Tjønnfjellet fra løypemaskina. Foto: Arr.

Tjønnfjellrennet startet på 70-tallet og arrangeres samtidig med uhøytidelig påskeskirenn.

Odd Rune Brendløkken fra arrangøren forteller at rennet startet opp på slutten av 70-tallet: -Jeg tror det var i -78. Noen karer, faren min Ottar Brendløkken og en som heter Vidar Lillebråten var initiativtakerne. Da het skiklubben Skåbu-Espedal Skilag, men nå heter det Skåbu-Tverrbygda-Espedal IL. Man ville arrangere et turrenn og fikk til det i starten. Men det kokte litt bort i kålen ble litt sporadisk til og fra etter noen år, forteller Brendløkken. –Det var vanskelig å få med folk, og mange følte nok at de fikk lite igjen for tiden de brukte.

Turrenn og uhøytidelig påskeskirenn sammen

-Men nå har vi kommet i gang igjen, og vi kjører rennet samtidig som et litt mindre høytidelige påskeskirenn. Turrennet går som alltid over 25 km, og de som går den distansen går først ut. Deretter går de andre distanser på 400m (barn), 1-, 2-, 3-, 5- og 10 km etter hva man selv foretrekker. Klasseinndelingen er som i vanlige skirenn forteller Brendløkken.

-Vi har jo også lagt om traseen etter oppstartsårene forteller Brendløkken videre. –Det ble litt vindhardt oppe i Tjønnfjellet. Før gikk løypa over fjellet og scootersporet ble ofte blåst igjen. Nå går ikke løypa over fjellet lengre, men i litt lunere terreng.

Ganske hard løype

Brendløkken beskriver turen kort: -Løypa til Tjønnfjellrennet går inn til Nysetra, og frem dit er det ganske hard stigning. Så er det jevnt og slakke stigninger videre frem til Glupen, som er en dal så å si, mellom Gråhø og Tjønnfjellet. Etterpå er løypa ganske jevn tilbake til mål. Når man passerer gjennom Glupen får man forresten en fantastisk utsikt til Jotunheimen, Naustgardstind, Besshø og Tjønnholstinden, og flere andre 2000 meterstopper innover, bemerker Brendløkken.

Bra kvalitet på startfjellet

Brendløkken mener dessuten at det startfeltet begynner å få bra kvalitet: -Når Øysten Pølsa Pettersen kommer på 3. plass så skjønner man at det er noen gode løpere med. I forfjor vant Simen Hegstad Krüger, og Johan Tjelle kom på 2. plass. I fjor ble det ikke renn på grunn av for lite snø, og ellers har ´Pølsa´ vunnet de siste rennene, forklarer Brendløkken.

Mye snø
Brendløkken kan avslutningsvis love meget gode snøforhold: -Det er ca. 1 meter og 20 cm med snø, så dét er ikke noe problem i år, understreker han.

I fjor var det ca. 151 som startet totalt i alle klasser og distanser, og i overkant av 40 deltakere på 25-kilometersløypa. Rennet går i klassisk stil.

Adkomst

-Det er bare å kjøre til Skåbu sentrum (se nærmere om veivalg fra innfartsårene her: https://no.wikipedia.org/wiki/Sk%C3%A5bu) , og start og mål er ved Bygdahuset i lysløypa, forteller Brendløkken til slutt.

Påmelding og mer informasjon

 

 

Write A Comment