og de fortalte mer om skiene der.

Det viktigste er, i følge FF Skis, å gi rulleskiløperen følelsen av skisporet, og gjøre de veldig retningsstabile. Hjulene med sitt design bidrar i tillegg til retningsstabilitet til å unngå vannplaning. -Hjulene til konkurrentene har en gummimasse gjennom hele og kalles injeksjonsstøpte hjul. Våre hjul er bygget opp med flere lag med gummi. Dette er samme måte som dekket til en bil. Det får hjulet til å holde formen lengre.

Vil du motta nyhetsbrev med flere slike tester og annet nyttig turrennstoff? Meld deg på nyhetsbrev her.

Felgen demper varmeutvikling og gir lengre holdbarhet

Felgen på hjulene er bygget med stor radius for å håndtere varmen som oppstår når skiene ruller og gi bedre lufting. Dét skal bidra til lengre holdbarhet for hjulene. Den økte slitestyrken forskes det dessuten på ved NTNU for FF-hjulene.

Vulkanisering frigjør hjulet og stammen fra hverandre og minsker vibrasjon

Gaffelen (derav ´floating fork´) er festet til stammen ved hjelp av vulkanisering. Det gjør at festet mellom stamme og hjul er veldig solid, samtidig som gaffelen ikke er i direkte kontakt med stammen. Det gir i følge FF Skis veldig lav vibrasjon. Produsenten har dessuten stivet av midtpartiet (og overlater flex-jobben til gaffelen) slik at fleksen ligner mest mulig på langrennsskias fleks. Dét betyr også i følge produsenten at «spretten» man kan oppleve fra vanlige ski der hjulet egentlig skal dempe vibrasjoner, men «spretter» litt når man fører skia tilbake etter frasparket, er eliminert.

Didrik Tønseth (f.v.), Andrew Musgrave og Eirik Mysen forklarer Turrenn.net hva de mener om FF Skis. Foto: Adriana Martins.

Eirik Mysen (Team Telemark): -fungerer spesielt godt i regn og på dårlig asfalt

FF Skiene er nye i år, men de er testet ganske lenge. Eirik Mysen fra Team Telemark har gått på rulleskiene i to sesonger. Han mener spesielt for skøyting at floating fork konseptet demper vibrasjonene og dessuten at FF-skiene fungerer veldig godt i regn og på dårlig asfalt sammenlignet med andre typer han har prøvd tidligere. Han mener også at spesielt v-sporet må være en bra nyvinning for mosjonister som vil ha stabilitet.

Tønseth: -helt annen feeling og skilikhet

Eirik Mysen er tester og ambassadør for FF Skis. En annen av FF Skis´ambassadører heter Didrik Tønseth. Han forklarer sitt valg om å bruke FF Skis slik: -de er de rulleskiene som er mest lik vanlige ski, og det er jo det å gå på ski som er det vi liker. De har en helt annen retningsstabilitet og feeling enn andre rulleski, forklarer han. -Dessuten tåler de mye bruk, jeg har brukt mine i 3 måneder nå, men de har ingen tegn til slitasje sier har og peker på sine rulleski som helt riktig ser veldig ubrukte ut.

Andrew Musgrave: -ekstra stabile til og med under Klæboløping

Vi testet som sagt skiene under en demo som var samme dag som Toppidrettsveka i Trondheim Trolig derfor dukket også verdens beste brite på langrennsski Andrew Musgrave opp. Han var også begeistret for FF Ski og forklarte at han syntes de spesielt var veldig retningsstabile, og til med med under Klæbo-«løping» er de også veldig stabile, mente han.

Les flere rulleskitester her.

Write A Comment