Reidar Enger og Knut Erstadseter går for 54.gang ! Foto: Arrangør.

Ulsjøløpet har en over 60 år lang historie og ble startet av det som den gang på folkemunne ble kalt et frilynt ungdomslag. Premiebordet er spesielt med mange lokalt produserte gjenstander. Løpet har konkurranseklasse og trimklasse uten tidtagning før konkurranseklassene starter.

Magne Hasli hos arrangøren for Ulsjøløpet forteller at det første løpet ble arrangert i 1956. -Da gikk det rundt et lite vann som heter Ulsjøen, og en del av løypa gikk nærmest på isen på vannet, forteller Hasli. -Den gangen var det 19 aktive løpere og en vinnertid på et kvarter, nærmere bestemt 14.36. Henry Engeli het den første vinneren, forteller Ulsjøløpets representant.

´Frilynte´ Vest-Torpa Ungdomslag startet Ulsjøløpet

Det var Vest-Torpa Ungdomslag som startet Ulsjørennet. -De var på folkemunne et frilynt ungdomslag, som det kaltes den gangen forteller Hasli. Ungdomslaget ble stiftet  i 1930 og drev også teatervirksomhet og andre ting. Vest-Torpa Ungdomslag og Vest-Torpa Idrettslag slo seg etter hvert sammen og slik havnet skirennet på de offisielle terminlistene. Før det var  ikke rennet på noen terminliste, men fra 1970 stod det i terminlista til kretsen. Navnet Vest-Torpa Ungdomslag står for øvrig  fortsatt som arrangør.

Fra Ulsjøløpets løype. Foto: Arrangør.

Mange kjente navn og fine premier

Hasli er fornøyd med de navnene som frem til nå har deltatt: -Det har vært med mange bra løpere og deltakelsen har også holdt seg bra, understreker han. –Det er vanligvis ca. 200 stykker med, og på det meste har vi vært oppe i 283 deltakere, det var i 1986. Totalt har rennet hatt nærmere 10.000 deltakere oppsummerer Hasli. –Inger Helene Nybråten, Astrid Ruud, Barbro Kvåle, Oddvin Bakkene, Åge Skinstad, Kjetil Juul Pedersen, Petter Soleng Skinstad, Vetle Thyli og Andrew Musgrave er noen av de mer kjente navnene som har stilt til start. –Det er nok mange gjengangere fordi vi har fine utmerkelser for hvert femte år. Og totalvinnerne får i tillegg til vanlig premiering, votter, luer og strømper i Torpaeffekter . Noen få har til og med gått over 50 ganger, forteller han. -4 har passert 50 ganger og da får de en Seljord slirekniv. To går i år for 54. gang. Det er Reidar Enger og Knut Erstadseter. Vi bruker premier  fra Myhre Smie, den lokale bygdesmeden, legger Hasli til.

I tillegg til konkurranseklassen er det også trimklasse uten tidtagning, før konkurranseklassene starter.

Mye snø og gode forhold

Det er som ellers på Østlandet gode forhold for skirenn. –Det er godt over metern med snø og det ligger an til veldig fine forhold. Dermed blir det også den opprinnelige løypa i år, standardløypa fra tidlig på 60-tallet, sier Hasli.

I dag er Ulsjøløpet på 11 km og har start og innkomst ved idrettsanlegget på Lundemoen. I 2018 er det 59. gangen det blir arrangert, og bare fire ganger har det blitt avlyst pga. dårlige snøforhold.

Nr. 5 Kasper Ulsaker (50 Ulsjøløp) og nr. 6 Irwin Servoll (OL-deltager for Canada i 1956 og 1960) på startstrek i Ulsjøløpet 2015. Foto: Arrangør.

Klassisk stil og praktisk startordning

-Ellers så holder vi på den klassiske stilen og en startordning som få har. Vi starter to og to pr. halvminutt, orienterer vår kontaktperson fra arrangøren. –Det er godt mottatt av løperne, det er en lett løype og fellesstart ville nok gitt lite skille, sier Hasli. Vetle Thyli har forøvrig løyperekorden for herre på 25.46. Barbro Kvåle holder den for damene, på 30.13.

Adkomst

Det er merket til Ulsjøløpet fra Esso på Dokka og likedan fra Aust-Torpa hvis en kommer fra Lillehammer-siden avslutter Magne Hasli. Det er ca 5 mil til Vest-Torpa fra både Lillehammer og Gjøvik, og ca 3 mil fra Synnfjellet.

RENNINVITASJON OG PÅMELDINGSINFORMASJON:

RENNINNBYDELSE_2018

 

 

Write A Comment