Swix

I denne serien forsøker vi å tette alle kunnskapshullene om skismurning som gjør at mange mosjonister sliter med glid og feste. I dag; tørrvoks og klister (og litt mer om felleski).

Harald Bjerke (t.v.) har vært produktsjef i Swix og står bak mange av deres nyvinninger, bl.a. Blå Extra, Cera-smurningene og ikke minst Swix´ legendariske stripe-design. Henrik Johnsen (t.h.) er Swix´ nåværende racingsjef med ansvar for langrenn, skiskyting og turrenn i Norge. Foto: turrenn.net.

Dette er del 6, om gliding og børsting. Her kan du lese del 1; grunnleggende om skivalg og del 2; selve skiens egenskaper (m/ gjesteopptreden av Sportsbua i Trondheim)del 3 om snøen og dens egenskaperdel 4 om selve skismurningen og dens komponenter og del 5 om tørrvoks og klister.

Swix´ beste menn

Turrenn.net får hjelp av racingsjef i Swix, Henrik Johnsen og en av Swix´ mest sentrale skikkelser, Harald Bjerke. Henrik har jobbet i Swix i 7 år. Han har ansvaret for racingservice innen langrenn, skiskyting og turrenn i Norge, og i tillegg sponsoroppfølging blant norske løpere. Harald er nå pensjonert, men har tidligere jobbet som produktsjef i Swix fra 1972 til 2013. I dag er han produktsjefsassistent og ‘museumsdirektør’ for Swixmuseet. Han har blant annet vært med å utvikle Blå Extra, Cera F og Cera Nova. Hvis du leser Thor Gotaas murstein av en bok, Birken, er Harald dessuten behørig nevnt der. Det disse to ikke vet om skismurning er ikke verd å vite.

Del 6, Glid og børsting

Det er tidkrevende å legge på nye lag med glider før hver andre eller tredje treningsøkt. Det finnes også mye utstyr man blir anbefalt, og kanskje spesielt fluorpulver kan være krevende å legge riktig på skia. Hvilke tips kan Swix gi oss her?

Harald: -Det er egentlig ganske enkelt; Du legger som regel bare dagens glider én gang (altså ingen ‘grunnglider’) som varmes inn 3-4 ganger uten pause. Vent ca.10 min. etter siste innvarming før sikling og børsting. (Prosessen med forskjellige glidere gjelder i hovedsak når skiene er nye, eller steinslipte, for å få skiene klargjort, forteller Swix) Et lag med dagens glider er altså nok. Ca. 4-6 sek. med varmejern per sone; foran og bak. Aldri glider i midten på en klassisk ski.

–På skikkelig vått føre er det egentlig et MUST med rilleverktøy og dyp struktur.


Henrik Johnsen, racingsjef Swix.

Hva anbefaler Swix for de som føler det generelt tar mye tid å legge glider før treningsturene?

Børst glidsonene med en metallbørste og legg på f.eks. LF6 evt. CH6 en gang i uken med smørejern. Børst glidsonene med en metallbørste de andre dagene. Da får du frisket opp sålen på en enkel måte. Enda enklere er å gni på en glider tørt og korke ut med en natur kork. Dette går lettest med en (LF/CH) 7 eller 8 voks.

Varm inn harde vokser to ganger for at de skal sitte

-Marathonglider (som er god for lange renn) er en hard, men ikke nødvendigvis mer slitesterk enn en annen glider.

LF4; et eksempel på en hard glider som kan være vanskelig å få varmet ordentlig inn i skisålen. Foto: Swix.

Utfordringen med de hardeste gliderne HF, LF, CH 4 samt Marathon er å få lagt dem på slik at de trenger inn i sålen. De har en tendens til å ‘sprette’ av: Vi anbefaler derfor å varme inn to ganger; Vent 10 min. før annen gangs innvarming. Etter andre innvarming sikle/skrap av etter ca.1 min. og vent 10min. før børsting.

Kan man anslå f.eks. prosentvis hvor mye mer slitesterk Marathonglideren er enn andre? 

Swix: -Slitestyrken er som tidligere nevnt ikke avhengig av hardheten. For slitestyrken til en glider er det viktig at den trenger godt inn sålen. Dette er lettere å få til med de mykere dvs. ‘varmere’ voksene. LF4 og HF4 er forøvrig faktisk enda hardere enn Marathon glider. Marathon inneholder mer fluor som kan være en fordel på slutten av et langløp hvor det kan være kaldt i starten og vått på slutten. Det er også viktig å drive i romtemperatur, forteller Henrik og Harald, fordi ellers vil ikke voksen trenge godt nok inn i sålen. Andre glidere, derimot, HF/LF/CH6 og varmere, bør du vente 10-15 minutter før du skraper og børster ut.

Avsluttende børsting

-Når det gjelder børstetyper trenger du ikke mer enn én av bronse (T162) eller metall (T179) og en av blå nylon for ”finish” / polering på toppen. Disse kan brukes til de slites ut, over 2-3 sesonger.

Forøvrig er håndbørster like bra som rotobørster, dvs. børster man fester på motorisert drillmaskin, understreker Henrik og Harald.  

