Utsikt Sydover fra Steinåberget 1330 moh. Foto: Per Martin Fosmark.

FINN FANTASIFORMEN I PEER GYNTS RIKE

Kvamsfjellet ligger i Nord-Fron kommune og er navnet på det geografiske fjellområdet ved Furusjøen (852 moh, 5,24 km2). Fjellet grenser til Rondane nasjonalpark fra sør. Kvamsfjellet ligger midt mellom Trondheim og Oslo, og adkomst er opp fra Kvam i Gudbrandsdalen. Man kan velge  idylliske Peer Gynt seterveg sommerstid hit; opp fra Vinstra over Tjønnsæterfjellet og Krøkla på 1160 moh med et spektakulært overblikk over Kvamsfjellet og rundskue over Rondane nasjonalpark og flere omkringliggende fjellområder.

Utenfor Rondablikk møter du Peer Gynt i sitt imaginære bukkeritt over Besseggen. Foto: Turrenn.net.

Undertegnede, turrenn.nets redaktør, opplevde deler av området under årets (2017) Furusjøen rundt, turrennet som også kalles Eventyret i Rondane. Selve rennet og det medfølgende oppholdet ved Rondablikk Høyfjellshotell var i det store og hele en veldig positiv opplevelse. Rennet var godt gjennomført teknisk sett gjennom hele løypa, Swix stilte med egen smøreekspert med smøreråd, og været sammen med utsikten og naturforholdene stilte absolutt på lag. Oppholdet på hotellet, et typisk tradisjonsrikt norsk fjellhotell var også tilfredsstillende på alle måter. Egen smørebod har de også. Det oppleves selvsagt også som ekstra god service når man får beholde rommet sitt litt lengre på utsjekksdagen fordi man skal få lov til å dusje og skifte etter rennet. Erfaringen ga absolutt inspirasjon til å vende tilbake neste år, eller kanskje til en ”treningsleir”?

Er du blandt de som har enkt på å anskaffe smørefritt (felle- eller zeroski) til vinteren? Her kan du lese deg opp.

Selve Kvamsfjellet ligger altså i kort avstand fra Kvam, Vinstra og Otta. Det har et variert kulturlandskap med seterstøler og skogkledde åser. Fjellvann og snaufjell danner en praktfullt visuell komposisjon sammen med utsikten til Rondane nasjonalpark. Per Martin Fosmark fra Rondablikk Utvikling forteller at reiselivsaktørene på Kvamsfjellet nå samler krefter gjennom et felles prosjekt og bygger Kvamsfjellet som en egen destinasjon med aktiviteter og reiselivsprodukter under merkenavnet Visit Rondablikk.

Én av disse aktivitetene er det nevnte turrennet Furusjøen Rundt, som går hver vinter, vanligvis i februar måned. Skirennet tilbyr distanser  over 20 eller 45 km. 

Har du sett den Gjendin-eggen noen gang? Den er halve milen lang. Hvass bortetter som en ljå. Utenfor bræer, skred og lider, rett nedover urder grå, kan en se til begge sider lukt i vannene, som blunder svarte, tunge, mer enn tretten hundre alen nedenunder.


Peer Gynt om Besseggen (´Gjendin´)

 

Målgruppen for Rondablikk utvikling

Fosmark forteller videre: -målgruppen for videre destinasjonsutvikling er, i tillegg til lokale og hytteeiere, tilreisende i segmentet ´naturinteresserte utforskere´ i tråd med merkevaren Norges strategi. Han utdyper videre: -denne målgruppen har følgende motivasjon for å reise på ferie til oss:

 • Oppleve berikelse gjennom kultur og flott natur
 • Dele opplevelser med sitt reisefølge
 • Komme seg bort fra hverdagen
Furusjøen med utsikt mot Rondane. Foto: Per Martin Fosmark.

Kjenner du deg igjen? Les mer nedenfor om hva du og ditt følge kan finne på av aktiviteter ved foten av Rondane (teksten er laget med god hjelp av Per Martin Fosmark fra Rondablikk Utvikling)!

Det ligger ca. 1000 hytter godt spredt i terrenget på Kvamsfjellet. Rondane nasjonalpark har 10 topper over 2000 m.o.h. Kvamsfjellet i Rondane gir mange muligheter til å oppleve fjell-Norge, og det finnes mange godt tilrettelagte valgmuligheter både sommer som vinter.

