This post is also available in: English

Teten på vei over én av bakketoppene i Reistadløpet. Forsvaret passer på i bakgrunnen. Foto: arr.

reistadløpet har etablert seg som nord-norges svar på Birken og er del av visma ski classics. Vi har snakket med nåværende ordfører i Bardu kommune og styremedlem i Reistadløpet, Toralf Heimdal. Han har deltatt 30 ganger i rennet selv, har løyperekord på den opprinnelige distansen på 32 km (nå er det også en 50 km-løype) og vunnet løpet 8 ganger.

Turrenn.net lurer på om inntrykket fra Adelskalenderen på hjemmesiden, at dette er et tradisjonsrikt renn stemmer: -Ja det er jo det, dette er turrennet som er det mest stabile i Nord-Norge. Det er ikke så mange skiløpere i Nord-Norge, men

I -45 kom Reistad tilbake som sjef for Bardufoss flystasjon. Da bygde han opp skihytter rundt omkring, og bygde utendørs basseng og friidrettsbane og var opptatt av at ungdommene skulle drive med idrett.


Toralf Heimdal, ordfører Bardu kommune og 8-ganger vinner av Reistadløpet.

Det er mye som skjer i et internasjonalt turrenn som Reistadløpet. Foto: arr.

dette er det med best og mest markant internasjonal deltakelse. Det har ligget mye prestisje i dette rennet siden det ble arrangert for første gang i -58. Deltakelsen har ligget på ca 1000 deltakere de siste årene, forteller Heimdal.

Selv vært med og vunnet

Vi har også plukket opp at du selv har deltatt mange ganger, og sågar vunnet? -Ja, jeg har vunnet 8 ganger – så jeg føler virkelig presset, smiler Heimdal gjennom telefonen. -Det går jo en liten historie om Håkon Mikalsen, som har vunnet 6 ganger og lå an til å ta meg igjen. Da jeg så at han kunne ta meg igjen på den statistikken var det det som gjorde at jeg tok kontakt med David Nilsson i Ski Classics for å få med enda bedre løpere og stoppe den muligheten for Håkon, humrer Heimdal: -Håkon er en veldig god løper og han kan hevde seg i teten i Vimsa Classics. Han hang med i gruppen bak vinnerne i forfjor, de som kjempet om femteplassen bak Lucas Bauer og tre andre; Petter Eliassen, Anders Aukland og Simen Østensen.

Får mye ut av Reistadløpet – i bakkene

Heimdal mener selv han har fått mye ut av deltakelsen i Reistadløpet og at rennet er unikt: -Det skiller seg ut fra de vanlige løpene fordi det er mye bakker. For eksempel i forhold til Birken, der du vel går i overkant av 500 høydemeter på 13 kilometer opp til Dølfjellet, så er det i Reistadløpet 500 høydemeter på bare 5 km. Det sier seg selv at det ikke er umulig å stake, men man så i fjor at det lønte seg å gå vanlig klassisk med festesmurning for de aller fleste. Du skal jo som arrangør være ganske nøye på løypeprofilen og passe på før du får et rent bakkeløp, for det er jo noen fiskebeinsbakker, men de er ikke lange og for mange, beroliger Heimdal. -Det er 10% stigning i de lengste bakkene. Visma Ski Classics har jo innført klatretrøye i sin langdistansecup, og vi har to av de bakkene i Reistadløpet. Vi er de eneste som har to.

Med andre ord, forteller Heimdal, bruker de proffe lagene i Visma Ski Classics også festesmurning i dette rennet. -Mange valgte å stake, men de går likevel ut i fiskebein, og Petter Eliassen var riktignok suveren på festesmurning (beste staker var Tord Asle Gjerdalen som ble nr 5, 4.48 bak Eliassen), men bak der kom Anders Aukland med flere også på festesmurning i 2017. Bortsett fra nevnte Eliassen hadde de lenger bak som staket ikke mulighet til å ta inn forspranget til Aukland og hans gruppe, som de hadde fått i motbakkene.

