Fjorårets (2017) vinnere Sondre Torp Hynne og Solveig Aal. Foto: Arr.

Sigrun Modell, leder i skigruppa i Kvam IL, forteller om et tradisjonelt renn på  25 km i klassisk stil, og stort lokalt engasjement:

-Det er et gammelt renn, det startet på -60 tallet. Da ble kaldt Palmerennet, fordi det gikk i palmehelga i mange år. Det er tre idrettslag som arrangerer rennet sammen forteller Modell. -Det er Rygg, Kvam, og Følling IL. Men i starten gikk det visst på rundgang og det varte i mange år, helt frem til de siste 10-15 årene, sier Modell og unnskylder at hun er ganske ny i gamet, og dermed kanskje er litt unøyaktig i tidsangivelsen.

Navnet fra toppen av fjellet Isbolen

-Men så ble rennet flyttet fra Palmehelga, og fikk navnet Isbolrennet. Det er fra en fjelltopp som du går ved foten av, Isbolen, en topp på 368 meter, og et veldig populært turmål sommer og vinter i Steinkjer kommune, forteller skilederen.

Innom alle tre arrangørgrendene

Siden rennet ble startet og de neste 30 – 35 årene så gikk rennet forresten gjennom alle de tre grendene som idrettslagene representerte. Det startet i Følling og gikk langs foten av Isbolen, og så til bygdene Kvam og Øvre Kvam (hjembygda til Rygg IL). Så snudde man start og mål annethvert år, litt som Birkebeinerrennet, forteller Modell. –Det er jo et veldig stort samhold og stort

Fra løypa. Foto: arr.

engasjement som gjenspeiles i dette rennet, sier skilederen. -De siste årene arrangerer vi rennet sammen – og vi samarbeider resten av vinteren også. Vi har felles skitreninger og felles karusselrenn, påpeker Modell.

Endring av traséen fra islagt vann

-Deretter ble det endring av traseen av ulike årsaker. De første årene gikk rennet på nordsiden av Isbolen, på islagt vann men på grunn av temperaturendringene ble det risikofylt. I nyere tid, de siste 15-20 årene, har det startet i lysløypa i Kvam og så går løypa gjennom Kvam og med målgang på Midterfjellet i Følling. delvis Midterfjellet, forklarer hun.

Det er ca. 100 deltakere hvert år, forteller Skileder Modell. –Vanligvis er det ca. 20-45 i konkurranseklassen, mens resten er trimmere eller familieklassen.
Stor dugnadsinnsats i forkant, men de siste ti – fem årene har løypa vært oppkjørt gjennom hele vinteren.

Bestemannspris sponset av Roel Produkter

-I år har vi dessuten fått sponset en bestemannspris på 1500,- kr i både kvinne- og herreklassen av en lokal sponsor, Roel Produkter. Roel Produkter AS er et mekanisk verksted som i hovedsak
produserer barduner, og verktøy og hjelpemidler for linjebyggere og entreprenører.I tillegg er de gode på aluminium, og har blant annet levert helsveiste fotballmål og innbytterbokser
til de aller fleste idrettslag i Steinkjer kommune og omegn.

Mye snø!

Sigrun Modell avslutter med å fortelle at det er mye snø også nord i landet: -Det er kjempefine løyper i år og det er det som er unikt i området der løypa ligger; det er veldig snørikt område, og i disse dagene jobber vi med en ny trasé så løypa går i et område som blir enda mer snøsikkert – det gleder vi oss til å vise frem de neste årene, lover Modell til slutt.

Link til påmelding

Invitasjon

 

Write A Comment