Aktiviteter vinter

Hotel Rondablikk har utleie av ski, truger, pulker, sparkstøttinger mm. Fjellvegene er brøytet vinterstid, men blir ikke strødd, slik at de er svært godt egnet for sparkstøtting under det spesielle lyset i Rondane. De store furumoene og slake åsene med sitt rike dyreliv innbyr også til spennende trugeturer. Eller du kan stikke til fjells med trugene opp de bratte liene mot Vulufjellet i nasjonalparken – og kanskje med ski i sekken for en spennende nedfart.

Ski, lysløyper og løypenett

Med sin lange langrenns- og turlangrennstradisjon har Kvamsfjellet en rolig atmosfære fjernt fra kjas og mas, men med flotte muligheter til å utforske naturen og omgivelsene på ski på alle ambisjonsnivåer. Ved hotell Rondablikk er det en liten skibakke med skitrekk som innbyr til lek og moro for barn i alle aldre. Ønsker du større utfordringer finnes Gålå med 15 alpine nedfarter (ca. 40 minutter unna med bil).

Kvam Idrettslag åpnet lysløype 27. desember 2016 med flotte preparterte løyper og rundsløyfer med varierende lengder. Kvamsfjellet har 210 km med flotte langrennsløyper, og du kan gå på ski i de flotte preparerte langrennsløypene helt inn i hjertet av Rondanes storslagne natur. Løypenettet er lagt opp med ulike lengder og vanskelighetsgrader. Alle løypene er godt merket og hver tur har sitt høydepunkt.

Løypa for det tidligere nevnte Furusjoen Rundt er forøvrig godt egnet for alle former for mosjonister. Terrenget rundt er generelt lite kupert, men duver heller i mindre og avrundede bakker og koller. Her og der er sporet litt kronglete / ujevnt, men det preger ikke helheten til løypa og opplevelsen evnveverdig. Man får også en ganske lang og flott flatstrakt opplevelse langs Furusjøen med fint utsyn og mye publikum fra hyttefeltene. Den éne store utfordringen i løypa er motbakken som kommer etter ca halvgått renn. Den er lang og tung og her får du sjekket om du har smurt godt. Bakken er likevel ikke uendelig lang og på toppen venter varm drikke og en matbit. Inn mot mål er terrenget ganske flatt igjen, noe som gir en god følelse av å drive fremover selv om man begynner å bli utslitt.

Hotell Rondablikk har tatt i mot gjester mang en vinter. Foto: Turrenn.net.

I nærområdet på Kvamsfjellet er det et stort nettverk av rutevalg med de mange løypetraseene som er forbundet med hverandre, så her kan man velge alt fra korte sitte-i-sola turer via kosetur eller mosjonstur, eller lengre treningsturer – alt i variert terreng. Vil du gå lengre turer, kan du f.eks. gå rundt Furusjøen. Med utgangspunkt fra Fjellsenteret med parkeringsplass er denne distansen 20 km via Frybrua, eller så finnes en litt kortere løype over Hovde på 18 km. Du tar deg også lett til f.eks. Mysuseter i lettgått terreng og fine løyper (lengde 10 km én vei). Hvis man søker hele dagsturer kan man gå videre til Peer Gynt hytta (19 km én vei fra Kvamsfjellet), eller til Rondvassbu via Mysuseter (20 km én vei) eller via Glitterdalen og Spranget (18 km én vei).

Nok med boltreplass sommer som vinter ved Kvamsfjellet. Foto: Per Martin Fosmark.

Kvamsfjellet er tilknyttet løypenettet til Turistforeningen og den 17 mil lange Trolløypa som binder sammen flere skidestinasjoner i Rondane og sørover – fra Høvringen i nord til Lillehammer. Dette løypenettet byr på lengre turer, dagsturer eller hytte-til-hytte turer i preparerte løyper. Du går fint til Eldåbu på noen timer, eller videre sørover til Ringebufjellet – eller helt til Nordseter og Sjusjøen (her starter dessuten turrennsesongen hvert år med Romjulsrennet på Sjusjøen). Mange velger å gå fra Kvamsfjellet inn i og gjennom nasjonalparken langs stikkede løyper. Vil du krysse nasjonalparken fra nord til sør til Kvamsfjellet går du med sola i ansiktet hele turen!

