n09415_speedmax_classic_double_poling
Selve rosinen i pølsa for noen. Fischers nye rene stakeski; Fischer Speedmax Double Poling.

Fischer leverer som vanlig et meget bredt spekter skialternativer til vinteren, og kommer også i år med egen rendyrket stakeski.

Fischer har uten tvil langrennsbransjens bredeste produktspekter og turrenn.net skrev naturlig nok også i fjor om nyhetene fra den østerrikske fabrikanten. Når det gjelder årets sesong er den største nyheten uten tvil Fischers nye rene stakeski. I tillegg til disse kommer også Fischer med hele fire nye utgaver av sin egen felleskimodell.

Les her om turrenn.net´s rulleskitest mellom Fischer og Swenor.

Fischer Speedmax Double Poling

Fischers stakeski heter Speedmax Double Poling og beskrives som en toppkvalitets racingski. Det er blant annet fordi de fester sålen til skien under lave temperaturer, noe som i følge Fischer skal gi en bedre ski. Dessuten ligger skiens spesielle egenskaper i en AirCore HM Carbonkjerne, som i følge Alf-Roger Holme, markedsansvarlig i Fischer Norge, har den fordelen at det er en holdbar, lett og stabil kjerne som gir den konstruksjonen og de egenskapene man ønsker for en stakeski. Kjernen/skiene er bygd for størst mulig fart. Fordi Fischer naturlig nok ønsker mest mulig fart, har de konstruert en annen spennkurve, som er det andre momentet som er spesielt for stakeskien. Holme forklarer: -Dette er veldig teknisk å forklare og vi gir ikke ut den direkte malen for hvordan vi gjør det. Men generelt er spennkurven lavere med en mykere overgang til trykksonen forover. Som igjen gjør skiene spesielt lett å stake med i tyngre terreng / motbakke.

Ny bindingsteknologi fra Fischer neste sesong (2017/-18)

-Hva gjør man når (skøyte-)skiene (nye og dyre) er blitt «høvlet opp» i bakre del i kantene på grunn av isete føre? Levere inn til reparasjon? Slipe med sandpapir eller trenger man å gjøre noe i det hele tatt?


Sir Axel.


Delta i diskusjonen i forumet!

Nå kan du få med deg din egen personlige teknikktrener i lomma

Hva med spesifikasjonene? Fischers Double Poling ski har målene 44 (mm bak) – 44 (mm midten) – 41 (mm foran), og har lengdealternativer fra 197 – 207 cm og kommer med en veiledende pris på kr. 7500,-.

Double Poling skiene leveres med én slip for omdannet snø.

-Grunnene er bl.a. bedre overgang i front av fell. Den er i tillegg nedfelt og offset slik at overgangen fra glisone til skin mot snøen blir mye bedre. Man slipper «bråstopp», særlig når man går ut av sporet. Markedsansvarlig Alf Roger Holme om den todelte felleranden som er unik for Fischers felleski.

Cold Base Bonding: litt tykkere og tar lettere opp glider

Speedmax er Fischers toppmodell, og den skien som stort sett brukes av World Cup-løperne (noen har spart gamle «go´par som fungerer ekstra godt). Den produseres blant annet med de de kaller Cold Base Bonding, der hensikten er å bevare sålen best mulig gjennom å la være å bruke høyt trykk og varme når sålen festet til skien. Alf Roger Holme forklarer nærmere: -Dette gjør at sålen tar opp glider lettere generelt og særlig fra starten av. Sålen er også 0,3 mm tykkere, slik at det er mer å slipe på. I tillegg bruker de da et lim som gir elastitet i forhold til at egenskapene i skiene blir mer like i -20C og 0C.

Her kan du lese årets nyheter fra Madshus.

Fischer Twin Skin Race

I fjor kom Fischer med sin versjon av felleski for trening og konkurranse; Twin Skin. I år utvider de produktlinjen med hele fire nye versjoner av felleskien; Twin Skin Pro (litt lavere pris enn toppskien), Twin Skin X-lite (markaski med innsving), Twin Skin Power (markaski med innsving) og Twin Skin Race Jr. (mer om variasjonene lenger ned).

Fischer Twin Skin Pro: en litt rimeligere utgave enn toppmodellen med feller. Foto: Fischer.
Fischer Twin Skin Pro: en litt rimeligere utgave enn toppmodellen med feller. Foto: Fischer.

Zero- eller felleski? Les mer her.

