Fra starten av Marka Rundt 2016 fra Granåsen Skistadion som også var VM-arena i 1999. Foto: Marka Rundt.

Marka Rundt gleder seg som i fjor over nok snø, og at de nok en gang kan benytte den tradisjonelle traséen som går – nettopp – marka rundt. løypa er 40 km og seedingrenn til Birken og Vasaloppet. Granåsen blir igjen benyttet som start- og målarena og gir en flott ramme til rennet.

Erlend Sverdrup, fjorårets rennleder (i år er det Sindre Grøstad som er rennleder), understreket da hvor viktig Marka Rundt sine tradisjoner var etter et år med lite snø. Derfor påpekte han det positive i at de igjen kunne gjennomføre rennet i hele den ordinære traséen, med masse snø. Slik blir det selvsagt også i år.

Link til video med minner fra fjorårets renn

Marka Rundt er Trondheims eldste og største turrenn, og ble arrangert for første gang i 1946. I år går rennet søndag 17. februar. Som en kuriositet kan det nevnes at rennet ble avlyst i 1946 på grunn av tett snøfall før rennet, noe som førte til at løypetråkking ble umulig. De senere år har rennet trukket til seg flere deltagere og både 2010 og 2011, med henholdsvis over 1000 og 1300 deltakere, regnes som toppår i rennets historie. Selv om rennet er blitt større, er arrangementet fortsatt kun basert på frivillighet, og arrangørklubbene, Vestbyen IL og NTNUI, stiller med mye dugnadsinnsats.

Rikelig med snø også i år 

Det er rikelig med snø også i år. -man vet jo aldri med Trondheim, men slik det ser ut nå, med de kalde værmeldingene fremover, ligger alt til rette for at den tradisjonelle løypa blir benyttet, sier Grøstad, årets rennleder.

Studentklassen klare for 40 flotte km i Bymarka! (2015)
Studentklassen klare for 40 flotte km i Bymarka! (..da starten gikk fra en myr, i 2015)

Løypa er ca. 40 km lang og går i klassisk stil, og arrangøren mener distansen passer fint for aktive så vel som mosjonister: -Ved å avpasse farten kan man gjøre dette til en nydelig heldagsopplevelse med niste og kakao, fortalte Jon-Brede Rykkje Dieseth fra arrangøren til turrenn.net i 2016. -Andre raser igjennom på i overkant av 2 timer. Rennet gir dermed en god gjennomføring også for de som senere på vinteren skal gå Birkebeineren.

Marka Rundt kan i tillegg også i år benyttes som seedingrenn for Birkebeinerrennet og Vasaloppet.

Gjør om spurtprisene i år

Grøstad forteller dessuten at de gjør om spurtprisene i år: -Siden disse stort sett har blitt vunnet av vinneren av rennet vil vi i år ha én spurtpris ved Frøset gård som er etter ca 3km, sier han.

Fornøyd med Granåsen som arena

Turrenn.net lurer på om de er fornøyde med å ha flyttet start og mål til Granåsen? -Ja, vi har gode erfaringer i Granåsen, arenaen bygd for å takle store arrangementer, sa fjorårets rennleder Erlend Sverdrup. Det er store parkeringsfasiliteter og stor startslette så en kan starte store startfelt. Så vi har all grunn til å være veldig positive til Granåsen, mente Sverdrup da. Og også i år kan en liten obs-varsel for én del av løypa tas med: -Det er heller en liten utfordring å få så mye folk ut av Granåsen og ut mot Klokktjern, sa Sverdrup: -Det er litt trang der, men vi har en løsning for å dele løypa med den vanlige turgåeren. Vi bruker løypeskillere og gir en oppfordring til løperne om å holde seg innenfor disse i spesielt det området.

Starten i første pulje har gått. Vinner, Tore Berdal, kan skimtes i gul dress foran til venstre. (2015)
Starten i første pulje har gått. Vinner, Tore Berdal, kan skimtes i gul dress foran til venstre. (2015)

Løypebeskrivelse (fra arrangør i 2016 v/Rykkje Dieseth): Fra Granåsen går løypen oppover til Klokktjern, hvor første drikkestasjon er plassert. Fra Klokktjern stiger det i trappetrinn opp til Fjellsetermyra hvor løypa krysser Fjellseterveien. Her er det også spurtpris (8 km) for de aller raskeste. Løypen fortsetter ned de friske nedkjøringene i Akebakken til Baklidammen, før den svinger opp mot Geitfjellet. Herfra går det igjen oppover forbi rennets andre drikkestasjon, i Tømmerdalen. Fra Tømmerdal følger løypa Gamle Bynesvei, og stiger etter hvert opp mot Vintervatnet. På Vintervassmyra passeres løypas høyeste punkt, hvor også rennets andre spurtpris er. Fra Vintervassmyra bærer det nedover til Klokktjern for andre gang, der løypen tar av til høyre gjennom Hestdalen og passerer Marka. Fra Markamyran stiger løypa jevnt opp igjennom Langdalen før den knekker opp den fryktede fiskebeinsbakken. Derfra går løypa i lett terreng og friske utforbakker til den siste matstasjonen på Skogly, som er løypas sørligste punkt. Fra Skogly fortsetter løypa langs myrdrag og inn Strupen mot et velfortjent vørterøl i mål i Granåsen, avslutter Rykkje Dieseth.

Grand Old Men

To av rennets Grand Old Men er i følge arrangøren Roar Forbord og Tor Risan. -Roar Forbord deltok for første gang i 1965 og har, sett bort fra et par år, deltatt hvert eneste år siden. Han blir på den måten en del av symbolet på Marka Rundt sin rike historie, mener Sindre Grøvan. Tor Risan har fått Kongens fotrjenestemedalje for sin frivilliginnsats og han kan du lese mer om her.

Smøreservice

Hank Sport vil ha smøreservice før årets Marka Rundt. Foto: Arr.

Hvis du er usikker på hva du skal smøre under skiene, eller kanskje rett og slett trenger hjelp til å smøre godt, kommer Hank Sport til å ha smøreservice før start i startområdet.

God plass til parkering, ingen garderober men si i fra ved behov

Marka Rundt går bort fra å åpne garderober på Granåsen i år fordi ingen (1?) brukte det i fjor. -Trøndere og Trondhjemmere ser ikke ut til å trenge det men drar heller hjem. Men om noen kommer langveis fra fikser vi det for de, bare gi én av arrangørene beskjed, avslutter Sverdrup.

Påmelding og mer info

 

Write A Comment