Søndag 11. oktober smeller startskuddet for den 42.utgaven av Fredrikstadmarka rundt, og 2 uker senere, lørdag 24. oktober, arrangeres Fredrikstad maraton for 15. gang. Alt er klart for 2 av høstens store utfordringer på løpsfronten i Østfold.

Fredrikstadmarka rundt (kilde; arr.komiteen)  er et skogsløp på 20 km. Løypa er den samme som alltid, med start og mål ved FIF-huset (Fredrikstad-IF huset i Åsebråtveien 42). Med unntak av et par tunge km midtveis, er trasèen lettløpt, med fine stipartier og gode grusveier. Siden det er høst, må man regne med å bli våt på beina. Arrangøren melder at løypa i fjor var uvanlig våt og tung etter ekstrem nedbør natta før løpet. -De litt spesielle forholdene la likevel ikke noen demper på stemningen. For enkelte ble sluttida kanskje ikke like god som forventet, men mange fortalte om en morsom og annerledes løpsopplevelse. Krevende vær og underlag gir skogsløpene en ekstra dimensjon, det handler jo bare om å ta utfordringen, melder arrangementskomiteen til løpene i sin invitasjon.

Fredrikstadmarka Rundt__A121092

Løypebeskrivelse, Fredrikstadmarka rundt:

Løpet starter med ei sløyfe i lysløypa ned mot Stjernehallen, før man svinger nordover langs 2. dam i Bjørndalen, og inn i lysløypa ved Skytterhuset. Derfra følger man lysløypa på lettløpt grusunderlag fram til passering 3km. Her kommer man inn på trasèen til karuselløpet Borredalen rundt. Ved ca 3,5km stiger løypa markant , og underlaget blir mer teknisk krevende med røtter og flåfjell. Før passering 6km kommer en kort strekning med skogsbilvei, hvor deltakerne også finner første drikkestasjon. Så svinger løypa igjen ut i terrenget, og man følger myke, fine skogstier fram til andre drikkestasjon. Dette er rett før passering 10km. Dette er løypas laveste punkt, og her starter det eneste virkelig tunge partiet. Fram til 11,5km stiger det jevnt og trutt, og det kan være smart å ikke presse alt for hardt i kneikene her. For på toppen venter et teknisk krevende parti langs åsene sydover mot Skihytta. Der finnes 3. (og siste) drikkestasjon. Fra Skihytta og inn til mål ved FIF-huset er det 6km, og hele denne strekningen går i lysløypa på lettløpt grusunderlag. Det er mye tid å hente her hvis beina er friske! Løypa er godt merket, men følg med, så det ikke løpes feil i noen av løypekryssene i løpets siste del.

Løyperekorder: I 2002 løp Mats Haldin på knallsterke 1.07.08, mens Jorunn Rekkedals rekordtid i dameklassen lyder på 1.16.17. Jorunns rekord ble satt så langt tilbake som i 1994. Ingen har vært i nærheten av disse tidene de siste årene, så kom igjen, folkens!

_A251702

2 uker senere kommer en ny sjanse til å løpe langt og fort i Fredrikstad: Lørdag 24. oktober arrangeres Fredrikstad maraton for 15. gang. Start og mål er som vanlig ved FIF-huset. Fredrikstad maraton løpes som 3 like runder à 14km, pluss 195m tillegg i starten, for å få korrekt distanse. Løypa er kontrollmålt av Kondis. Drøyt halve trasèen er asfalt, resten er gode grusveier. Til tross for et tyngre parti midtveis på runden, har løypa vist seg å være ganske rask. Mats Haldin har løyperekorden blant gutta også her. Hans bestetid skriver seg fra 2006 og lyder på 2.36.53. Blant damene har Rigmor Arge så langt vært raskest med tida 3.13.23. Også denne rekorden er fra 2006.

Den 14 km lange runden i Fredrikstad maraton ser slik ut:

Fra starten ved FIF-huset går det lett utfor den første km’en. Herfra løpes det på gang- og sykkelvei uten nevneverdige høydeforskjeller fram til 1. drikkestasjon ved Østfoldhallen, og videre langs Rolvsøyveien fram til Rolvsøy kirke. I det løperne passerer 8km, svinger løypa inn langs Hatteveien med retning mot marka. Nå følger et litt tyngre parti opp mot nye Rekustad skole. Her forlates asfalten og løper inn i skogen hvor vi finner 2. drikkestasjon. Resten av runden er lettløpt skogsbilvei gjennom Borredalen og Bjørndalen fram til passering/målgang ved FIF-huset.

For mer informasjon og påmelding, se her (Fredrikstad IF´s hjemmeside, eller her:

Hjemmeside for Fredrikstadmarka Rundt

Hjemmeside for Fredrikstad maraton

Write A Comment