Turn Lock-mekanismen i TURNAMIC®-systemet gjør step -inn og -ut av bindingen enklere enn noensinne, i følge Fischer. Ill.: Fischer.

Natursnøen laver nok ikke ned på en stund enda, samme hvor mye vi stirrer ut av vinduet. Men enkelte skidestinasjoner melder om åpning i løpet av få uker likevel (med spart snø og/eller kunstsnø). Da er det vel også på tide å begynne å se på årets nyheter? Fischer melder i år om nytt bindingssystem og helt ny racing fellesski:

IFP?

Flere av årets modeller har akronymet ´IFP´. Alf-Roger Holme, Markedsansvarlig i Finor, importør 

Med TURNAMIC® og IFP (Integrated Fixation Plate) på dine Fischerski trenger du nå ikke noen form for verktøy for å flytte bindingen. Ill.: Fischer.

av Fischer i Norge; brukes dette første gang i år og hva betyr det? 

 

-Dette brukes første gang i år, da det er navnet på platen som brukes i Fischers nye TURNAMIC® bindingssystem. IFP = Integrated Fixation Plate. I vår forklarte Holme at det nå for første gang er mulig å montere og flytte bindingene uten bruk av verktøy på hele modellserien. Dette betyr at du kan justere bindingene for klassisk festevoks, klister, felleski samt skøyteski, i løpet av sekunder.

Ingen flere stakemodeller i år

Det ser ut som det ikke kommer noen flere utgaver av den nye spesialkonstruerte stakeskia dere lanserte i fjor, stemmer det? Eller er årets utgave forbedret fra i fjor på noen måte?

– Vi fortsetter med kun Speedmax DP som ren stakeski, utviklingen på skiene er nytt design, IFP-plate, ny litt finere allround WC-slip og forbedret spennkurve som gjør skiene enda lettere å stake med.

Klør det i fraksparket? Bruksvallarna åpner 14. oktober.

Det gule belegget

Én av modellene deres, ´Speedmax C-Spesial´ kommer med gult belegg, og skal i følge årets brosjyre være …´uslåelig ved grovkornet og isete snøforhold´: hva gjør det gule belegget raskere? Hvis man gjerne investerer i flere typer ski (zero, stake, fell, etc.), NÅR vil du anbefale at man går for et par C-Spesial med gul såle?

-Belegget på C-Special har kun med hvilket føre skien er beregnet for, dvs. grovkornet snø, ofte kunstsnø. Best ved overgangen kaldt til litt mildere utover dagen på omdannet snø. Belegget er nå kun på Speedmax Skate C-Special som anbefales som et 3-4. par når det gjelder skøyteski.

Skøyteski med ekstra lange trykksoner for hardt underlag

Skøyteskien ´Carbonlite Skating H-Plus; ´Plus´ står vel for varmt føre? men hva med H’en?

– Plus har WC Plus såle og slip, som vi betegner som allround såle og slip. Årets nye WC Plus slip er noe finere enn forrige sesong som igjen gjør at den kan gå bra på noe kaldere føre. Cold såle og slip er for tørr, finkornet snø og kaldt. Carbonlite Skating H-Plus er den eneste modellen av Speedmax og Carbonlite skate med 115 konstruksjon (les mer om forklaring på Fischers ulike tallbenevnelser på konstruksjoner her (2015_-16), og her (2016/-17)) der skiene har lange trykksoner. Dette gir mer stabile ski som er en stor fordel på hardt underlag.

Ta med familien til Kvamsfjellet og Furusjøen ved Rondane i høstferien

Helt ny racing felleski

Nyheten ´Twin Skin Carbon IFP´; består nyheten i den kortere fellen?

Fischer Twin Skin Carbon IFP; ny racingmodell (2017/-18) med kortere fell.

– Nyheten er at dette er en helt ny racing Twin Skin ski fra Fischer. Topp racingski med AirCore Carbon kjerne og karbon i fram- og bakski. I tillegg har denne skien kortere fell for racing. Samme oppbygning som Carbonlite og RCS racingski, med integrert kortfell.

For felleskien ´Twin Skin Superior´ ser fordelene/egenskapene ut til å benevnes ved ´Power Layer´, ´Efficient Forward Race´-teknologi og mykere for- og bakpart; kan du forklare disse i praksis? Og ev. forskjellen mellom denne og Twin Skin Performance?

-Power Layer er et ekstremt tynt laminat i hele skiens lengde som gir økt slitestyrke, reduserer vekt og gir skiene ekstra stabilitet. Laminatet ligger mellom kjerne og såle og reduserer fare for brudd og øker slitestyrken på sidekantene. Efficient Forward Race-teknologi er mykere for- og bakski som gir en ski som er lett å få feste på samtidig som skiene flyter godt i terrenget. 

