Flere måter å kline til på under Storlirennet. Foto: Lene-Mari Prøven.

Storlirennet 2018 går søndag 18. mars. Løypa, som for turrennets del er 36 km., blir om noen få år (2020) del av det nye verdenscupkonseptet Mid-Scandinavian Tour som kommer til Meråker og Storlien 20. februar 2020. Løypa for Storlirennet, som er 80 år gammelt, ligger i høyfjellsterreng som skal gi spektakulære TV-bilder og er tenkt å svare til slalåmløypa utøverne går opp i Tour de Ski.

Løypa fra Storlien i Sverige til Meråker i Norge har lange aner tilbake i tid. Turister har gått vestover fra Storlien og tatt toget tilbake i nesten 100 år. Det første rennet ble arrangert for 80 år siden (1938) og den gang ble hele løypa over fjellet tråkket manuelt med ski. 100 turløpere, deriblant 29 svensker deltok første gang. Som i Birkebeinerrennets historie bemerket allerede i rennets premiereår kvinner seg. To startet, men bare én fullførte (den andre fikk en forstuing). Det var Hilma Juliussen på tiden 3.29.22.

Smuglerruta

Under krigen ble rennet kalt «smuglerruta», fordi deltakerne på grunn av rasjonering i Norge smuglet med seg sukker fra Sverige.

Rennet hadde sin storhetstid på 80-tallet med deltakelse på opp mot 1000 løpere og vinnere som Oddvar Brå, Pål Gunnar Mikkelsplass, Ova Aunli og Tor Håkon Holte.

En representant fra arrangørklubben IL Varden sammen med publikum. Foto: Lene-Mari Prøven

IL Varden

Arrangør av Storlirennet er IL Varden. Representater for klubben er eliteløpere som Emil Iversen, Kathrine Harsem, Marthe Kristoffersen, Astrid Stav og Jørgen Ulvang. IL Varden er kjent for å skape et godt miljø for både aktive satsende løpere og mosjonister. Emil Iversen sier at miljøet er helt fantastisk i klubben: -Jeg husker treningene som barn veldig godt. Vi ble lurt til å trene hardere enn vi var klar over gjennom mye stafet-ter og lek på treningene. Denne typen trening har vært helt av- gjørende for at jeg fortsatte på ski. Uten de mange morsomme øktene jeg var med på som gutt, hadde jeg ikke drevet med det-te, forteller Iversen.

Husk at du er i fjellet!

Det er viktig å huske at Storlirennet går over fjellet, og at det kan være utfordrende forhold med tanke på temperatur, vind, m.m.

Meråker Redningstjeneste forteller at de hvert år ser deltakere som ikke har forberedt seg godt nok. -Hvert år ser vi noen med for dårlige klær i løypa. Du bør ikke tenke på at sekken skal være lett, men heller at du skal ha med deg noe ekstra, sier daglig leder Tore Øverkil.

Han anbefaler vindtette og vanntette klær med ull under, gjerne skallbekledning. Været kan skifte fort. Ekstra skift, varm genser, mat og drikke bør være med på turen. -Jeg tror mange fort tenker at dette er et vanlig skirenn, og at det holder med skidress. De este oss trenger hjelp fra oss i Storlirennet, er for dårlig kledd, sier han.

Informasjonssjef Jonny Remmereit i Trondheim Turistforening sier at man også må tenke på hvilke barn man tar med seg over fjellet, om man i det hele tatt skal gjøre det.

-Når barn skal gå så langt i fjellet, må de være gode til å gå på ski, og ha trent ski gjennom hele vinteren. Foreldrene må sørge for at de pakker det samme som de ville tatt med på en vanlig fjelltur, og ikke bare ha med lette treningsklær, sier Jonny i Trondheim turistforening.

Han mener at dette ikke er en tur for hvem som helst, men at aktive skiungdom, som går mye på ski, kan få en fin opplevelse, sier Remmereit.

Også Petter Northug Jr. kler seg for været på fjellet. Foto: Lene-Mari Prøven.

 

Praktisk info

Det er fellesstart for alle klasser på tid kl. 11 på Storlien (Sverige), ved Storliens Högfjällshotell og målgang på Grova Skistadion i Meråker. Trimklasse for de som vil gå klassisk uten tidtaking starter kl 10.00.

Busstransport går fra Meråkerhallen fra 08.15, siste buss 09.45. Gratis buss fra Trondheim Sentralstasjon 07.00 (Holdeplass 12). Det går også returbuss til Trondheim etter premieutdelingen.

Man kan også kjøre helt til Storlien i egen bil.

Mer info og påmelding.

Kilde: Storlirennavisa 2018.

 

Write A Comment