Hallingspretten gjør noe med humøret. Foto: Vegard Breie.

-Dette er folkets skirenn – for folket – av folket – sier markedssjef Agnete Berg Sataslåtten i Hallingdal Feriepark. -Det skal ikke være for de med kondomdress og det dyreste utstyret, men for den vanlige mannen i gata som vil komme i form. -Dugnadsinnsatsen er formidabel her i Ål i Hallingdal og det er over 200 i sving denne dagen, forteller Sataslåtten stolt.

Hallingspretten innleder påska i Ål i Hallingdal og vi kan lese på rennets hjemmesider at Hallingspretten er en arvtager til Sangenut-løpet. Det var et bedriftsidrettsrenn som gikk i Hallingdal fra 1947 til -77, arrangert av Rubb og Stubb bedriftsidrettslag. Sundre Skiforening og Veståsen sti- og løypelag ville være med på å ta opp tradisjonen og startet sammen med initiativtaker Thorstein Berg et prosjekt med å føre løypa til det nye rennet helt ned til Ål sentrum.

Tidligere renn for ansatte i NSB

Thorstein Berg forteller selv: -Bakgrunnen var at det startet som et løp for de ansatte i NSB. Da gikk de fra Geilo til Ål og jeg fikk høre om det. Siden vi etablerte Hallingdal Feriepark var det naturlig å vekke liv i det som var en sterk tradisjon for mange år siden. Og det var mange som var med og tente på ideen. Tilfeldighetene ville at jeg møtte mange som var med og organiserte rennet tidligere, og de ville være med å vekke liv i det igjen.

Geir Schau: -kan jeg så kan du

Berg fortsetter: -Geir Schau fra Morgenklubben i Radio Norge hadde gått Marcialonga i Italia, og en annen fra kanalen sa at vi burde lage et renn, og at hvis Geir kan, så kan alle. Det at Radio Norge var med var en god ting, de sa -la oss gjøre det

Geir Schau (t.v.) ble invitert til å delta i Marcialonga etter å ha begynt å trene på ski. Deretter ble han betatt av ski og Hallingspretten. Foto: Vegard Breie.

sammen! Det handler om å gå tilbake til folket og få de ut på ski for helsas skyld, og som Geir sa: -kan jeg så kan du. Det som er viktigst for oss er i forhold til folkehelse. Rennet skal være for å få folk i form, og ikke alt for seriøst, understreker Berg.

Schau håpet egentlig de glemte Marcialonga-turen

Geir Schau forteller selv om sin vei til Hallingspretten: -Jeg begynte for fire, fem år siden da jeg skjønte at livsstilen min måtte endres. Dette var på vinteren, og jeg fant ut at ski kan jeg jo gå på, så jeg kjøpte ski og trente litt. Men når man snakker på radioen så flagger man jo alt, ikke sant, og jeg flagget jo også dette. Og da ble jeg invitert til å gå Marcialonga (i Italia, red. anm.). 7 mil, fy fader..sier Schau, og tar en tenkepause før han fortsetter. -Men jeg gikk jo og traska og trente før rennet, men det var dårlig vinter og snøen forsvant…men jeg hadde jo Marcialonga og ja, jeg driver jo med så mye ellers, sukker Schau og avslører en viss tvil før rennet. -Tilbake i radioen håpet jeg at de glemte det. Men så sier i stedet produsenten; -vi må fyre opp Marcialonga og de skigreinene dine, Geir! -Resultatet ble et apparat av de sjeldne, forteller Schau engasjert; Asker treningssenter, kiropraktor, landslagstrener, smøretrener, teknikkurs, ramser han opp. –Jeg kunne ikke skuffe noen, så jeg måtte klare å gjennomføre det helsikes skirennet, ler Schau gjennom telefonen. –Og jeg kom inn på 5221 – plass! Jeg fullførte uten fyrverkeri! (…den siste i mål får fyrverkeri, informerer Schau).

Ville ikke tenke på ski engang etter Marcialonga

-Etterpå satt jeg på bussen fra Cavalese, og ville ikke engang tenke på skirenn. Men produsenten vår mente heller at vi måtte lage eget skirenn, og TV2-sporten utvidet sendingen for å følge meg inn i mål, utbryter Schau. –Og dét var jo jævla gøy da. Senere møtte jeg helt tilfeldig Thorstein (Berg, red anm.), som er en lokal pådriver og drev med feriepark, og da sa vi: -men kan vi ikke lage skirenn i stedet?

Hallingspretten har rom for å teste og finpusse nye (Klæbo-)teknikker. Foto: Vegard Breie.

-Gir mye at flere i samme situasjon kommer bort

Tilbake til Hallingspretten: -Selv har jeg gått Hallingspretten hvert år siden starten, og jeg har også afterski og show etterpå, så jeg er jo helt utslitt når den helgen er over, flirer Schau fornøyd, for han blir litt mer seriøs:  -Det jeg får ut av det er en fantastisk skitur i fint terreng. De frivillige er forøvrig enestående der oppe. De jobber døgnet rundt! Det blåste og det regnet for noen år siden, og de kjørte og henta snø og frakta den til løypa og sørga for 2,8 mil med løyper! Men det som gir aller mest er de som kommer bort og som var i samme situasjon som meg. De som tenker: -kan Geir så kan jeg! og de har vært med i flere år etterpå. Vi har trukket et lag med jenter, Rosa Melkesyre, som har vært med siden starten til å få gratis deltakelse og opphold i år. Engasjementet og det at de vil komme tilbake varmer bra, innrømmer Schau.

Schaus beskjed til deg som vurderer å gå: -alle ski kan gås på!

Vi spør til slutt om Schau har en melding til deg som ikke helt har bestemt deg enda? -Alle ski kan gås på! Du trenger ikke det verste Milsluker´n-utstyret, og du får masse hjelp og tidenes beste føre, reklamerer radiomannen. -Det er ingen grunn til å sitte hjemme, og om du ikke orker er det bare å bryte, beroliger en blid radiomann som tydeligvis har fått smaken på langrenn.

Idealtid, Samsprett og Ettersprett

Thorsten Berg følger opp: -Dette med samspretten er sentralt for oss, altså at man kan delta som et lag; en kvinneforening eller et arbeidslag. I fjor vant laget Rosa melkesyre, som er et jentelag som har vært med alle år. Det er en total opplevelse med hele turen og folkefesten etterpå. Etterspretten afterski skal være for alle. Men vi har også Minispretten for ungene, med skattejakt og som skal være en opplevelse i seg selv. -Afterski og Etterspretten gjør at man samles og får en hyggelig inngang til påsken, mener Berg, og fortsetter: -Dette er ikke rennet for kondomdresser, men for folk som ikke har gått som eliten og om tar det som en tur, og får oppleve den fineste fjellnaturen i Norge. Man opplever Skarveheimen fra begge sider i løypa!

Initiativtakeren til Hallingspretten avslutter: -Vi ønsker jo aller mest at forskjellige bransjer skal utfordre andre i samme bransje for å komme i form og komme seg ut!

Mer informasjon og påmelding.

Write A Comment