Fra startområdet. Foto: Destinasjon Trysil.

Trysil Skimaraton går 16. februar i år og har to distanser, maraton og halvmaraton og har hatt et solid og økende deltakerantall de siste årene. Rennet har dessuten aner helt tilbake til 1800-tallet da organiserte skirenn var helt i startgropen i Norge. 

Påmeldingsansvarlig Per Ola Haugen tar oss gjennom en lynhurtig versjon av den lange skihistorien fra Trysil: -På Østby i Trysil har skisport og skirenn alltid hatt en sterk tradisjon. Det går egentlig veldig langt tilbake, mer enn 100 år. Allerede på slutten av 1800 finnes det dokumentasjon på arrangement av relativt store skirenn her på Østby, forteller Haugen. -Det største vi har arrangert er Østbystafetten som var et stafettrenn for klubbrenn på ski. Den gikk alltid 4. juledag, totalt 40 ganger fra 1935 til 1979. Stafetten samlet den norske og svenske eliten, og hadde storhetstiden sin rundt 1960. Den tiden var det den første store skikonkurransen for året. Da hadde vi riksdekkende media, og 4-5000 tilskuere på det meste, oppsummerer Haugen.

Nye felleski? Les test av årets nyheter fra Atomic, Rossignol og Fischer her.

Vanskelige år på 70- og 80-tallet

-Men det ble lagt ned på 70- tallet pga. konkurranse fra media som dekket andre arrangement og dårlig økonomi, forteller Haugen deretter.

Han fortsetter med den nyere historien: -Turrenn startet vi med på slutten av 70-tallet. Vi hadde Bjønndilten på 80-tallet med over 300 deltakere. Deltakerantallet sank gradvis utover 90-tallet til kun 20 deltakere i 1999. Vi måtte tenke helt nytt, og da kom ideen om Trysil skimaraton. Vi prøvde å hente mye inspirasjon fra Vasaloppet, minnes han.

Opptur fra rundt 2005

-Det første rennet ble arrangert i 2000 med litt over 100 deltakere. Så var det et par tunge år der deltakelsen gikk ned og vi hadde kun 50 løpere i 2002. Men etter det pekte pila rett opp og vi ble godt hjulpet av seedingstatus til Birken i 2005. Og så kom en ny turrennbølge, og i 2010 tok interessen helt av. Vi måtte sette begrensning på deltakerantall og hadde 7-800 deltakere fra 2010 til 2015. Det var dermed en eventyrlig utvikling fra 20 deltakere på Bjønndilten til ca. 800 noen få år senere, sier Haugen tilfreds og lettet. Nå ser det ut som at rennet har stabilisert seg noe lavere enn toppårene, men med en oppadgående trend igjen. -For to år siden var det i underkant av fem hundre og i fjor fem hundre og femti, i år ligger vi godt over samme tall som i fjor, og tror på ytterligere økning, forteller Trysil Skimaratons påmeldingsansvarlig.

Mål om 1000 deltakere og flere svensker

-Vi må jo samtidig prøve å utvikle oss videre, understreker Per Ola Haugen. Vi har mål om 1000 deltakere, og prøver å få med flere svensker. Løypa ligger jo bare 20 km fra grensa. Det er mange turister som bor rett over grensa og vi ser et stort potensiale for å få med enda flere svensker. Og så prøver vi å finne på nye ting, påpeker Haugen. -I fjor utviklet vi en halvmaratondistanse, og vi er opptatt av veldig bra kvalitet på arrangementet. Vi vil fremstå som proffe, selv om alt er dugnadsbasert.

Fra starten av tidligere Trysil Skimaraton. Foto: Destinasjon Trysil.

Alle typer deltakere

Av deltakertyper har Trysil Skimaraton stor variasjon, kan Haugen fortelle: -Vi har hele spekteret, fra eliteløpere til løpere som er gode i aldersklassene, og så er det mange som bruker det som seeding til Birken og Vasaloppet, og selvsagt de som tar det som en tur. Hovedtyngden aldersmessig er kanskje de som er rundt 50 år, men spennet går fra 15 – 80 år, forteller han.

Noen spesielle ildsjeler som fortjener å fremheves?

Turrenn.net lurer på om det er noen som fortjener en spesiell honnør: -Ja, han som er løypesjef, Oddvar Skogstad som har vært med og arrangert skirenn på Østby i sikkert 50 år, forteller Haugen. Han er -fortsatt veldig sentral, og har blant annet ansvar for løypene.

Hel- og halvmaraton, samt barnesprint

Det er hel- og halvmaraton som er distansene i Trysil Skimaraton. I tillegg har de barneskisprint som er tilbud til de under 15 år, og som ikke er gamle nok til selve maratonløypa. Løypa er på 800 meter.

-Da er det lettere for familier å komme, og det er viktig for oss å ha en familieprofil, mange lar ungene gå skisprinten mens de selv går skimaraton, sier Haugen.

Løypa kan stakes, men da mister man kanskje litt av utsikten?

-Det går an å stake, de siste to årene har vinnerne staket på blanke ski. Det er fullt mulig for de som er sterke, det er også en del mosjonister som gjør det. Det er del høydemeter egentlig, men de stigningene som er lange men slake, så det er få fiskebensbakker. Bakkene er ganske snille opp og ned, det er Ikke de bratte bakkene. Løypa består av en del partier som er relativt flate og lange partier med svak stigning opp eller ned. Flott terreng, skog og åpen partier over lyrer og øverste partiet er veldig flott, 850 m oh fjellterreng og flott utsikt. Fantastisk.

God overnattingskapasitet

Hvis man bestemmer seg i siste liten eller om man kommer langveisfra er vel ikke overnatting noe problem i Trysil: -Det er klart at i Trysil er det enormt med overnattingskapasitet, vi har 10 000-vis av sengeplasser. Det er også et hotell rett ved start, Kjølen hotell, de som bor der har stadion rett utenfor hotellet, avslutter Per Ola Haugen.

Arrangørens hjemmeside.

 

Write A Comment