bruksvill

BRUKSVALLARNA – ET LUGNT FJELLDORADO

Bruksvallarna ligger rett over på den svenske siden av grensen, i Härjedalen kommune, omtrent 40 km øst for Røros, ca 80 km i luftlinje fra Tydal og 170 km nordøst for Alvdal. Midt i Norge-Sverige ville man vel sagt om det var slikt fatt. Beliggenheten betyr flere ting; det er snøsikkert, ofte kaldt men tørt (650 moh.), og avstandsmessig tilgjengelig fra store deler av Norge.

Bruksvallarna ligger så å si midt i Sverige-Norge - om dét var et land...
Bruksvallarna ligger så å si midt i Sverige-Norge – om dét var et land (klikk for større versjon)…

Bruksvallarna langrennsarena og -løyper brukes jevnlig av bl.a. det svenske skilandslaget, og er dessuten vertskap for uttakingsrennet til WC; Bruksvallsloppet i november hvert år. Dermed er også løypene – eller spåren som de selv sier – av svært god kvalitet. De arrangerer også turrennet Bruksvallarna Nordic Ski Marathon i januar 2018, og Fjälltopphelgen (2017 deltok blant andre Johannes Hoesflot Klaebo, Dario Cologna, Stina Nilsson, Ebba Andersson, Anna Haag, Daniel Rickardsson, Anna Dyvik, Ludvig Jensen, Oskar Svensson, Tomas Northug, Anders Södergren og Lars Nelson, på skidfesten i fire dager som en 30-årig tradisjon. Her er det mye som skjer for alle hele helgen), en annen skikonkurranse i april. I følge egne nettsider ligger Bruksvallarna i Funäsfjellene og er dermed del av Sveriges sørligste høyfjellsområde. Utsikten er det dermed ikke så mye å utsette på.

Utsikten fra høyden i Bruksvallarna. Fotograf: Jocke Lagercrantz.

Turrenn.net tok turen dit allerede i starten av november 2016, nærmere bestemt lørdag den 12. Nov. Allerede da hadde de omtrent 35 cm snødybde og omtrent 18 km løyper (én vei, dvs 36 km tilsammen).

Åpner 14. oktober 2017/-18-sesongen

I år, 2017, åpner de enda tidligere. 6 km spor åpnes allerede den 14 oktober takket være lagret snø, forteller Mikaela Sundbaum i Bruksvallarna Event AB: -21 000 kubikmeter snø kommer til å gi fine og varierte skimuligheter som passer for både trening og konkurranse, for eliteløpere som mosjonister, også barn og ungdom, sier hun videre.

Stigningene i Bruksvallarna er såpass vennlige at de er gode å trene diagonalteknikk i. Fotograf: Jocke Lagercrantz.

-6 kilometer lysløyper vil deles opp i en enklere yttre sløyfe som er bra for distanse. Den vil være 9 meter bred med toveis fartsretning. En indre sløyfe starter med en bølgende slak motbakke i etapper opp mot snølageret og avsluttes i den tøffe sprintløypa forklarer Mikaela.

-Hva gjør man når (skøyte-)skiene (nye og dyre) er blitt «høvlet opp» i bakre del i kantene på grunn av isete føre? Levere inn til reparasjon? Slipe med sandpapir eller trenger man å gjøre noe i det hele tatt?


Sir Axel.


Delta i diskusjonen i forumet!

Adkomsten både ned til stadion og fra sentrum er relativt grei å finne ved hjelp av skilt, både om du kommer østfra eller vestfra. Vær oppmerksom på at du skal kjøre et lite stykke ut fra sentrum igjen på vei til stadion, du har altså ikke kjørt feil når du havner på landeveien igjen.

Kjøpe ski før turen? Les her om Zero- og felleski, tips når zeroskiene kladder, Madshus´nyheter for 2017, Rossignols nyheter for 2017 og her for en uformell vurdering av redaktørens egen ski»park».

Stemningsfullt i Brukvallarna får tåka letter. Foto: Turrenn.net.
Stemningsfullt i Brukvallarna får tåka letter. Foto: Turrenn.net.

Ikke lyst til å dra utenlands til svenske köttbullar? Les om langrennsdestinasjonen Sjusjøen her, eller Kvamsfjellet og Furusjøen ved Rondane her

Spårkort og spåren

Bruksvallarna finansierer delvis en del av driften med spårkort, eller løypeavgift. Den er ikke avskrekkende; for voksne kr 90,- / dag og med rabatt for flere dager (200,- fra 14. oktober, 125,- fra midten av november og i ordinær sesong fra 15 des 90,- igjen (alle priser SEK)) Følg også med her vedrørende priser og spårkort. De koster dessuten en del mindre om du bor på en av stedets kommersielle overnattingsfasiliteter. Da turrenn.net var der oppe var det imidlertid ikke så lett å få kjøpt som de selv sier på sine informasjonssider. Turistkontoret var stengt og sportsbutikken i sentrum som var oppgitt som utsalgssted hadde ikke kort. De henviste imidlertid til sportsbutikken på stadion – hvilket hørtes vel og bra ut – om det ikke var for at den var stengt pga. strømstans. Dette var riktignok trolig et engangstilfelle, og Mikaela Sundbaum lover bedre muligheter for kortkjøp på stadion fra og med denne (2017/-18) sesongen.

Det er vanskelig å finne noe å klage på i Bruksvallarna når været er slik. Foto: Turrenn.net.
Det er vanskelig å finne noe å klage på i Bruksvallarna når været er slik. Foto: Turrenn.net.

