Fra starten av Bjerke IL Ski´s hodelyktrenn. Foto: arr.

Kjartan Roland er mannen bak det som trolig er Norges første hodelyktrenn. Han titulerer seg som deltakende rennleder. Hodelyktrennet er arrangert mer enn ti ganger og det er Bjerke IL som er arrangørklubb.

Bjerke IL Ski´s Hodelyktrennet går onsdag 16. 01 i 2019 fra Nordåsen skistadion i Nannestad kommune (Akershus) og Roland forteller på e-post til turrenn.net at: -Vi satser på mye likt som i fjor. Vi har ok med snø nå, men må se an forholdene i forhold til løyper.

Roland forteller om opprinnelsen: -Det er vel ca. 12. gangen det går nå i år i ordnede former. Det startet med en kompisgjeng som hadde internkonkurranser. Så ble det først uoffisielt og deretter terminfestet renn, mimrer han. -Poenget har vært å ha en liten mulighet for turrenn i midtuka, ikke bare i helgene, sier Roland.

-Det er masse lykter i skogen og det er kult! Noen år bøtter det ned med snø, og da vet du nesten ikke hvor du er før du går i mål.


Kjartan Roland, Bjerke IL Ski.

Konseptet er enkelt og har gitt god oppslutning, synes Roland: -Det er start og mål på skistadion i lysløypa. Navnet er fordi man må ha med sitt eget lys. Hovedrunden er 22 km, den ble utvidet for 4-5 år siden, med hell, til å få med klasser fra 13-16 år som var litt kortere. Vi fikk dispensasjon av kretsen til det. Deltakermessig er det like mange i de klassene som det har vært i turrennklassene. Deltakerantallet har steget frem til for 3 år siden, da var det 270 stk(!). Men lite snø de siste par årene har ført til at det har vært litt færre deltakere: 120, pluss/minus, anslår Roland. -Vi ønsker oss et løft igjen, men vet ikke om det er mulig. Rennet har forøvrig tradisjonell fellesstart og går i klassisk stil, opplyser hodelyktentusiasten.

Norges første hodelyktrenn?

Men var Bjerke IL først ute i Norge? –Jeg tror nok vi var først ute, smiler Roland. -Jeg vet at Nord-Trøndelag har noe, men jeg tror vi var først ute. Rennet går ikke alt for sent på kvelden; starten er rundt kl. 19; Poenget er at folk skal rekke hjem fra jobb og skynde seg på renn og hjem før for det er for seint, ler Roland.

Men hvordan er det med tryggheten og sikkerheten i mørket? Roland forklarer betryggende: -Vi har ekstra løypeposter. En del av jobben er å få skiltet og satt piler der løypene skilles og møtes og vi har bemanning i de nødvendige kryssene. Det handler om å ivareta løpernes sikkerhet. Vi vurderte lengre runder, m.m. tidligere, men det ble kanskje litt for sært. Selve løypa i så måte er veldig snill, noen kjøringer går fort men det er ikke veldig svingete eller skummelt, betrygger Roland.

Helt trygt, også før førstereis turrennløpere

Så du kan gjerne debutere som turrennløper i dette rennet? -Det er helt trygt å ta sitt første renn i dette mørket. Det er ikke noen fare for nye løpere, understreker han. – Man kan se lyktene komme mot seg der det er en vending på den lange runden. Ellers vil man kunne se mange lykter både foran og bak seg, forteller Roland. -Det er masse lykter i skogen og det er kult! Noen år bøtter det ned med snø, og da vet du nesten ikke hvor du er før du går i mål. Farten blir lavere også så det er ikke mer farlig. Dette har uansett sin sjarm, mener Roland.

-Rennet skal også være en fin innledning for sesongen og de store rennene; det er mye staking og diagonalgang. Det er en ålreit løype å stake, men kanskje en profil som er krevende i den forstand at det er lite hvile, spesielt første halvdel. Ikke mange punkter å hvile på, forklarer Roland, og sier forholdene er bra. -Det er fint vinterføre for tiden; nok snø skal gi en god opplevelse for alle og da er det jo mest stas også.

Det er Bjerke IL Ski som arrangerer Norges første(?) hodelyktrenn og Kjartan som står for regien, men han er likevel ikke helt alene: -Vi har hatt Torgeir Vognild og ellers mange i staben som er gjengangere og støttespillere, og gjør at hovedfunksjonene har stabilitet. Det er lettere å delegere og planlegge da, sier han. Kjartan Roland avslutter: -Det er ingen grunn til å sitte hjemme; vi har trimklasser (uten tid) også i tillegg til konkurranseklasse. Kanskje møter du også igjen noen av de lokale som har deltatt tidligere; Thomas Alsgaard, Espen Bjervig eller noen av de andre gode lokale navnene.

Påmeldingsfrist er 12. januar.

Link til arrangementsside.

Write A Comment