Fra Birkebeinerrennet og gode forhold i 2010. Foto: Birken AS.

Det er nå én uke igjen til Birken og de påmeldte mosjonistene har trolig begynt å merke svetten i hendene og saumfart smørehylla for å få oversikt og inspirasjon til smørevalg før rennet. Turrenn.net har snakket med Swix, som holder til noen få steinkast fra løypa, og som finstuderer forholdene hver dag frem til rennet. Her er deres tips basert på værutsiktene én uke før rennet.

Vi har forstått at Østlandet og indre strøk har mye snø i år?

-Ja, det er jo kjempebra forhold nå, forteller Henrik Johnsen, racingsjef i Swix. -Det er mange år siden vi har hatt så mye snø, og det gjelder helt ned til Rena og helt ned til Lillehammer.

Racingsjef i Swix, Henrik Johnsen vurderer føre- og smurningsvalg én uke før Birkebeinerrennet. Foto: turrenn.net.

Er det lenge siden siste snøfall?

-På Lillehammer har det snødd i ett siden søndag, det vil si lett dun, da. Det blir ikke mengder med snø av det, men det gjør at det legger seg lett dun i løypa.

Er det ventet mer snø siste uka?

Det er meldt litt i starten av uka, men hvis vi ser spesifikt på værmeldingene for eksempel på Sjusjøen; der skal det snø i dag, søndag, mandag og så skal det bli opphold resten av uka, rapporterer Henrik.

-Det ser ut til å bli jevne, stabile temperaturer hele uka. Det skal ligge på -5 til -1 hele tiden. Så hvis de får kjørt, tråkket og pakket det bra så blir det stabile forhold i løypa hele uka. Fin snø og lite slitasjen på snøen, vurderer racingsjefen hos Swix.

Så, hva ser det ut til at smøreløsningen blir?

-Som det ser ut per i dag med utgangspunkt i langtidsvarselet blir det fint tørrvoksføre over hele fjellet. Da kan man legge en VG 30 (den blå grunningsboksen, ikke den grønne, red. anm.) i bånn som pute, og legge noe blått oppå, ev. fiolett. Spesifikt snakker vi da om VR40/V40 blå eventuelt VR45/V45 fiolett, presiserer Johnsen.

For glid må vi ha litt mer tid for testing for å finne den helt optimale løsningen, men som det ser ut nå så bør man satse på FC8X eller FC6X når det gjelder pulver. Hvis man vil gå for ´vanlig´ glider foreslår jeg slik det ser ut i dag HF6, eventuelt hvit Marathon, anbefaler Swix´ racingsjef.

Lei av å smøre? Les Sportsbua i Trondheim og turrenn.net´s test av felleski.

Kan det oppstå andre scenarier enn dette?

-Slik som det ser ut nå så har vi ikke hatt varmegrader siden før jul, bare i sola. Det har vært en kald værtype hele tida. Det kan jo bli en litt mildere / varmere værtype, ned mot null. Da kan man eventuelt, nede på Rena og  Lillehammer, gå for en litt

Fluorsmurningen FC8X er et av glidertipsene til Swix til årets Birkebeinerrenn.

mykere smurning. Men det blir ikke klisterføre, det er rimelig sikkert, mener Henrik. –Det blir etter alle solemerker tørrvoksføre, værvarslene tatt i betraktning. Det vil være såpass tørt at det skal mye til før det blir så omdanna at man skal gå med klister. Da må det i så fall bøtteregne hele siste uka, illustrerer han.

Vil du lære mer om skismurning kan du lese Swix og turrenn.nets serie med smøretips her. Vil du lære mer om snøens beskaffenhet kan du lese denne artikkelen. Og vil du lese mer om hvordan Yr melder været og hvilken informasjon du kan få ut av den kan du lese her.

PS! Swix kommer til å være ute og teste i Birkenløypene hele uka og komme med anbefalinger hver dag, understreker Henrik Johnsen til slutt. -Følg med på hjemmesida til Swix for oppdateringer hver dag, avslutter Swix´ smøresjef.

Write A Comment