Rensing av glidsone etter turen

Hva med renseprosessen, hvordan gjør vi dette best mulig?

Swix: -For rensing av glidsonen etter turen egner hvit nylonbørste seg best sammen med Swix´ glider cleaner: Man

legger på Glide Wax Cleaner med Fiberlene papir og børster omgående med den hvite nylonbørsten. Vent 10min. og

Hvit nylonbørste er best egnet for rensing, sier Swix. Foto: Swix.

børst med en metall børste. Legg så på lagringsglider som godt kan være den voksen du forventer vil være dagens glider neste gang du skal på ski f.eks. LF8.

-Man kan forøvrig godt legge det vi kaller hurtigglider som topping.

Hvilken funksjon/fordel gir det?

-Den gir noe bedre glid spesielt ved fuktige forhold om man legger den oppå den vanlige som man har smeltet inn. Men den trenger ikke særlig ned i sålen.

Som betyr at den forsvinner fort?

Swix: -Ja. Hurtigglider gjør det. Men andre gjør ikke nødvendigvis det. Er det en HVC eller en Rocket (flytende-/ sprayglider) som legges på en LF eller HF Glider holder disse forbausende lenge da de binder seg til hverandre molekylmessig. Flytende rene parafinglidere (Swix F4) er lett å legge på, men varer ofte ikke så lenge. Dette gjelder ikke HVC og Rocket fluorglidere som binder seg godt til underlagsvoksen (Cera F, HF, LF) selv uten varme. HVC eller Rocket topping skal ikke ha varme. Utkorking med fleece håndkork anbefales.

Behandle skiene ofte når det er møkkete forhold

Det er også viktig å glide skia, rett og slett for å ta vare på sålen. Også når det har vært bløtt og møkkete i sporene bør man – hvis man vil ha god glid – rense sålen og legge ny glider. Når det har vært bløtt og møkkete i sporet, er det spesielt viktig å rense og glide skiene etter hver tur. Det gjør stor forskjell!

Fibertex tar bort ujevnheter og avrunder strukturen

Hva er egentlig Fibertex/hvilken funksjon; – når, hvordan, hvilken type (farge) og hvor ofte bør man bruke de?

Swix: -Fibertex er kunststoff-duk med slipepartikler av ulike grovheter. Funksjonen er å ta bort ujevnheter og mikrohår i polyetylensålen og avrunde strukturen. Det siste; avrunde strukturen, er spesielt viktig ved kaldt føre, som vi skrev om i del 2 (og lengre ned) slik at skien ikke ´graver seg ned´ i sporet og skaper friksjon.

Bildetekst: Til venstre ser vi en ubehandlet såle. Til høyre en såle behandlet med T266 Fibertex og avslutningsvis med T266N hvit fin fibertex. Ill.: Swix.

 

Børsting: all voks skal bort!

Hvor viktig er børsting, ulike børstetyper, og hvor hardt skal man børste (dvs. hvor mye skal ”vekk” igjen)?

Swix: -Børsting er avgjørende for å få frem strukturen i sålen. Det skal ikke være voks igjen på sålen etter børsting. Voksen er inne i den porøse (amorfe) overflaten av sålen. Børsten kan altså ikke ta vekk mer voks enn den skal.

De beste voksbørstene har en diameter på busten fra ca. 0,15mm til 0,18mm. Det har vist seg at dette er den ideelle diameter for å få en effektiv børste. Blir diameteren mindre blir den for myk til å ta voksen. Som en ´andre´ børste på voks brukes av enkelte en stålbørste med meget fin bust, dvs, under 0,1mm for å komme dypere ned i strukturen (T0191B). Stål eller bronse er det beste. Stålbørsten T0179 holder formen lengst. Nylon blir for myk. Håndbørster gir generelt god kontroll. Børst fra tuppen og bakover,ca.10-12 drag med middels trykk. Til avsluttende polering brukes en myk blå nylon børste som T0160.  

Rotobørste er greit å bruke når man har mange par å jobbe med, men krever erfaring.

Rilleverktøy gir bare midlertidig struktur

Hvor stor gevinst kan man få og hvor enkelt er det å bruke rilleverktøy?

Rilleverktøy bidrar til å gi sålen en midlertidig struktur som passer optimalt til dagens forhold. Her den velbrukte «Padda». Foto: Swix.

Swix: -Rilleverktøy gir en midlertidig struktur, man kan si at man forbedrer den strukturen skia allerede har fra fabrikken eller fra slipeverkstedet dersom du har levert de til sliping etter at du har kjøpt de. Men det er viktig å huske på at denne midlertidige rillingen går tilbake, eller ”oppheves” neste gang du bruker smørejernet. Da varmer det opp såla på en slik måte at rillingen du gjorde ´annulleres´.  –Husk også på at riller setter man til slutt, understreker Harald, etter at du har lagt glider.

´Ta ned´ toppene på kaldt føre

Når bruker man rilleverktøy?