Forskjellen mellom Twin Skin Superior og Twin Skin Performance er:

  • TS Superior har lettere kjerne, WC-såle og slip og 100 % mohair fell.
  • TS Performance har sintec såle som er en noe enklere såle enn WC-sålen, Speed Grinding slip som er Fischers egen universelle steinslip og mix fell med 70 % mohair og 30 % nylon.

Til junior

Fischer har tre utgaver av Twin Skin for junior; er dette akkurat samme ski, oppbygning, osv. som senior-utgavene? Hva er ev. forskjellene?

-Fischer Twin Skin Carbon jr er likt oppbygd som seniormodellen, samme kjerne, såle og slip.

Twin Skin Carbon Jr. Ill.: Fischer.

Speedmax Classic junior; noe nytt annerledes enn tilsvarende seniorski?

Svar: Speedmax jr er likt oppbygd som seniormodellene; samme kjerne, såle, slip og Cold Base Bonding.

Turnamic®

TURNAMIC® har vi skrevet om før (https://www.turrenn.net/turnamic/), er det noe nytt du vil understreke om denne løsningen? Ser du for deg at den vil bli brukt i World Cup etc. av proffene?

Alle Fischer-løpere, også WC-løpere, vil i utgangspunktet bruke TURNAMIC® bindingssystem. Alle nye Fischer-ski vil ha dette systemet.

Marka; nyhet med stålkanter

Nyhet: Twin Skin Powerlite med stålkanter. Ill.: Fischer.

For markaturene er Twin Skin Sport IFP og Twin Skin Powerlite IFP nyhetene fra Fischer i år; hva består nyheten(e) i?

-Nyheten(e) er markert i vår brosjyre siden det er en ny modell; Twin Skin Sport IFP er den rimeligste markamodellen og Twin Skin Powerlite IFP er en ny stålkantski for løyper med integrert kortfell. Fordelen med stålkanter i løyper er om det er isete og hardt underlag vil du få mye bedre kontroll på skiene. Stålkantene gir skiene god slitestyrke og økt holdbarhet, samtidig som de blir lette å ploge og skrense med. Med denne bredden på skiene brukes de mest i oppkjørte løyper, scooterløyper og opptråkkede løyper, samt noe utenfor når det ikke er for løst.

Fischer har også laget en grafisk forklaring på hvilke smørefrie ski som passer best til ulike snøforhold. Ill.: Fischer.

Sko – Turnamic® også her

Nye Fischer Speedmax Jr. Skiathlon-sko med ny såle til TURNAMIC®-bindingssystemet. Ill.: Fischer.

De nye skomodellene for året; består nyhetsverdien her i Turnamic®-funksjonaliteten eller er det også andre viktige ting?

-Begge deler. Carbonlite-skoene har både ny TURNAMIC® såle og er i tillegg en helt ny sko med bl.a. mykere hælparti for en bedre komfort. Skoene sitter bedre på foten og former seg godt til ulike føtter, samtidig som TURNAMIC® sålen gir en god flex og optimal stabilitet. Andre modeller har kun ny såle og endret design. 

Staver – bedre versjon for skøyting

Ny stivere stav for racing fra Fischer, som er en fordel særlig i lange lengder for skøyting. Ill.: Fischer.

La oss se på stavene som er nyheter i år; Hva er forbedringen fra forrige nyheter på stavfronten,  Air Carbon UHM?

-Speedmax-staven har nytt design og i tillegg en ny stiff-versjon som er ekstra stiv for racing, som er en fordel særlig i lange lengder for skøyting.

Vedlikehold for vanlige ski og felleski

Vedlikehold og pleie: Turrenn.net´s redaktør og undertegnede har selv ventet på og sett etter produkter man kan bruke under skiene (først og fremst glid) som er robuste og som holder en stund slik at man ikke må preppe skiene før hver (trenings-)tur. Er disse nye produktene svaret på mine bønner?

-Ja og nei, produktene er enkle å bruke og gir god effekt, men tradisjonell gliding med å smelte inn glidvoks vil som regel holde lenger. Et tips kan være å smøre inn glidsonen med Fischer Easy Wax produkt etter hver treningsøkt, la det ligge på og børste lett ut før du skal ut på neste tur. Du vil da få god effekt med glider som ligger på sålen og reduserer oksydering når skiene ikke brukes, og i tillegg gi god effekt på gli når du skal ut på tur. Meget enkelt og raskt, tar under 2 min pr gang. 

-Ikke bruk vanlig skirens på fellene!

Et viktig poeng med å vedlikeholde Twin Skin-fellene er å holde fellen ren slik at den gir godt feste og god gli. NB: Viktig å ikke bruke vanlig skirens da dette vil ødelegge limet, og fellen løsner fra skien. I tillegg behandles fellen med Fischer Anti Ice Skin for å gi bedre gli og minimere faren for ising.

Alf-Roger Holme, markedssjef i Finor takker med det av for denne gang og hilser vel møtt til ny runde med årets nyheter august/september 2018!

Write A Comment