This post is also available in: English

Worldloppets president Juha Viljamaa. Foto: Worldloppet.

har du både Reiselyst og langrennslyst? Får du ikke snakket nok i sporet og  knytter gjerne mer varige bånd? Worldloppet promoterer og organiserer turrenn over hele verden, og tilbyr deg din egen umistelige Mastertittel om du bare er iherdig nok.

Turrenn.net har snakket om worldloppet, rennene og tanken bak med Worldloppets president, finske Juha Viljamaa. 

Turrenn.net: Først og fremst kan det være interessant å få høre hva den grunnleggende ideen bak konseptet Worldloppet er; historien, motivasjonen for å etablere konseptet og hvem det primært er for? 

Juha Viljamaa: -Bak ideen om Worldloppet var drømmen til en amerikansk eier av en langrennsdestinasjon og grunnlegger av det største turrennet i USA, ´American Birkebeiner´; Tony Wise. Han ønsket å tiltrekke seg

Carol og Tom Duffy, historiens første og tredje Worldloppet-mastere. Foto(c): ABSF.

internasjonale kunder og slik gjøre langrenn mer populært. Verden var veldig annerledes på 70-tallet og langrennsløpere trengte en form for motivasjon og oppmuntring for å reise til andre land og andre renn. I tillegg var informasjonen om andre renn sparsom. Han så et behov for en felles plattform og å samle flere. Wise startet med å lete etter partnere til ideen og fant dem i Euroloppet-serien, som bestod av 5 renn da. Etter hvert startet Worldloppet med 9 renn og det var ingen store forventninger fra partnerne i starten. Wise investerte mye av egen tid og egne penger for å ´få motoren i gang´, og hans innsats betalte seg fort. Allerede i det andre året var det skiløpere som fylte opp Worldloppetpasset (mer om Worldloppetpasset lengre ned, red. anm.) sitt med renn. Organisasjonen er stiftet for alle skiløpere men det største fokuset var på engasjerte løpere fra alle nivå. Dermd har Worldloppet siden 1978 gitt skiløpere motivasjon til å oppleve skiverdenen og å dele erfaringer mellom rennarrangører.

-Etter kort tid var dermed Worldloppet en stor drøm for en liten gruppe personer som ville gjøre skiverdenen bedre, og styrke forståelsen mellom ulike skiløpere.

Nye ski før du skal ut å reise? Les turrenn.net og Sportsbua i Trondheim sin felleskitest her (fra 2017/-18)

Juha viljamaa er selv worldloppet-master

Hvordan ble du selv introdusert til langrennssporten, hvordan har du deltatt som skiløper opp gjennom årene, og og hvordan har reisen til posten som President for Worldloppet vært?

JV: -Jeg har gått på ski siden jeg var tre år gammel. I Finland er langrenn en nasjonalsport på samme måte som i Norge og Sverige. Gjennom min karriere har jeg hatt ulike posisjoner i Lahti Skiklubb. Nøkkelåret var i 2002, da jeg ble valgt som President for Finlandia-Hiihto, det finske Worldloppet-rennet, som jeg selv deltok i for første gang i 1981. Jeg startet (organisatorisk, red. anm.) ved å delta på Worldloppets årlige møter der alle medlemsrenn var representert, og jeg syntes organisasjonen var veldig interessant. Senere ble jeg valgt inn i styret til Worldloppet, og nå har jeg i 2 år vært President i Worldloppet. Jeg er selv Worldloppet Master (gjennomført 10 renn i 10 ulike land og minst et på et annet kontinent, red. anm.), og det er jeg stolt av. Jeg har deltatt i 13 av 20 turrenn i Worldloppet. Om vinteren er langrenn det naturlige valget innen sport for meg.

Worldlppet har også en sammenlagtcup på samme måte som den tradisjonelle verdenscupen i langrenn. Slik ser premiene ut for den som går helt til topps sammenlagt. Foto: Worldloppet.
gå ti renn i ti ulike land og bli worldloppet-master

Hvordan vil du beskrive utviklingen av Worldloppetkonseptet siden starten?

JV: -Worldloppet som organisasjon er grunnleggende den samme som i starten, med den forskjellen at antallet medlemmmer (renn, red. anm.) har vokst til 20. Bare det beste rennet i et land kan bli et Worldloppetrenn. Og geografien vår er mye bredere nå enn i starten. For to år siden endret vi organisasjonen vår for å bli mer profesjonell. De første 30 årene ble administrasjonsarbeidet gjort hovedsaklig av frivillige, og senere av deltidsansatte. I dag har vi en fulltids daglig leder og kontor i Tartu, Estland. Vår daglige leder og hennes stab tar god hånd om vårt daglige arbeid og gjør vår merkevare sterkere. Media og informasjonsflyten har jo også endret det meste gjennom årene. I tillegg er reising enklere og nesten enhver skiløper gjør det nå på en eller annen måte. Selvsagt har vi noen planer for fremtidig utvikling. Kanskje kommer vi til å åpne organisasjonen mer, og også vokse i antall i nærmeste fremtid.