Swix: -På kalde ski bør man ha en ‘grønn/fin’ (-10°C og kaldere) eller ‘blå/ medium fin’’ (-2° til -10°C) grunnstruktur fra fabrikken/sportsbutikken. Disse fargene er benevnelser for ulik struktur på samme måte som vi kjenner best fra Swix´ festesmurning. En ‘grønn’ struktur kan justeres til ‘blå’ ved hjelp av strukturverktøy, f.eks. T0401 ´super-riller´ eller T0423. Som vi har vært inne på må strukturen kunne drenere bort noe mer vann når temperaturen stiger, og det bidrar rilleverktøyet til.

På kaldt føre derimot er det viktig å ”ta ned toppene” slik at strukturen ikke ”borer” seg ned i snøen. Ofte brukes en spesiell stålsikling (Swix T80 (sikling=skrape, red. anm.)). til dette. Men det krever godt håndlag. Fibertex (orange eller hvit) som pusser ned de skarpe toppene litt, kan også brukes. Man kan i tillegg bruke et rilleverktøy som lager litt variasjon i ”dybden” av rillene (man kan se for seg fjelltopper som ligger tett men med litt ulik høyde).

På Swixschool.com kan du se demovideoer av hvordan du bruker rillejernet (og andre fremgangsmåter for prepping av ski). Skjermdump fra www.swixschool.com.

Den tradisjonelle lineære (i motsetning til såkalt ”brutt V” eller ”skruestruktur” (mest brukt til skøyting)) super-riller´n (T401) (også kaldt ´Padda´) er meget god på vått føre med 1mm eller 2mm (dvs. avstand mellom rillene) rill, evt. begge deler. Man kan også bruke T401 på kaldere føre (gevinsten da er mindre trått og bedre glid), men med lettere trykk.

Nesten et ”must” med rilleverktøy på varmt føre

-På varmt føre derimot, når man gjerne også må bruke klister, er det IKKE viktig å ”ta ned toppene”. Når det er varmt og (dermed) vått, spesielt hvis du ser, eller vet at det er fuktige lag under snøen, vil du ha så MYE struktur som mulig. Jo varmere og bløtere det er, er derfor struktur viktigere enn smurning(!), påpeker Swix-ekspertene. –På skikkelig vått føre er det egentlig et MUST med rilleverktøy og dyp struktur sier Henrik.

Pulver; ikke vær ”gjerrig”

Hva er de viktigste triksene og tipsene for å legge pulver rett, og hvor stor fare er det for å ”svi” skiene? Kan man selv SE om skien faktisk er svidd?

Swix tar oss gjennom de viktige poengene:

Slik ser Cera-puveret ut (mengde) før innvarming. Ill.: Swix (klikk på bildet for større versjon).

-Det viktigste med å legge pulver riktig er å ikke være for gjerrig med pulveret; både for å sikre et godt resultat og å unngå å ‘svi’ skiene. FC8X er et ‘trygt’ pulver med stor rekkevidde, -4°C/+4°, som man sjelden bommer med.

En stødig smøreprofil (smørebenk, red. anm.) og godt lys gir gode arbeidsforhold.  Avgjørende er et bra smørejern med digital temperaturanvisning  ( f.eks. Swix´ T73N, T72, T70). Pålegningstemperaturen (på jernet) skal vanligvis ligge mellom 160°C og 170°C. Polyetylensålen (som alle dagens langrennsski består av) smelter ved ca.138°C, det er derfor viktig å bevege jernet med jevn hastighet, ca. 3-4 sekunder pr. sone. Ta en side av midtranden av  gangen. La aldri jernet stå stille på skien!

Vent deretter ca. 5 min. før børsting. Start med en stiv nylonbørste (T0194) for å få løs pulveret,  deretter den mykere villsvinbørsten (T0164) for å børste bort. Avslutt med fin blå nylon børste (T0160) eller fiberlene for polering.

Slik ser Cera-pulveret ut etter innvarming. Ill.: Swix (klikk på bildet for større versjon).

Hvis man ser hvite eller matte felt på sålen etter pålegning, kan sålen være brent/svidd.

Ikke varm Cera F-pulver over 300°C

Harald skynder seg å gi en viktig beskjed:

-Angående ens eget velbefinnende; Det er viktig å være oppmerksom på at Cera F pulver aldri må utsettes for varme over 300°C. Et smørejern blir ikke så varmt, men blåselamper og varmluftpistoler som brukes på klister, har fort vekk temperaturer på  600°-800°C. Det kan være farlig hvis man ved et uhell skulle komme bort i Cera F pulver på den måten.

Videoer fra Swix med praktisk gjennomføring finner du her.

Oppsummert:

  • Det er nok med ét lag av dagens glider for én tur.
  • De hardeste voksene fester ikke like lett på sålen ved innvarming og trenger mer innvarming.
  • Skiene bør behandles oftere når de brukes på møkkete forhold.
  • ALL voks skal bort når du børster.
  • «Ta ned» struktur med sikling ved kaldt føre og lag ekstra dyp struktur med rillejern ved varmt føre.
  • Ikke varm Cera F-pulver over 300°C på grunn av egen helse.

 

Write A Comment