Lørdag 12. august 2017 går den 15. utgaven av Fanaråken Opp. Løpet er et av landets, om ikke Nord-Europas, mest attraktive motbakkeløp. Starten går fra Turtagrø (868 m.o.h.) på Sognefjellet og målgang er ved turisthytta Fanaråkhytta (Nord-Europas høyestliggende turisthytte), 2068 m.o.h.

Fanaråken Opp, v/2000 m.o.h., 68 meter igjen til mål. Bildet viser Olav Terum m.fl. Foto: Christian Prestegaard.
Fanaråken Opp, v/2000 m.o.h., 68 meter igjen til mål. Bildet viser Olav Terum m.fl.
Foto: Christian Prestegård.

Fanaråken Opp er som nevnt over blant landets aller mest tradisjonsrike, prestisjefylte og spektakulære. Som et av de motbakkeløpene som startet bølgen av motbakkeløp vi ser i dag, og med den utsikten bildet avslører, fremstår Fanaråken Opp som selve rosinen i pølsa for alle som deltar i motbakkeløp. Fra toppen ser en helt ned til Sognefjorden/Lusterfjorden 2000 meter lenger ned (se bildet), og man har også godt utsyn til både Jostedalsbreen og Skagstølstindane og Hurrungane.

Ikke tid denne helgen? Da kan du jo heller være med på enten Storsylen Opp (5. aug.) eller Skåla Rett Opp (19. aug.) i stedet?

Internasjonal løype og deltakelse

Derfor kan også Fanaråken Opp skilte med internasjonal deltakelse. Da 10-årsjubileet ble nådd i 2012 var det med deltakere fra 10 land. Dagens trasé er dessuten blitt til med internasjonal bistand. Store deler av den er utbedret av sherpaer fra Nepal som et ledd i det omfattende stiprosjektet til Statens Naturoppsyn. Nepal har også stilt med deltakere i konkurranseklassen i selve løpet.

AnitaHakenstadEvertsenSlider
EM- og VM-vinner i motbakkefjelløp Anita Håkenstad Evertsen, Øystre Slidre IL som har løyperekorden i dameklassen i Fanaråken Opp. Foto: Christian Prestegård.

Nytt i år: Mosjon 1550 for barn under 12

I år kan også barn under 12 år være med på arrangementet. De skal derimot ikke helt til topps, men stopper ved ca. 1600 meter og stempler sitt deltakerkort her før de returnerer ned og får premie for vel gjennomført. Les mer her.

Fanaråken Opp blir arrangert både med trim/ mosjonsklasser utan tidtaking og med konkurranseklasser med tidtaking. Trimmerne bruker ofte å starte tidlig nok til å kunne være publikum for konkurranseløperne. Deltakerrekorden er på 568 deltakere.

Nytt i år 2: Lustratrippelen

På arrangørens hjemmesider kan en dessuten lese om enda en nyhet i 2017, nemlig Lustratrippelen. Fanaråken Opp er siste del av denne trippelen som forøvrig består av Lustraløpet (gikk 10. juni) og Molden Opp (gikk 17. juni). Det er idrettslagene Luster, Bjørn og Fanaråk som har gått sammen om denne nyvinningen for 2017.

Løypa er 8,4 km i utstrekning og en høydeforskjell på 1200 meter. I følge arrangøren deltar mange skiløpere og turrennløpere i konkurransen (eller i trimklassen!) som forberedelse til vinterens skirenn.

Les viktig informasjon om bl.a. bekledning, påmeldingsfrister, bred premiering (bl.a. premiesekk fra Luster kommune til vinner av yngste klasse (15-17 år), premie fra DNT Oslo og Omegn til raskeste kvinne og mann over 50 år (valgfritt opphold med middag og frokost på en av de 18 betjente hyttene som drives av Oslo og omegn DNT), og meld deg på her.

Fotnote: Turrenn.nets egne erfaringer fra egen deltakelse er i stor grad veldig positive, men med et par minus-trekk. For det første er omgivelsene praktfulle. Selv om du skulle løpe i, og møte, tåke mot toppen er synsinntrykkene ved starten veldig gode ved området rundt Turtagrø Hotell. Hotellet er tradisjonsrikt men godt opprustet og en tur på innsiden gir gode muligheter til å lære om «gamle» tider og hvordan man brukte fjellet da. Selv om man velger camping i telt får man ypperlig, jordnær og praktisk service – noe som ikke lenger er en selvfølge for eksempel hos turistforeningens hytter. De frivillige skal selvsagt også ha skryt for en veldig god jobb da vi deltok. Informasjonen på nettsidene er god. Minusene vi nevnte handler om litt dårlig merking fra hovedveien ved starten av løypa – og det faktum at premieutdelingen foregår nedi dalen, i feil retning for mange av de som kommer. Hvis du skal hjem i retning Otta etterpå er det for mange kjedelig å ta turen helt ned mot Skjolden og Lustrafjorden. 

Les også reportasje fra TV2 Sporty.

Write A Comment