Estlands svar på Birkebeinerrennet, del av Worldloppet og FIS Marathon-cup, Tartu Maraton, går i 2019 av stabelen om drøye tu ukers tid, nærmere bestemt 17. februar. Arrangøren melder om én av de beste vintrene på mange år.

-Tartu Maratons løyper har vært helt klare i over én måned nå. Sist gang dét skjedde var kanskje i 2013. Vi mener det er helt nødvendig at skiløperne har optimale forhold inn mot rennet, sier Race Director Indrek Kelk.

44. Tartu Maraton, 2017. Foto: Kaimo Puniste / 365 Pilti

Tartu er sentrum i Sør-Estland, ligger 185 km fra hovedstaden Tallin og har ca 100.000 innbyggere. Den er den eldste byen i de baltiske landene (fra ca 1030) og er benevnt som en Hansa-by.  Rennet starter nærmere bestemt i Otepää (2000 innb.), som ligger 43 km fra Tartu. I Tartu ligger Tehvandi Sports Center, som tilbyr sykling, rulleski og rulleskøyteaktiviteter. Her har mange tidligere kjente skinavn som Allar Levandi, Kristina Šmigun-Vähi, Andrus Veerpalu og Jaak Mae, trent og oppholdt seg som idrettsutøvere.

Tartu Skimaraton ender i byen Elva, en større by enn Otepäa med ca 5000 innbyggere. Elva har vært målby for rennet siden 1982.

Estland, hjemlandet til rennet er det minste og nordligste av de tre baltiske landene. Det har 1,3 mill innbyggere og snakker Estisk. Estland har, som Finland, et stort antall innsjøer (2000) og øyer (1500).

Fra et tidligere Tartu Maraton. Foto: Tarmo Haud.

Sammenlignet med samme tid sist år har over 1000 flere skiløpere meldt seg på. Da deltok 3640 mennesker i de to hoveddistansene (63 and 31 km), og med innledende arrangementer deltok over 5000 skiløpere.

Dette året har arrangøren satt tak på maks 5000 deltakere i hovedrennene. Allerede nå er det 4500 på startlistene og det er dermed igjen bare 500 plasser. Det betyr at ca 1300 plasser er tatt de siste ca. 3 ukene. Tartu maraton skriver i en pressemelding at de mener det bare er et spørsmål om tid for rennet er fulltegnet og råder de som er interesserte til å ikke vente til siste minutt.

God stemning også blant publikum i Tartu Maraton 2018. Foto: Ardo Säks.

Historie

Tartu Maraton har en lang historie og feirer i 2020 60-årsjubileum. De har hatt over 180 000 deltakere siden da, og rekorden for deltakere et enkelt år er 13 200 (1985). Løypa som brukes i dag (Otepää – Elva) ble først tatt i bruk i 1997.

Tartu Maraton er i følge arrangøren det størte årlige vintersportsarrangementet i Estland og kalles også Estland vintersangfestival.

Sandra Hansson (Sve) har rekorden i antall seire, hun har vunnet kvinneklassen fire ganger. Raul Olle (Est) er eneste mannlige løper som har vunnet rennet tre ganger. Åtte løpere har vunnet to ganger, blant de Anders Aukland fra Norge.

Flere tusen deltakere snor seg langs terrenget i Tartu Maraton. Foto: Tarmo Haud.

I år kan man dessuten delta i Tartu Maraton Vintage, et renn der deltakerne kun kan stille i gammelt utstyr (les mer på hjemmesidene).

PS, Tartu maraton vil som et prøveprosjekt streames på turrenn.net i år. Følg med!

Link til info og registrering

Write A Comment