Full kontroll med snøføyka i ansiktet. Foto: Knut Erik Høiby.

Kvæfjordrennet startet i 1985, av en lokal ildsjel som het Arnulf Meyer og broren hans, Jan. Det er de to som var Kvæfjordrennets fedre, forteller Roar Røkenes, påmeldingsansvarlig og medlem av skigruppa i Kvæfjord IL.

–Det var en tanke de hadde hatt lenge og den ble til slutt realisert i 1985. Da var løypa 26 km, i dag er den 24 km på grunn av noen mindre justeringer, forteller han innledningsvis.

4 ulike distanser

Kvæfjordrennet tilbyr til sammen 4 ulike distanser, fortsetter Røkenes: -Vi har 5 km for de minste, og i tillegg 13 km og 24 km for voksne. Fra i fjor tilbød dessuten arrangøren en ´ultra´-distanse på 48 km. Tanken var å søke om å bli seedingrenn til Birken og andre renn som krever seeding.  -Da blir vi i tilfellet eneste turrenn i Nordre Nordland og Sør-Troms som har seedingstatus, sa Røkenes i fjor. I år er Kvæfjordrennet 2019 godkjent seedingsrenn for Birken.  Kvæfjordrennet 48K (48 km) er to runder i den ordinære renntraseen på 24 km. De nærmeste ellers er vel Reistadløpet og Tromsø skimaraton. Vi er jo ganske tidlig på året, så vi kan være seeding for flere løp, påpeker Røkenes.

Roar Røkenes kan ellers fortelle at hele arrangementet gjennomføres kun på frivillig basis. -Det gjennomføres av Kvæfjord IL, skigruppa, og har et fast team, veldig voksne folk, en god del pensjonister, sier han. -Vi er ca. 30 frivillige som arrangerer totalt sett.

Godt humør før start. Foto: Knut Erik Høiby

Løypa går i variert terreng

Løypetraseen går i veldig variert terreng, men ikke over noe fjellparti eller -pass, orienterer Røkenes videre. -Traseen regnes for å være middels tung med en god del bakker, men ikke veldig lange. Den lengste er ca. en km anslår Røkenes. Det er de som har prøvde å stake, vi har en lokal løper som begynner å bli kjent, han heter Magnus Vesterheim (går for Team Kaffebryggeriet, red. anm.). Magnus begynte sent og slengte seg på langløpsbølgen er blitt god, og han har staket rennet. Siden i fjor har Vesterheim for øvrig tatt nye steg og har inntil denne helga (9.-10. feb.) gått med rosa ungdomstrøye i årets VISMA ski classics. I 2018 ble han 6.mann i Vasaloppet. Men for vanlige mosjonister er det en tøff tur å stake. Andre lokale løpere som har deltatt er bl.a. Torgeir Sulen Hovland, som gikk for Medkila før. Vi kan også nevne Fred Anders Solbakken som vant sin klasse i Marcialonga i år og gikk på den sterke tiden 3.07.

Vi har veldig gode snøforhold hele vinteren, årsaken er at løypa ligger såpass høyt over havet – 130 til 250 m.o.h., kan Røkenes fortelle.

Rekord på 286 deltakere

Kvæfjordrennet er ikke blant de aller største, men deltakelsen er jevn: -Det meste vi har hatt er 286 deltakere, sier Røkenes. -Det er rekorden. Men de fleste årene ligger vi pluss, minus 200 stykker. Det har vi ligget på i alle år, forteller han. Prepareringen av løypa gjøres forøvrig av et eget lag som heter Kvæfjordløyper. Det er et frivillig lag, og jeg er leder der, opplyser Røkenes. –Det er faktisk vi som preparer alt av løyper i området ellers, utenom Kvæfjordrennet, det vil si ca 30 km løyper i Kvæfjordmarka og utenfor Harstad.

Til slutt forteller Roar Røkenes at de senere kommer til å arrangere Kvæfjordmarka rundt også. Det er et fristilsrenn og går for 9. gang i 2019. Fordi det er så få turrenn i skøyting for mosjonister mente vi vi burde ha det også, avslutter Røkenes.

Påmelding og mer info

Write A Comment