Vil du lære deg mer om skiprepping før du drar ut? Les Swix og turrenn.nets smøretips her.

-Men hovedkonseptet for løperne har vært det samme i 40 år: Du må fullføre 10 renn i 10 ulike land for å bli en Worldloppet Master. Siden våre kunder liker det, viser det styrken i den opprinnelige ideen. For noen tar det bare 2 år å bli en Master, men det kan også ta 30 år. Alle er velkommen.

Hvordan fant dere navnet Worldloppet? Det virker som en miks mellom engelsk og svensk?

JV: -Røttene til navnet Worldloppet stammer fra Euroloppet siden det i stor grad er basert på den serien av renn. Euroloppet kan vel kanskje knyttes til Vasaloppet, siden det var det mest kjente turrennet i verden da Euroloppet ble stiftet.

Fra Ushuaialoppet i Tierra del Fuego sør i Argentina og dermed et at klodens sørligste befolkede steder. Foto: Worldloppet.

Les om Nordmannen med flest Worldloppet-titler, Steinar Kvåle her

For sesongen 2018/-19, som vi forstår allerede startet i august i Argentina, har Worldloppet noen spesielle nye destinasjoner for rennene, konsepter, konkurransetyper og så videre som kan være interessant for leserne å lese om?

JV: -Det kommende året kommer vi ikke til å ha noen nye renn. Men de siste 2 årene har noen av rennene tatt med natt-renn i programmet sitt. Så, hvis våre medlemsrenn utvider sin kalender, så vokser vår kalender samtidig. Selve Worldloppet vil dessuten fornyes denne vinteren, etter 20 år. Vi har modernisert logoen vår og vi vil også publisere en ny webside.

-Vi holder også alltid øynene åpne for renn som kan matche våre kriterier. Desverre er det ingen solide kandidater for øyeblikket men forhåpentligvis, om noen år, kan vi utvide geografisk til flere destinasjoner. Alle våre nye renn har fått en varm velkomst blant våre kunder så langt, så vi fortsetter å arbeide i den retningen.

Lær mer om vær-, snø og føreforhold her

skiplanet

-Vi kommer dessuten til å ha et nytt format for Worldloppet-TV denne vinteren. I samarbeid med det franske selskapet Mizenboite skal vi produsere et video-skimagasin kalt SkiPlanet for å vise frem Worldloppet-rennene og deres attraksjoner. I dette nye programmet vil vi ikke bare fokusere på å konkurrere, men fortelle seerne mer om byen, restaurantene og den lokale atmosfæren. Vi tror at det å delta i selve rennet bare er en del av turrennopplevelsen, i realiteten er det så mye mer å oppdage når man reiser til et renn.

Fra Merino Muster, Cardrona, New Zealand. Foto: Worldloppet.
hvor gode er man til å arrangere skirenn i australia?

Noen av rennene skjer på noen ganske ekstraordinære steder når man tenker på langrenn, vinter og snø, som Argentina, Australia og New Zealand. Trolig er mange skiløpere usikre på hva de vil møte på slike eksotiske steder; er snøkvaliteten god, og er rennarrangørene vant til å arrangere skirenn, og så videre. Kan du fortelle leserne hvordan prosessen for å inkludere slike steder og renn foregår, fra den initielle kontakten til å lage rammebetingelsene for hele rennet, og også hvordan lokale partnere (hoteller, restauranter og andre) er involvert?

JV: -Jeg har selv deltatt i Australia og New Zealand. Begge renn er profesjonelt organisert og alt fungerer bra. Før man blir tatt inn i Worldloppetfamilien som et renn, må arrangøren bevise deres organisatoriske kapasitet, infrastruktur og dessuten finansiell stabilitet. Dét er grunnen til at å høre hjemme i Worldloppet er et kvalitetsstempel for et renn. Rennene blir inspisert av Worldloppet-utnevnte inspektører som rapporterer resultatene til vårt årlige møte. Disse rapportene inkluderer alle aspekter, fra det å få visa til løypenes kvalitet. Alle prosedyrene for et kandidatur tar minimum 2 år.

enklere å reise og delta enn man tror

-De eksotiske rennene har også reisepakker for skiløpere slik at det å besøke rennet skal være så enkelt som mulig. De tilbyr til og med skileie på grunn av risikoen for at bagasjen din under reisen fra Europa til New Zealand ikke dukker opp før rennet. Snøen der er den samme snøen som her i skandinavia og mellom-Europa. Samme smurning fungerer også der, men hvis løpere vil bruke lokal skivoks er det mulig å få hjelp til det der.