Alt i alt over 400 km med skiløyper merket i turkart

Nord-Fron kommune har til sammen ca. 400 km med preparerte og merkede skiløyper i kommunen. Skiløypeplanen viser både preparerte skiløyper, kvista løyper og transportløyper. Best oversikt over skiløypenettet i Nord-Fron kommune finner du i følgende turkart:

 • Rondane Sør (Kvamsfjellet, Sødorpfjellet og Vulufjell)
 • Skåbu-Espedalen-Fefor (Fjellområda rundt Skåbu og Fefor)
 • Gålå-Kvitfjell-Skeikampen (Fefor, Gålå).
Du kan ta med deg postkortmotiv sommer som vinter fra Kvamsfjellet og Furusjøen. Foto: Per Martin Fosmark.
Sesong, periode med preparering og info

Les deg opp om helsegevinster og teknikktrening fra det siste og beste innen forskningen her før du drar!

Skisesongen strekker seg fra snøforholdene tilsier det til og med 2. påskedag. Eventuell løypepreparering etter dette vil bli vurdert særskilt, avhengig av snøforholdene, forteller Fosmark. Hele Rondane Kvamsfjellet Turløypelags (RKT) løypenett vil være preparert og sporsatt i juleferien (f.o.m. 23.12. – t.o.m. 01.01.), i skolenes vinterferieuker, og i påskeferien (f.o.m. fredag før Palmesøndag t.o.m. 2. påskedag), samt i helgene (Løypeprepareringen vil starte så tidlig som mulig om morgenen. Så langt det er mulig vil RKT legge vekt på at løypene blir kjørt slik at de er ferdig preparert og sporsatt før kl. 12.00. Det tas imidlertid et generelt snø- og værforbehold. Dette betyr at ved dårlig vær og usikre værutsikter vil RKT vurdere hvor hensiktsmessig det er med løypeprepareringen).

Preparering på ukedager utenom ovennevnte perioder vil skje ut i fra RKTs vurdering av belegget på hyttene og overnattingsbedriftene. Før turen bestemmes kan du få en oversikt over hvilke løyper som er ny preparert her: http://skisporet.no/oppland/kvamsfjellet

Ski utenfor løypenett:

Utenfor løyper (spesielt fra februar og utover senvinteren med skareføre) gir området med sitt slake terreng gode turlangrennsmuligheter for den som liker roen utenfor løypenettet. Det gjelder også for de som vil opp i høyden og oppsøke toppturer i nasjonalparken. Inn til nasjonalparken er det både bratte lier (som fra Kvamsnysætrin) og slakere innfallsporter som gjennom Glitterdalen i nordenden av Furusjøen, eller via Mysuseter nord-vest for Furusjøen.

På fjellet er det alltid fornuftig å være forberedt på all slags værog føre. Lær mer om Yr sin værmelding her.

Andre aktiviteter enn ski

Vinterstid er det mange som fisker på isen etter røye på Furusjøen. Det er i følge Fosmark mulig å få hjelp av kjentfolk til å finne de beste plassene. Fiskekort kan kjøpes på stedet, på Rustugusetra og hotellet. Sommerstid kan man leie båt bl.a. på hotellet eller fra Rondablikk Hytter, eller Søre Kvam Fiskeforening for fiske. Det finnes flere andre vann med ørretfiske på Kvamsfjellet og langs Peer Gynt Seterveg. På Kvamsfjellet finner mange store og små fjellvann med røye og ørret, men det er spesielt Furusjøen med sin store stamme av røye som er Fosmarks beste tips. Salg av fiskekort på Rustugusetra og hotellet.

På Kvamsfjellet har du all tid og plass som trengs for akkurat den aktiviteten som gir deg ro i sjelen. Foto: Per Martin Fosmark.

Andre aktiviteter / sommer

Mosjon og friluft er også tilgjengelig via varierte aktiviteter på Kvamsfjellet på sommeren:

Hundekjøring (Hotel Rondablikk samarbeider med lokale hundekjørere. Ved booking av hundekjøring må hotellet kontaktes/informeres i forkant.) er blitt populært som opplevelse de senere årene, og de store furumoene, åpne myrene og vannene innbyr til spennende villmarksopplevelser. Sommerstid har du tilgang til et flott og variert sykkel- (140 km med merkede sykkelstier. Du kan også sykle langs det store nettverket av fjellveger), tur- og rideterreng (Kontakt Hotel Rondablikk for nærmere info. Dette er et samarbeid med Sulseter rideleir) , samt en rekke muligheter for aktiviteter i naturen på Kvamsfjellet.

