Fra tidligere utgave av Tromsø Maraton. Foto: Reform Studio AS.

Tromsø Skimaraton arrangeres i år for tiende gang i arktiske omgivelser på Tromsøya utenfor Tromsø. Arrangøren tilbyr hel- (42 km) og halvmaraton (21 km), samt 10 km. Etter rennet kan du delta i Tromsøs kjente natteliv, eller dra på nordlys- eller hvalsafari.

To ildsjeler satte i gang for 10 år siden

Sylvi Ofstad, rennleder for Tromsø Skimaraton forteller om bakgrunnen for rennet: -Det er tiende gang vi arrangerer i år. Jeg har ikke vært rennleder så lenge, men det var to tidligere ildsjeler, Ole Sivert Moe og Jonny Hansen, som hadde en drøm om skimaraton her i nord. Det var ikke noe  maratonrenn på ski her i området da, forteller hun. -Det som er unikt med dette konseptet er at man går på Tromsøya, som ligger i sundet mellom Kvaløya og Tromsø, på fastlandet. Midt på øya har man Tromsømarka, et grøntområde langs hele øya. Her går lysløypa som er veldig populær. Maratonet går i Tromsømarka (på Tromsøya, red. anm.) og er veldig sentrumsnært og sentralt, sier Ofstad, og fortsetter med en nyhet om årets (2019) trasé:

-I år har vi ny løypetrasé, med 2 ulike runder på ca 10,5 km. Den ene går på Nord-Tromsøya og den andre er den samme vi har hatt til nå på Sør-Tromsøya. Den nye sløyfa går i det vi kaller «hundeløypa», som er ei spennende løype med mye kupert terreng i både utfor- og motbakkene.
Vi har nydelige forhold i Tromsømarka med mye snø i år.

– Og så har vi dette med vinterturisme. Det er mange bedrifter i området som tilbyr nordlys, hvalsafari, hundekjøring, ishotell. Sylvi Ofstad, rennleder Tromsø Skimaraton.

Folk i løypa hele veien og sosial atmosfære

Hun fortsetter: -Det er en 1 mil lang løype, og man går runden fire ganger. Dermed har man mye folk rundt seg hele tiden, og går ikke alene i skogen. Vi vil at det skal være en hyggelig og sosial sak. Derfor kan man også etter rennet ta med seg startnummeret sitt og få et godt måltid, og hyggelig opphold på en kafé i nærheten. Vi vil vektlegge det sosiale, understreker Ofstad.

Alt klart for Tromsø Skimaraton. Foto: Reform Studio AS.

Tromsø Skimaraton starter turrennsesongen

Ofstad kan dessuten fortelle at Tromsø Skimaraton er startskuddet for turrenn i Nord-Norge. -Dette er det første turrennet her oppe, sesongen startert med Tromsø skimaraton. Derfor har vi prøvd å ha lav terskel for deltakelse med ½-maraton og ti-km distanser i tillegg. Tromsø maraton er dermed også blitt et populært renn for bedrifter som er opptatt av bedriftstrening, og som også reiser på andre turrenn. Da ble dette en del av deres sesonginnledning.

Stemningsvideo fra tidligere Tromsø Skimaraton

Ofstad forteller videre at 550 deltakere er rekorden, -men vi merker at turrenn er litt nedadgående. Vi har også hatt litt utfordringer i fjor og i år fordi stadion bygges om, men det betyr også at vi får nytt anlegg til neste år, til 10-årsjubileet til rennet.

Tromsø maraton utmerker seg med flerspråklig nettside; mange utenlandske deltakere?

-Det er ikke mye tilreisende, forteller Ofstad, -men vi har hatt lyst til å utvikle det. Tromsø er jo populær som turistby. Det kommer mange fra Asia og England men de kommer for å se nordlys. Derfor er det det mulighetsrom for å utvikle dette som turistmål; en arktisk by med skimaraton. Likevel mangler vi litt ressurser til å utvikle konseptet, også på grunn av annleggssituasjonen med ny bygging av stadion, medgir rennlederen, før hun peker på hva Tromsø allerede har og er: -Tromsø er jo en internasjonal by, det bor folk fra 130 nasjoner her. Og mange som ikke er så gode på ski går maratonet, understreker hun.

Full konsentrasjon blant unge og eldre under Tromsø Skimaraton. Foto: Reform Studio AS.

Lett løype og tilstrekkelig med snø

Rennleder Ofstad beskriver løypa som overkommelig for alle: -Det er en lett løype, ganske flat, og en god del staking. Tromsø har jo ikke noen store høydedifferanser. Det er en veldig grei løype for skiløpere tidliger på sesongen og for de som ønsker en lav terskel for å delta. Vi har dessuten helt greie snøforhold, vi fikk mye snø tidligere. Det er greie forhold nå, og selv om alt jo enda er væravhengig, skal dette normalt gå helt fint.

Mange andre muligheter for opplevelser om man tar turen langveisfra

Sylvi Ofstad mener man får med seg en del mer enn selve skirennet om man tar turen:

Nordlys over Tromsø. Foto: Visit Tromsø.

-Tromsø har jo mye å by på, det er en by med godt uteliv, både når det gjelder restaurant- og utelivsbransjen. Og så har vi dette med vinterturisme. Det er mange bedrifter i området som tilbyr nordlys, hvalsafari, hundekjøring, ishotell. Og det er enda nordlystid, så vi har mye nordlysturisme. Vi har jo også Polaria; opplevelsessentret med polare dyr og historie.

Annerledes og spennende turrenn

Sammenlignet med andre turrenn er dette annerledes og man bør satse på en opplevelsesrik reise nordover, sier Ofstad, -det kan være spennende for mange, avslutter hun.

Mer info og påmelding her.

Write A Comment