Worldloppets første logo. Ill: Worldloppet.

Hvordan er samarbeidsånden og samholdet mellom Worldloppetorganisasjonen og de ulike rennarrangørene i alle landene og kontinentene? Man antar jo at det er en tilfredsstillende og lærerik erfaring å samarbeide med ulike folk fra andre steder i verden – med samme mål og dedikasjon for turrenn på ski?

JV: -Det er klart at arbeidskultur er ulik fra land til land. Men det er en del av erfaringen. Våre styremedlemmer representerer 4 ulike regioner: Nord- Mellom-, Østeuropa, og oversjøisk. På denne måte oppretholder vi lik representasjon for hele verden.

-Og ja, vi har en god samarbeidsånd og vi respekterer hverandre. På våre årlige møter er alle renn representert og har mulighet til å fortelle det de måtte ha på hjertet. Gjennom denne samlingen har vi arbeidsgrupper for å løse praktiske ting for hverdagsorganiseringen (søppelkontroll, løypepreparering, mediarelasjoner, registreringssystemer). Det å ha denne muligheten til å møtes en gang i året og å få all denne kunnskapen sammen er av stor verdi. Dette er grunnen til at Worldloppet har overlevd så lenge og har hatt det mest innovative rennet i deres respektive hjemland. Det er interessant at til tross for ulike kulturer og geografisk lokalisering, så har arrangørene veldig mange felles utfordringer. Så ja, å være en del av Worldloppet er også en lærerik erfaring.

Vil du bli kjent med nye folk og få med deg nytt bekjentskap? Prøv å finn noen i forumet!

-sørg for å få sett og opplevd stedene du reiser til også

Hvordan vi du beskrive deltakelsen i et Worldloppet-renn med dine egne ord? Hva er forskjellen fra å delta i et lokalt turrenn?

JV: -Du må trene på samme måte for et lokalt renn som for et internasjonalt, det er ingen forskjell på det. Men å reise til et Worldloppetrenn krever mer planlegging. Det starter vanligvis med å finne en reisekamerat/-venninne; den gjengse Worldloppetløperen vanligvis reiser med en venn eller som en gruppe venner. Å reise sammen med venner bidrar ikke bare til å dele på kostnadene men det viktigste; å dele dine forventninger og erfaringer. Ingen forstår deg bedre enn den personen som er i samme situasjon. Deretter må du melde deg på løpet. Noen renn er utsolgt veldig fort, så da må du planlegge deltakelsen i god tid. Å få til logistikken er det vanskeligste, spesielt hvis man er en større gruppe. Én stor og følelsesmessig del er forberedelsene for selve rennet, spesielt hvis det er vanskelige værforhold. I løpet av reisen til en destinasjon vil skiløperne vanligvis også se noen lokale severdigheter og kanskje kjøpe noen spesialiteter. Ved rennstart ser løperne som regel etter noen kjente ansikt eller noen fra hjemlandet for å utveksle noen ord. Avhengig av farten til løperen kan man ende opp med å gå sammen i par over flere timer, så man har god tid til å ble kjent med hverandre da. Og etter rennet må man finne stedet der man får sitt Worldloppet-pass stemplet, og da møter man jo også folk fra andre land. Så det å gå selve løpet er bare en del av hele opplevelsen. Den største forskjellen er hele opplevelsen og den interansjonale atmosfæren i kominasjon. I det lokale rennet kjenner du gjerne hver kurve i løypa og vet hva du kan forvente, men i nye renn er det gjerne noe nytt bak hver sving.

Når du har klart å gå ti ulike renn i Worldloppet-regi (og et på et annet kontinent enn det du selv hører hjemme) har du rett til å titulere deg Worldloppet Master og bære medaljen til venstre. Hvis du vil gå kortere utgaver av rennene i Worldloppet gjelder samme regler og du kan bære sølvmedaljen (t.h.): Foto: Worldloppet.
Worldloppet-passet, mastermedaljene, logo-emblem og global skier

Hvordan vil du beskrive de ulike konseptene man kan lese om på nettsidene deres, som Worldloppet-passet, Mastermedaljene, logo-emblemet, Global skier og de korte og lange rennene? Og hvorfor synes du folk bør forfølge de, og til slutt, hva er gjennomsnittstiden det tar å oppnå Gold master status?