Et stort nettverk av fjellveger, merkede og umerkede stier inviterer til utforsking av området for store og små, alt fra korte små turer til lengre turer. Fjellterrenget er lettgått også utenfor sti, men følg fjellvettregler og værvarsel! Kart over stier og med beskrivelser av turmulighetene får du på overnattingsstedene. Nye kart er under produksjon og vil legges ut på www.visitrondablikk.no tidlig høst 2017.

Jada, det ER fisk i Furusjøen. Pilking kan gi deg selvfisket ørret og smårøye til middag. Foto: Per Martin Fosmark

Kvam IL har et stort nett med orienteringsposter i terrenget. Du kan kjøpe kart for postene på Rustugusetra. 30 minutter unna ligger rafting paradiset Sjoa. Hotel Rondablikk og Rondaplassen tilbyr rafting for sine gjester, eller du kan bestille selv. Småviltjakt er mulig både på Kvamsfjellet ved Furusjøen, på Tjønnsæterfjellet og i Rondane nasjonalpark (i statsallmenningene Vulufjellet eller Sel og Nordre Kolloen). Jaktkort for Kvamsfjellet kjøpes på Rustugusetra, for Tjønnsæterfjellet (Sødorp sameie) og for nasjonalparken på inatur.no.

Ved Årvillingen er det tilrettelagt badeplass. Båter kan brukes (uten motor), kano, kajakk. Hotellet tilbyr utleie av kanoer, robåt og fiskeutstyr. Salg av fiskekort på hotellet eller Rustugusetra. Også ved Furusjøen er fiske og bading tillat og dessuten bår med motor. Andre vann i området er også egnet for de som vil ta med kano eller kajakk og utforske videre.

Andre årlige arrangementer (enn Furusjoen rundt på ski) i området:

Besøkendes Instagramminner fra Rondane, Kvamsfjellet og Furusjøen:

[instagram-feed hashtag=»#rondane, #furusjøen, #rondablikk, #furusjøenrundt, #kvamsfjellet»]

 Overnattingsmuligheter:

 • Rondaplassen: Leiligheter og noen hytter, passer til alle typer feiringer og jubileer. Tilbyr aktivitetsopplegg for de som ønsker det (ta kontakt). Se www.rondaplassen.no
 • Hotel Rondablikk: 180 senger fordelt på 75 rom. Utsikt over Rondanemassivet i Rondane nasjonalpark, samt over hele Kvamsfjellet. Utleie av sykler, fiskeutstyr, truger, ski, sparkstøttinger mm. Se www.rondablikk.no
 • Rondablikk Hytter: Tilbyr 11 utleiehytter med flott utsikt. Hyttene har god standard, og ligger i samme området som Rondablikk høyfjellshotell, og hotellets fasiliteter, som skibakke, svømmebasseng, sauna, restaurant og bar/dansesal kan benyttes av de som ønsker det. Se www.rondablikkhytter.no
 • Rustugusetra: Rustugusetra er et lite samlingssted med kafe, bakeri og butikk med dagligvarer. Tilbyr  hytteservice, scooter-transport, parkering, brøyting, graving, trefelling, ved, formidling av lokale fagfolk. Har også hytteutleie av den koselige hytta «Lykkeboden». Se www.rustugusetra.net, facebook eller telefon 61 29 49 46.
 • Vertshuset Sinclair: Ligger i Kvam sentrum mellom Vinstra og Otta i Gudbrandsdalen, eller midt mellom Oslo og Trondheim, -eller midt mellom Oslo og Møre. Herfra er det 13 km opp til Kvamsfjellet. Vertshuset har tatt i mot veifarende siden 1972. Historiske gjenstander forbundet med Skottetoget i 1612 preger interiøret og lokalene. Vertshuset Sinclair har kapasitet til ca 250 gjester (12 overnattingsrom med 39 sengeplasser) fordelt på hoved- og underetasje. I tillegg til kafeteriaen finnes egne selskapslokaler og pub i underetasjen, samt kurs- og møtelokaler.  Egen ladestasjon for el-biler med mulighet for hurtigladning. Se www.vertshuset-sinclair.no
 • Bjørgebu kafe: Camping med hytter og caravan. Egen kafe. Se facebook.

Samlet booking:

Visit Rondablikk vil høsten 2017 ha samlet overnatting og aktiviteter gjennom en felles bookingløsning på destinasjonens hjemmeside www.visitrondablikk.no. Der vil det legges ut informasjon om aktiviteter, pakkede turer og opplevelsestilbud. Se www.visitrondablikk.no eller facebook.

 

Write A Comment