Barna får også være med i Vegglifjellrennet. Foto: arr.

Turrenn.net har snakket med John Melvin Tveiten, rennleder for Vegglifjellrennet siden 2012. Det er Rollag og Veggli idrettslag som arrangerer turrennet i Buskerud fylke på 34 kilometer.

Tveiten forteller at Vegglifjellrennet opprinnelig ble startet opp på slutten av 70-tallet, og da var det i Rollag og Veggli et ganske bra turrennmiljø, og god aktivitet i idrettslaget: –Det ble diskutert blant den eldre garden den gangen; skal vi ikke starte turrenn hos oss? Det ble så en realitet i -79, forteller Tveiten. -På den tiden var det jo veldig stor turrennaktivitet i Buskerud og distriktet rundt, det var bra deltakelse da, konstaterer Tveiten. –Men så dalte det på slutten av 80-tallet, og rennet ble lagt ned i -88.

Dagens rennleder forteller at miljøet og aktiviteten tok seg opp igjen og klubben startet rennet igjen i 2012.  –Siden har vi arrangert rennet hvert år, men med variert deltakelse. Det er en god del trimmere og noen som går på tid, men vi kunne nok tenkt oss mange flere i konkurranseklassene, sier Tveiten.

Olav Jaren opphavsmannen

Det var opprinnelig Olav Jaren som stod i bresjen for Vegglifjellrennet. -Han er død nå, men var en stor hedersmann og bør få æren for å ha startet rennet. Han har forøvrig et barnebarn, Toril Narum Jaren, som går turrenn aktivt nå, hun har vært med og tatt tradisjonen videre, forteller Tveiten til turrenn.net.

Mange kjente tidligere vinnere

Det har vært bra sus over noen av navnene som har vært med, og vunnet, tidligere forteller rennlederen: – På starten av 80-tallet var det gode skiløpere som Terje Olav Seim, han vant i -83. Én av verdens beste skiskyttere på den tiden, Sigleif Johansen vant i -86, han tok blant annet individuell medalje i VM i skiskyting i Vingrom i -77. Sondre Turvoll Fossli vant i 2016 og Ivar Tveiten, som er aktiv langdistanseløper vant i 2015, forteller John Melvin Tveiten.

6 mil fra Kongsberg

Vegglifjellrennet går nærmere bestemt i Numedal i Buskerud fylke. Dalen strekker seg fra Kongsberg i sør og går opp mot Geilo og videre mot Hallingdal. Området ligger ca. 6 mil fra Kongsberg, og det er 14-15 mil til Oslo fra Veggli. Alt ligger dessuten til rette for et godt arrangement, for det har aldri vært mangel på engasjement og bidragslyst, kan Tveiten fortelle: -Vi har hatt rundt 70 stykk som er med og hjelper til under arrangementet. De er veldig motivert og ønsket å bidra og det har aldri vært noe problem å få hjelp, understreker han.

Fin, lett løype i fjellterreng

-Den gangen, da vi startet gikk løypa på fjellet og ned til bygda, og var en lett løype. Nå går den bare på fjellet. Starten ligger på 860 moh., og går videre i fjellet. Løypa er lett kupert, det er litt opp og ned, men fin løype. Visuelt er det et fint skogs- og fjellterreng med seter- og hytteterreng. Før hadde vi litt tøffe opp- og nedoverbakker, men vi la bort det. Nå er det en lettkupert og fin 34 km lang løype. 

Starten har akkurat gått i tidligere utgave av Vegglifjellrennet. Foto: Arr.

Tre alternative distanser

Vegglifjellrennet har lagt opp til tre alternative løyper for trimmere, forteller Rennlederen: – Rennet starter på Lauvhovd stadion. Der kan trimmere velge mellom en løype på 13 km (kalles Votnedalsrunden), én på 23 km (Votnedalsrunden + Svarteløksrunden) og den lange på 34 km. Trimmere kan altså velge å gå én av disse distansene.

Ca. 550 deltakere årlig

-Vi har hatt ca. 140 deltakere på tid og 180 trimmere de siste årene, opplyser rennleder Tveiten. -I tillegg starter et barneskirenn når turrennløperne er ute og går. Totalt ligger vi dermed på 500 – 550 deltakere. Men som sagt, vi kunne tenke oss mange flere som går på tid, understreker Tveiten, og påpeker at de har mye snø i år: -det ser ut til bli kjempeforhold, sier han.

Godt tilrettelagt for parkering og adkomst

Rennkontoret til Vegglifjellrennet er på Veggli fjellstue, og det er 2 min med bil fra stadionområdet. Det er parkering oppe ved stadion, man kan parkere tett inntil, og det er bra veier opp til starten. -Vi har også et varmetelt på stadion hvis det er behov for varme, sier Tveiten.

Tveiten forteller til slutt at det er to som har gått 13 ganger av de 16 gangene det  er arrangert. Det er Knut Bakke som går for arrangørklubben, og i tillegg Lars Ståle Flåta fra Rødberg IF.

Rennets hjemmeside og påmelding:

 

Write A Comment

*