JV: -Worldloppetpasset og målet om å bli en Worldloppet Master en dag har gitt mange motivasjon for å trene. Disse trenger et formål med treningen og Worldloppet gir det på en forståelig måte. For å markere det man har oppnådd må det feires i en eller annen form og en Mastermedalje er et fint minne som oppsummerer det hele. Global skier er det neste steget: Hvis du har fullført din Master og trenger flere utfordringer kan du prøve å delta i alle Worldloppet-rennene. Sølvmedalje-nominasjon ble introdusert da flere renn startet med kortere utgaver av det opprinnelige rennet på midten av 90-tallet. Det var perioder med dårlige vintere på slutten av 80-tallet og på starten av 90-tallet, og disse kortere rennene hjalp folk tilbake på ski etter en lang tid med lite snø. Mange eldre folk med en aktiv livsstil som ikke tør å gå de lange rennene lengre, men som heller ikke vil bli hjemme har funnet Sølv-master som oppnåelige mål og det gir dem en motivasjon til å fortsette å på på ski og sosialisere.

-Jeg vil anslå at en gjennomsnittlig Worldloppet-løper deltar i ét Worldloppet-renn pr. år. For meg selv tok det 37 år å bli en Worldloppet Master. Så hvis du startet for lenge siden og kanskje har hatt mange år uten skiløping kan du alltid komme tilbake. Sist år åpnet vi vår webshop der alle Mastere kan bestille skiklær med deres navn og Masternummer, og dét har vært en suksess. Det viser at skiløperne verdsetter det de har oppnådd og har lyst til å vise det frem.

Har du deltatt i rennene selv, og har du noen spesielle minner som du verdsetter ekstra høyt, eller bestrebelser som du er ekstra glad for eller stolt av, og har du noen personlige favoritter blant rennene?

JV: -Jeg har deltatt i 13 ulike renn og jeg har gode minner fra alle renn. Minuttet etter at jeg har krysset mållinjen av et renn kan jeg tenke ´aldri igjen´, men etter en halvtime har jeg endret den holdningen. Du føler at du har gjort noe for deg selv. Dette er noe som ingen kan ta fra deg. Fossavtnsgangan på Island, Merino Muster i New Zealand, Ushuaialoppet i Argentina og Kangaroo Hoppet i Australia er for meg eksotisk!

Fra Fossavatnsgangan på Island. Foto: Worldloppet.
reis flere sammen!

Mange skiløpere kan hende tenker at det å reise til ulike steder, hva gjelder både tid, penger. og mer praktiske ting som overnatting og språk, osv., kan være vanskelig å håndtere. Hva er dine beste råd til de?

JV: -Over hele verden har vi møtt skiløpere helt uten språferdigheter og helt alene. På en eller annen måte har de kommet frem og deltatt og vært glade ved mållinjen til tross for alle vanskeligheter. Det viser at alt er mulig.

-Det vanskeligste er å starte. For det første løpet foreslår jeg å finne en venn eller en gruppe å melde seg på sammen med og da ser du at det ikke er så vanskelig som først antatt. Turrennløpere er vennlige og imøtekommende, og de er vant til å hjelpe skivenner. Hver rennarrangør har gjennom årene hatt deltakere på kontoret sitt som har mistet skiene eller bagasjen på vei til rennet, og alle har fått til å hjelpe de. Folk drar jo alltid på feire; bare ta dette som en annen form for ferie. Den delen av familien din som ikke går på ski kan finne passende aktiviteter rundt eller ved rennet, så dette trenger ikke være et kompromiss med mann eller kone. De minnene du får fra en slik ferie har en annen verdi enn det å ligge på en strand et eller annet sted.

Petter Northug Jr. er en av de som har deltatt i og vunnet Fossavatnsgangan (2017). Foto: Worldloppet.
spesiell og god atmosfære blant løperne

Hvordan vil du beskrive den typiske atmosfæren i rennene blant løperne, mellom løperne og arrangøren og kanskje også mellom skiløperne og de lokale – og til sist hvordan er relasjonen mellom de erfarne Masterne, etablerer de noen form for bånd mellom seg?

