Marka Rundt er Trondheims eldste og største turrenn, og ble arrangert for første gang i 1946. I år går rennet søndag 21. februar. Som en kuriositet kan det nevnes at rennet ble avlyst i 1946 på grunn av tett snøfall før rennet, noe som førte til at løypetråkking ble umulig. De senere år har rennet trukket til seg flere deltagere og både 2010 og 2011, med henholdsvis over 1000 og 1300 deltakere, regnes som toppår i rennets historie. Selv om rennet er blitt større, er arrangementet fortsatt kun basert på frivillighet, og arrangørklubbene, Vestbyen IL og NTNUI, stiller med mye dugnadsinnsats. I denne sammenheng bør Tor Risan bli nevnt for hans innsats for Marka Rundt i 60 år (les mer om Tor i siste avsnitt).

Studentklassen klare for 40 flotte km i Bymarka! (2015)
Studentklassen klare for 40 flotte km i Bymarka! (2015)

Løypa er ca. 40 km lang og går i klassisk stil, og arrangøren mener distansen passer fint for aktive så vel som mosjonister: -Ved å avpasse farten kan man gjøre dette til en nydelig heldagsopplevelse med niste og kakao, forteller Jon-Brede Rykkje Dieseth. -Andre raser igjennom på i overkant av 2 timer. Rennet gir dermed en god gjennomføring også for de som senere på vinteren skal gå Birkebeineren.

Marka Rundt kan også i år benyttes som seedingrenn for Birkebeinerrennet og Vasaloppet.

I år vil rennet for første gang arrangeres med utgangspunkt i Granåsen, da Vestbyhuset er revet og skal bygges på nytt. Løypetraseen vil i stor grad være lik den originale løypen, og går gjennom de flotteste delene av Bymarka og Leinstrandmarka.

Starten i første pulje har gått. Vinner, Tore Berdal, kan skimtes i gul dress foran til venstre. (2015)
Starten i første pulje har gått. Vinner, Tore Berdal, kan skimtes i gul dress foran til venstre. (2015)

Løypebeskrivelse fra arrangør v/Rykkje Dieseth: Fra Granåsen går løypen oppover til Klokktjern, hvor første drikkestasjon er plassert. Fra Klokktjern stiger det i trappetrinn opp til Fjellsetermyra hvor løypa krysser Fjellseterveien. Her er det også spurtpris (8 km) for de aller raskeste. Løypen fortsetter ned de friske nedkjøringene i Akebakken til Baklidammen, før den svinger opp mot Geitfjellet. Herfra går det igjen oppover forbi rennets andre drikkestasjon, i Tømmerdalen. Fra Tømmerdal følger løypa Gamle Bynesvei, og stiger etter hvert opp mot Vintervatnet. På Vintervassmyra passeres løypas høyeste punkt, hvor også rennets andre spurtpris er. Fra Vintervassmyra bærer det nedover til Klokktjern for andre gang, der løypen tar av til høyre gjennom Hestdalen og passerer Marka. Fra Markamyran stiger løypa jevnt opp igjennom Langdalen før den knekker opp den fryktede fiskebeinsbakken. Derfra går løypa i lett terreng og friske utforbakker til den siste matstasjonen på Skogly, som er løypas sørligste punkt. Fra Skogly fortsetter løypa langs myrdrag og inn Strupen mot et velfortjent vørterøl i mål i Granåsen, avslutter Rykkje Dieseth.

Påmelding og mer info

Tor Risan

Tor Risan, Vestbyen IL, i sitt rett element!
Tor Risan, Vestbyen IL, i sitt rett element!

I 60 år har Tor Risan stått på gjennom høsten og vinteren for å sørge for at Marka Rundt igjen blir arrangert på en skikkelig måte. Allerede da han var en ungdom, stilte han opp som funksjonær – for første gang i 1953 som saftblander på en drikkestasjon ute i Bymarka, etterhvert som medlem av rennkomiteen og senere formann i rennkomiteen. De siste årene har NTNUI hatt styringsansvaret, men ingen har helt styringen på Tor. Tor er en alt-mulig-mann for Marka Rundt, som stiller opp der det trengs, og spesielt i forbindelse med løypearbeidet i Bymarka på tross av at han har fylt 80 år. Tor er selveste Mr. Marka Rundt for deltakerne som kommer tilbake år etter år, og for oss i NTNUI.

Write A Comment