Fra tidligere utgave av Baglerrennet. Foto: Arr.

baglerRennet har sitt opprinnelige startsted på Folkenborg museum i Eidsberg kommune i østfold. Løypa er 42 km. Dersom det er noe begrenset med snø flyttes startsted til Tenor Skole på Slitu, og lengden på rennet blir da 30 km.

Folkenborg museum er stedet hvor Birkebeinerkongen Håkon Håkonsson ble født i år 1204. På dette stedet er en meget flott bautastein av Håkon Håkonsson plassert rett ved start.

Illustrasjonsbilde Baglerrennet. Ill. fra arrangørens hjemmeside.

Historien forteller videre om at det den gang i 1204 var borgerkrig i Norge, mellom Birkebeinere og Baglere.
Håkon Håkonsson måtte derfor bringes i sikkerhet.

I år 1206 flyktet Birkebeinerne Skjervald Skrukka og Torstein Skjevla med Håkon Håkonsson til Nidaros. Underveis fulgte de blant annet den kjente Birkebeiner løypa mellom Lillehammer og Rena.
Og, det var nettopp her de unnslapp såvidt Baglerne – forteller den spennende historien videre.

Fellesstarten i Baglerrennet markeres av startskudd fra ordfører i henholdsvis Eidsberg og Askim kommuner annenhvert år. Rennet markerer Håkon Håkonsson sin første etappe på vei til Nidaros.

Praktisk info

Det blir fellesstart for alle klasser kl. 1100. Påmelding gjøres på arrangørens nettsider innen onsdag 6 februar kl. 2359.
Etteranmelding er mulig på renndagen mellom klokken 0900 til 1000. Forbehold om ledige startnummer og brikker.

Fra tidligere utgave av Baglerrennet. Foto: Arr.

Rennet går i klassisk stil, og det er både turrennklasser og trim klasser. Løypebeskrivelse finnes på arrangørens nettside (se link over). Det er tre drikkestasjoner, og boller i mål.

Write A Comment