JV: -Mange renn har spesielle samlinger kun for Worldloppet Mastere. Disse eventene er høyt verdsatt blant løperne, og her kan du se det virkelige brorskapet mellom Masterne. Det er også mange lokale Masterklubber rundt om i

God deltakelse i det 50. Engadin Skimarathon (sveits), med mer enn 14.000deltakere. Foto: swiss-image.ch/Photo Andy Mettler

verden, som hjelper gjennom å dele sine reiseerfaringer med grupper som tenker å reise. Og selvsagt blir mange vennskap også født i løpet av disse rennene. Selve turrenndagen er en helligdag for enhver turrennløper og du kan føle denne festivalatmosfæren på stedet. For mange renn oppleves det som en stor ære at det ankommer så mange gjester på grunn av deres skirenn.

bjørn dæhlie, petter northug, dario cologna

Når det gjelder eliteløpere som kanskje har vunnet FIS World-cup, verdensmesterskap eller olympiske medaljer, er det noen spesielle skiløpere som har funnet en spesiell interesse i å delta i Worldloppet? Hvordan opplever de dette konseptet og fortsetter de å delta over flere år?

JV: -For meg er de heltene som våre skiløpere trenger. Vi har to konsepter under Worldloppetparaplyen: det ene er å forfølge Mastertittelen og det andre er muligheten til å gå skirenn under de samme forhold med profesjonelle. Worldloppet-løpere liker muligheten for å stå på startstreken med heltene de ellers har fulgt på TV. Denne eksklusive muligheten er ikke tilgjengelig i mange idretter, der altså vanlige mosjonister kan starte sammen med eliten. Eliteløperne liker disse rennene ikke bare på grunn av premiene men også fordi atmosfæren er så annerledes enn i verdenscuprenn. Langrennslegenden Bjørn Dæhlie har deltatt i mange Worldloppetrenn over årene. Dario Cologna prøver hvert år å delta i hans hjembys renn Engadin Skimarathon, og Petter Northug har også deltatt i mange Worldloppet-turrenn. Mange verdenscupløpere har fortsatt karrieren sin gjennom FIS Worldloppet-cup eller Ski Classics.

Jada, også i Australia går det skirenn og Worldloppet. Her deltakere i Kangaroohoppet i 2018. Foto: Worldloppet.

Vi har forstått det slik at bare et renn, og det beste rennet, fra ethvert land kan være en del av Worldloppet? Hva er kriteriene for å bli det beste rennet og er det noen sjanse for at renn som ikke er på terminlisten i dag enten kan ´ta over´ statusen fra eksisterende renn eller til og med bli lagt til som et renn nummer to i noen land?

JV: -Anerkjennelse fra det lokale forbundet er nødvendig for å bestemme hva som er det beste rennet fra et land, som deretter kan fylle et kandidatur for å være i Worldloppet. Fra Russland var det 4 kandidater til Worldloppet og det tok de over 10 år å avgjøre sin kandidat. Akkurat nå har vi ikke noen tilfeller der Wordloppet-statusen til et renn er stilt spørsmål ved, men det trenger ikke bety at det ikke kan skje i fremtiden.

-Men vi jobber nå med et konsept som gjør det mulig å ha mer enn et renn fra et land som medlem. Det som er best er størst i deltakelse, godt organisert og tradisjonelt. Min visjon for fremtiden er at vi bør åpne Worldloppet for flere renn, og hvorfor ikke flere renn fra samme land?

hva med klima?

Både generelt og spesielt for langrenn er mange bekymret for klimaendringer og nedbørsmønster for snøen. Har dette vært et stort problem for Worldloppet så langt?

JV: -Klimanedringene plager alle oss som elsker snøen og aktiviteter på snø. Sist sesong var bra for oss og ingen renn ble kansellert, men vi er klare over dette problemet. Mange av våre medlemsrenn har arbeidet på backupplaner for å unngå avlysning. Det betyr å lage kunstsnø på ulike måter og å lagre snøen over sommeren. Vi diskuterer alltid nye teknologier som er tilgjengelig og deler erfaringene våre på våre årlige møter.

Kjelkeskiløper i Ushaialoppet, Argentina. Foto: Worldloppet.
SKIPLANET

Worldloppet TV / SkiPlanet, hva er det og hvordan kan folk få tilgang til det?

JV: -Worldloppet TV, eller det nye SkiPlanet-programmet kan sees på vår hjemmeside. Det koster ingenting, bare finn det på www.worldloppet.com og kos dere!

Til slutt, er det andre ting om Worldloppet som du spesielt gjerne vil adressere og fortelle leserne på turrenn.net om?

JV: -Hver Worldloppet-destinasjon er interessant og verdt å prøve ut. Jeg vil gjerne oppfordre alle til å få nye erfaringer, de vil ikke angre på det.

Write A Comment