Illustrasjonsbilde: Turrenn.net.
I følge Snorres fortellinger var det i 1170 en blodig kamp på Ramnes-slettene (i Vestfold) mellom Kong Magnus og Orm Kongsbror på den ene siden og Øystein Møyla og Birkebeinerne på den andre siden. Dette slaget har i ettertid fått navnet Slaget på Re i 1177.
1977 ble dette markert med et stort 800-årsjubileum. Ramnes U.L. skigruppe ønsket å markere dette gjennom Re-løpet. Den 23. januar 1977 ble dermed det første Re-løpet arrangert.
I programmet for dette rennet stod det følgende om løypa: «Start ca. 1 km sørvest for Ramnes Skole på andre siden av Ramnes-elva. Etter start har løypa ca. 1,5 km flat løype på jordene opp til Nabben, derfra en jamn stigning på 2 km opp til Gordal. Derfra er det forholdsvis lett terreng frem til 1. matstasjon på Langevatnet. Frem til 2. matstasjon på Hjerpetjønn etter ca. 20 km er det småkupert og flatt terreng. Siste del av løypa er noe mer kupert og vi anbefaler løperne å spare noen krefter til denne delen av løypa. Vi ønsker alle en god tur!»
…dette var altså før den digitale tidsalder med noe enklere distribuering av digitale løypekart, påmelding, m.m. (red. anm.).
I dag er forøvrig løypetraseen endret og nå er det en runde ned via ´Gravdal´ i Andebu, og der man går tilbake fra Hjerpetjønn mot Langevannet og i mål.
I det første rennet var det 254 av 294 påmeldte som fullførte. Rennet ble vunnet av Per Knotten fra Lensbygda (tid: 1.29.78), med Tom Horntvedt fra Stokke bare 8. sek. bak. Alf Lian fra Ivrig vant forøvrig 43-49 årsklassen (1.39.56). I dette første rennet var det kun 9 damer som deltok og best var Jorun Ellefsen fra Eik (2.05.49).
-Etter det første rennet gikk det slag i slag i flere år, og til tross for snøfattige vintre fikk vi det alltid til på en eller annen måte, forteller Reidar Skjeggerød, leder i Ramnes løypelag og rennleder Re-løpet. På det meste var det over 2000 deltakere, hvis vi regner alle klasser, sier han. Han forteller også at de kunne jublet for 40-årsjubileum i 2017 dersom de hadde fått til å arrangere renn alle årene, men at det dessverre har blitt noen avlysninger på grunn av snømangel.
-Vi håper på litt mer snø de nærmeste dagene, nå i 2018, forteller Skjeggerød. -Vi har kjørt gennom mesteparten av løypetraseen men det er behov for 30 cm. mer snø. Vi håper!, avslutter han.
Re-løpet går den 20. januar 2018 med start og mål ved Ramnes Barneskole.

Write A Comment