-Men, bemerker Heimdal, det likevel fint å gå rennet, og dette er den letteste veien over fjellet til Bardufoss. Anders Aukland karakteriserte det rett og slett som et -skikkelig godt fjelløp.  

Ordfører i Bardu primus motor og 8-ganger vinner av Reistadløpet Toralf Heimdal ved start av Reistadløpet. Foto: arr.

Mange grunner til å hedre Ole Reistad

Reistadløpet skal hedre navnets opphavsmann, Ole Reistad. -Han var øverstkommanderende for luftstyrkene under 2. verdenskrig, han var sjef på Bardufoss før krigen og sjef for Little Norway, den norske «fly-basen» i Canada under krigen, forteller Heimdal. -Der var han som en far for dagens konge, som holdt til veldig mye der borte under krigen. I -45 kom Reistad tilbake som sjef for Bardufoss flystasjon. Da bygde han opp skihytter rundt omkring, og bygde utendørs basseng og friidrettsbane og var opptatt av at ungdommene skulle drive med idrett. -Det var for øvrig han som er opphavsmannen til uttrykket samling i bånn, minner Heimdal på: -Det var fra St. Moritz og OL i lagkonkurransen militært patruljeløp, da de lå et minutt bak Finland i lagkonkurransen: –samling i bånn betydde å samles nede i dalen i St. Moritz ved målgang, men å gi full gass utfor nedoverbakken dit. Dermed vant de OL gull i -28, forteller Heimdal. -Reistad har stått bak flere idrettsprestasjoner og hadde en høy stjerne etter krigen.

Her kan du lese mer om Ole Reistad på Wikipedia og her fra turrenn.net´s artikkel fra 2016.

Mye annet å gjøre utover skirennet

Toralf Heimdal lister opp en hel del andre aktiviteter i området som deltakerne som tar turen kan gjøre i tillegg: -Alt i fra toppturer i Bardu, Målselv og Senja, til å dra og fiske kveite eller havfiske. Man kan også dra innover i Indre Troms der det ligger milevis med scooterløyper. Hvis man er interessert kan man også dra og besøke ulver i opplevelsessenteret Polar Park som ligger i Bardu, og som ble kåret til verdens mest spektakulære overnattingssted i 2016, forteller ordfører og skiløper Heimdal.

Eliten i Visma Classics kale for start i Reistadløpet 2017. Foto: arr.

Han påpeker også at Visma Classics reiser videre til Levi i Finland der det neste rennet I Visma Classics går, og det er selvsagt også for vanlige mosjonister. Mange nordfra følger etter, og Heimdal tipser om at mange sørfra kanskje også kan legge opp turen videre til Levi?

Nyheter fra 2018

Nytt av året er felles start for de to distansene: -I tillegg til den lengste, og nyere, distansen i Reistadløpet som er 50 km, har vi fremdeles den litt kortere distansen på 34 km, sier Heimdal. -Den har hatt start senere på dagen, men nå starter alle samtidig for å få rennet mer kompakt (i 2019 starter kvinner elite en halv time før, red. anm.). Den første delen av løypa, de første 20 km, går deltakerne samme trasé.

Pure Arctic Madness

Heimdal forteller avslutningsvis om ambisjonene til Reistadløpet: -Vi har en ambisjon om å skape langrennsversjonen av Arctic Race (på sykkel, red. anm.). Det skal være litt galskap, og derfor er slagordet Pure Arctic Madness. Pure står for ren natur og dopingfritt arrangement, og Madness henviser til løypeprofilen og andre ting, forteller Heimdal entusiastisk. Han påpeker likevel at rennet er gjennomførbart og ikke minst trygt for alle: -Gamle damer og herrer har jo gått over fjellet i denne traséen i lang tid, og det er ingen farlige nedoverkjøringer, avslutter Heimdal.

Klikk på logoen for å komme til Reistadløpets nettside (for påmelding, m.m.)

 

Write A Comment