Selve sporene er som nevnt svært omfangsrike og av god kvalitet. i tillegg til de ca 18 km som var tilgjengelig nå tidlig på sesongen, har de kapasitet på opp til 11 mil i egne løyper og hele 30 mil i som sentrum i sporsystemet Nordic Ski Center. De preparerer i tillegg fjelløyper utover vinteren. Det går dessuten gratis skibuss fra byen for de som har spårkort og det er tent lysløype om kvelden (2,5 km).

Da vi var der var det meget god plass i løypene og bredde nok i godt monn til både skøyting og klassisk. Minuset får være at det bare var ét klassiskspor, noe som ofte skaper unødvendige «situasjoner» når noen kommer nedover i samme spor som de som går opp.

Nede ved stadion er det skog, og du må gå noen kilometer i forholdsvis konstant oppoverbakke før du kommer på fjellet og kan nyte utsikten. Men løypene er gode hele veien oppover og når det begynner å flate ut vil du føle at motbakkene oppover i skogen har vært verdt slitet.

Stemning

Sentrum Bruksvallarna. I samme bygning finner du café, sports- og motebutikk. Foto: Turrenn.net.
Sentrum Funäsdalen, som Bruksvallarna er tilknyttet. I samme bygning finner du café, sports- og motebutikk. Foto: Turrenn.net.

Stedet gir et typisk inntrykk av en fjell»landsby» som har tilpasset seg og satset på skiturisme (det finnes også apline skiheiser i området, men de er ikke alt for lange), med gode muligheter for overnatting og anskaffelse av utstyr man måtte trenge. Du kan også booke konferanser og opplevelser (for eksempel yoga, isklatring og toppturer) i Bruksvallarna. Likevel er nok ikke Bruksvallarna stedet du bør dra til om du vil dyrke festløven i deg på kveldstid. Noen alpeby når det kommer til feststemning er det nok ikke.

Stedet er nok mer preget av typisk svensk innenlandsk «lugn» og jordnær stemning.

I sporene kan du møte både world-cup løpere fra mange nasjoner og helt vanlige turister/mosjonister. Turrenn.net møtte begge deler, med en viss overvekt av turister/mosjonister. Èn av de positive tingene vi la merke til, som ikke oppleves som så vanlig i Norge, var at alle hilste på deg da de passerte. På en dag som ellers var preget av godt vær og godt føre opplevdes dét som prikken over i´en.

Aktivitetsmuligheter

Bruksvallarna har mange fritidsaktiviteter å tilby utenom pes i langrennssporet. Mikaela Sundbaum lister opp noen:

  • Langrennsskole med teknikktrening og ski- og yogaleir
  • Scooterturer og scooterutleie
  • Ett meieri i byen, samt et røkeri
  • Isklatring och guidede offpisteturer
  • Nærliggende alpinløyper
  • Vaffelstuer
  • Fiske

Slik opplever Instagram-samfunnet Bruksvallarna og områdene rundt:

[instagram-feed hashtag=»#bruksvallarna, #funäsdalen, #ramundberget, #bruksvallsloppet, #fjälltopphelgen»]

Skiskyting

I Ramundberget, lengst oppe i dalgången finnes en komplett skiskytterarena, kan Mikaela også opplyse om.  -Ramundberget tilbyr en nyrenovert skytebane med 20 standplasser for

Fra skiskytterstadion i Ramundberget. Foto: Mikaela Sundbaum.

skiskyting. Banen er belyst og kan brukes til både trening og konkurranser, og det er en 2,5 km lang lysløype i tilknytning til banen. erbjuder en nyrenoverad skjutvall med 20 st banor för skidskytte. Banan är belyst och fungerar utmärkt både för träning och tävling. Det er til og med en 8 km lang rulleskibane her om sommeren som går rett forbi blinkene, understreker Mikaela til turrenn.net.

I tillegg til rulleski kan man se/delta på Fjällturen (MTB-løp), Ramundberget Trail (trailløp over fjellet) og Bruksvallarna Game Fair, en friluftsmesse for de som liker natur og friluftsliv, eller gå i fjellet, fiske, padle med kano, ri på hest, m.m..

Klima

I og med beliggenheten har Bruksvallarna godt med snø og nok av kalde dager som legger til rette for gode føreforhold. Og selv om temperaturene skulle synke langt ned på gradestokken trenger det ikke å føles så kaldt når lufta er så tørr som den ofte er inne i landet. Det som selvsagt kan være et problem er fjellværet. Som YR påpeker i en kommende artikkel bl.a. om typisk fjellvær (abonnér på nyhetsbrev i margen til høyre så får du melding når artikkelen publiseres) kan det være både hissig og ustabilt, og undertegnede har selv ved en tidligere anledning valgt å snu på veien over fjellet på grunn av sterk vind og snøføyke. Meen, dette er vel felles for de aller fleste fjelldestinasjoner og ikke bare Bruksvallarna.

Ingen fare for ikke å finne frem til stadion. Foto: Turrenn.net.
Ingen fare for ikke å finne frem til stadion. Foto: Turrenn.net.

Fasiliteter

Bruksvallarna er ingen stor by, men i sentrum har de godt med butikker, både sportsbutikker, matbutikker, bensinstasjoner, turistkontor, serveringssteder og annet man forventer å finne. Overnattingsmuligheter finnes det som allerede antydet flust av (selv om de fort blir booket).

Overnatting

Overnatting i Bruksvallarna & Ramundberget er i følge Mikaela egnet for familier og fjellnære med fantastiske muligheter for opplevelser og rekreasjon.  -Alle mulige overnattingsmuligheter, som leiligheter, hotell eller hytter, ligger dessuten nære sporet, forteller hun. Se full oversikt på bruksvallarna.se/bo Funasfjallen.se har botilbud over hele området.

Write A Comment