Årets nyhet Twin Skin race beskrives av Fischer som både konkurranse- og treningsski. Det som forøvrig skiller Fischers felleski fra konkurrentene er den langsgående todelte fellen (med midtrand). Skien er ikke laget med Cold Base Bonding-løsningen og heller ikke karbon-kjerne, men er likevel en lett ski med topp såle og ikke minst med den vanlige NIS-platen som er viktig for felleski; med denne platen kan du enkelt flytte bindingen fremover eller bakover og regulere forholdet mellom glid og feste (med felleski vil det alltid være litt større risiko for subbing; dvs at skien berører snøen, noe du kan unngå ved å justere platen).

Parallelle fellespor med midtrand

Dere er eneste produsent som har to parallelle fellespor i stedet for et bredere: hva er grunnen til det? -Grunnene er bl.a. bedre overgang i front av fell. Den er i tillegg nedfelt og offset slik at overgangen fra glisone til skin mot snøen blir mye bedre. Man slipper «bråstopp», særlig når man går ut av sporet. Samtidig, når du fører frem skien vil midtrand hjelpe på stabilitet.

Hva annet vil du si om årets Twin Skin-modeller; dere har jo flere varianter i år; hva skiller de / hvem bør kjøpe hvilke modeller til hvilket bruk? -Twin Skin Race og Pro er mot konkurranse og trening (smale ski). Twin Skin X-Lite og Power er marka-ski med innsving, X-Lite er mer mot trening/tur. Power ren turski, myk. Twin Skin Race jr er en treningsski for barn/junior.

Fischers felleski fungerer i følge fabrikken på de aller fleste forhold og temperaturer.

Her kan du lese årets nyheter fra Rossignol.

Marka

Fischer har som Holme nevner over også en rekke løsninger for både marka- og fjellturer og i år tilbyr de tre nye markamodeller; de foran nevnte Twin Skin X-Lite og Power samt Supreme Wax. Alle skiene har Efficient Forward-egenskaper, som betyr en mykere ski foran og bak og en ny spennkurve som skal gjøre skien enklere å få feste med.

Kladder det for Fischers Zeroski? Les Fischers råd om behandling av Zeroskiene deres her.

Markaski fra Fischer med todelt fellesystem: Fischer Twin Skin X-lite. Foto: Fischer.
Markaski fra Fischer med todelt fellesystem: Fischer Twin Skin X-lite. Foto: Fischer.

 

Speedmax, Carbonlite, 812, 602 og 902

Som nevnt i ingressen har Fischer det man i noen tilfeller ville kalt en «fryktelig» bred produktlinje, og variasjonene florerer. For eksempel kan få kjøpt både Carbonlite Classic og Speedmax Classic, men hva er forskjellen? Alf-Roger Holme forklarer at Carbonlite Classic er den letteste skien Fischer har, med Air Core Carbonlite kjerne. Dessuten har Fischer ulike serier, som 812, 902 og 610:

Alf-Roger Holme, det virker som det som skiller 812-konstruksjonen fra 902 (klassisk) og 610 (skate) er lengre trykksoner, som skal gi bedre egenskaper på fastere underlag. Kan du utbrodere/konkretisere? -812 på klassisk har lengre trykksoner, noe vi ønsker på allroundføre og mot kaldere føre. Skiene blir mer stabile. 902 med sprik eller kortere trykksoner på klassisk gir bedre flyt/større fart og er stor fordel på våtere føre. Skiene blir noe mindre stabile. 610 på skate gir mindre trykk i frem- og bakski som gir bedre flyt/større fart, men som gir noe mindre stabilitet. Fordel særlig for de teknisk gode og på løst føre. 115 skate gir mer trykk i frem og bakski som gir bedre stabilitet generelt.

Kan du også konkretisere «bedre flytegenskaper på løse forhold»? -Både 902 klassisk og 610 skate har sprik eller korte trykksoner særlig i fremski som gjør at skiene flyter bedre, og gir bedre fart spesielt på løse forhold.

Speedmax Sko

Fischer Speedmax Classic for damer. Foto: Fischer.
Fischer Speedmax Classic for damer. Foto: Fischer.

Dere lanserer også en ny sko i år, Holme, den heter Speedmax Classic og Speedmax Classic WS (dameutgave). De har et tredimenasjonalt karbonskall; er dette en stor fordel? -Fordelen med dette er helt klart stabiliteten dette gir samtidig som vekten er

Fischer Speedmax Classic for menn. Foto: Fischer.
Fischer Speedmax Classic for menn. Foto: Fischer.

lav. Stabiliteten sammen med lav vekt og en meget god passform gjør denne skoen utmerket til klassisk og ikke minst staking. Tilsvarende er WS-modellen for kvinner bygd opp likt som vanlig modell med en noe smalere lest.

 

PS! Hvis du virkelig vil dykke enda litt lenger inn i Fischers produktjungel kan du for eksempel fortsette her, hos Caldwell Sport i USA.

Write A Comment