To glade deltakere fra Greanderløpet 2016, da været ikke spilte på lag. Foto: arr.

Håvard Lillegård, rennleder av Grenaderløpet siden -99 forteller at hovedmålet med Grenaderløpet er å skape en rolig atmosfære og bidra til at så mange som mulig gjennomfører – og føler at de får like god oppfølging – alle som én.

Den historiske opprinnelsen til rennet stammer fra 1716, og et av Karl den 12. angrep på Norge. Én ukjent (ved navn) grenader fikk ordre om å ta seg ni mil gjennom tykk og ugjestmild skog for å varsle en norsk general (Lützow) om de Svenske troppenes overraskende planer. Brevet er bevart, og selv om man ikke kjenner kurérens navn hedrer man altså den dag i dag soldatens bestrebelser med det ni mil lange Grenadérløpet.

Start i Hakadal – mål i Asker

Lillegård forteller at rennet starter på langrennsstadion i Varingskollen i Hakadal, går så gjennom Nordmarka og Krokskogen, over Sollihøgda og til slutt til Vestmarka og mål ved Jansløkka skole ved Skaugum i Asker. Totalt hele ni mil.

Halvgrenaderen også mulig

Det er Skiklubben Grenaderen som arrangerer rennet. –Det ble startet av militærfolk men så trakk forvaret seg ut, forteller Lillegård. -Det ble dannet et idrettslag som heter Grenaderen men vi driver ingen annen aktivitet enn gjennomføring av dette løpet. Vi har forresten også innført Halvgrenaderløpet: Vi mente at denne (løps-) helga med flotte løyper ville vi gi et tilbud til de som ikke turde å prøve seg på hele løypa. Men det er faktisk ikke så mange som vil gå det, funderer Lillegård før han konkluderer med at de vil fortsette å tilby det. –Løypa ligger jo der og funksjonærene er på plass, sier han.

Vakre omgivelser og masse snø

Lillegård synes rennet er fantastisk: -Grenaderløpet er verdens flotteste turløp terrengmessig, som støttes av mange. Vi har et kjempegodt samarbeid med skiforeningen (Oslo Skiforening, red. anm.) som har ansvar for løypene for oss. -Èn natt hadde vi 7 løypemaskiner gående da det blant annet om natten før rennet kom ½ meter snø i Vestmarka. Dét er ikke mange som kan skryte av, mener Lillegård og synes det sier litt om omfanget til rennet og løypa, og kommer med et lite hjertesukk: -Det er rart at såpass få deltar hos oss når man reiser helt til Italia for å gå frem og tilbake i en dal. Men det er kanskje andre ting som trekker, tenker han høyt.

Skal du fullføre Grenaderløpet må du starte tidlig. Foto: Arr.

11 klubber som aldri møtes samtidig

Videre forteller Lillegård at det er 11 klubber som har ansvaret for hver sin del, som starten, matstasjonene, målgang, og som er lokalkjente. –De etablerer og gjennomfører hver sin stasjon og har god erfaring med det. Vi gjennomfører faktisk rennet uten noen gang å ha møte med alle samtidig, hver detalj er beskrevet og dokumentert, smiler Lillegård.

Stille og rolig atmosfære

Håvard Lillegård har selvsagt også selv gått Grenaderløpet: -Jeg gikk tre ganger, men la opp i -72, sier han. -Det er klart det som særpreger dette løpet og atmosfæren er det å fullføre i løpet av den tiden man har til disposisjon . Det er en stille og rolig atmosfære. Man finner alltid noen å ga sammen med, og tilpasser farten til hverandre. Nord- og Vestmarka og Krokskogen er krevende terreng, det er mye opp og ned. Motbakkene suger kreftene ut av en, og de aller fleste blir veldig tunge og da går det på sparebluss, forteller han. –Etter hvert er det over på ren fettforbrenning og da går det saktere, humrer Lillegård. –Men det er veldig få som bryter, skynder han seg å si.

-Ta med egen drikkeflaske

Vi oppfordrer forresten folk til å ha med egen drikkeflaske, det er langt mellom matstasjonene. Men når man kommer dit er det saft, sportsdrikke, vann og cola, kaffe bananer, Bixit-kjeks, brødskiver med ost og nøtteblanding. Det er ganske stor variasjon. Også må du få med at vi også har glutenfritt der det serveres brødmat og vafler. Dét har faktisk resultert i at noen flere har meldt seg på tidligere år. Det er bare å si i fra på forhånd, så vet matstasjonene det.

Fra Greanderløpet 2016, i dårlig vær. Mon tro hva man tenker når man skal gå 9 mil og værgudene ikke spiller på lag…? Foto: Arr.

Snitt på rundt 500 deltakere siste årene

-Antallet varierer, sier rennlederen. Det har vært litt nedgang de siste åra. Om man ser fra 2010, -11 og -12, da var det ca. 6-700, men så har vi vært nede i  ca. 350-450 etter det. I 2017 måtte vi avlyse, da var det is og ikke snø, mens vi gjennomførte i 2016 tross en elendig vinter, men renndagen i forferdelige snø- og vindforhold. I tidligere tider da turrenn var på toppen var det 16-, 1700 som deltok forteller Lillegård.

35-45% førstegangsdeltakere

Ja, mange som kommer tilbake år etter år. En kjerne som går veldig mange ganger. Noen går én eller to ganger for å prøve seg, og faktisk er 35-45 % førstegangsdeltakere. På adelskalenderen er det bare 3 som har gått alle 40 gangene, forteller Håvard Lillegård; -det er Nils Petter Haugfoss, Viggo Kampli, Peter Ulrichsen, avslutter rennleder Håvard Lillegård.

Write A Comment