Foto: Arr.

Håvard Selbæk, rennleder for 31-åringen Søre-Ål runden forteller at årets renn (10.02.2018) er fornyet med ny løypetrasé, men samtidig har bevart en passe utfordrende løypeprofil. De har også jobbet hardt med en stadig utvidet og forbedre ramme for rennet, og i år kan de melde om mer enn nok snø! 

Selbæk forteller innledningsvis at rennet begynner å få en lang historie: -Vi hadde 30-årsjubileum i fjor, vi har tradisjoner tilbake til ca. -85, men jeg er litt usikker, jeg var ikke med da, understreker han. –Det var noen karer som ville starte turrenn, som etter hvert ble seedingrenn til Birken. Da måtte vi utvide til over 40 km så det svarte til standarden i forhold til å bli seedingrenn til Birken. Det skulle være en litt hard kraftprøve, med rask stigning tidlig i løpet, så løperne skulle ha noen å teste seg på i forhold til den senere Birken-løypa; vår løype er kupert med mye tøffe utforkjøringer og mange høydemeter.

Nye felleski i vinter? Les Sportsbua (Trondheim) og turrenn.net´s ´test av Atomic, Fischer og Rossignols felleski her.

Fall siste årene har ført til nyvinninger

Selbæk forteller videre om ny tøff konkurranse: -For 5 år siden var det 1000 deltakere, men så har det vært fall de siste 3 årene. Vi har blitt utfordret av Hafjell Skimaraton som har startet på samme dato. De har budsjetter som vi aldri kommer i nærheten av, så sist år så vi at måten vi gjennomførte på ikke var liv laga. Vi har derfor startet et veldig godt samarbeid Natrudstilen (Natrudstilen er kortnavnet på Sjusjøen Skisenter Natrudstilen, red. anm.) i Ringsaker. Vi la ned det eksisterende rennet og restartet det igjen sammen med Natrudstilen. Nå vil vi fortsette å utvikle det videre.

Glad deltaker i Søre-Ål runden. Foto: arr.

Lang løype på 40 km og kort løype på 16

-Vi har fått laget en fin trasé; 40 km med både klassisk og skøyting som seedingrenn til Birken og Vasaloppet, orienterer Selbæk videre. Vi har også en 16-kilometers sløyfe for ungdom og trim. Det er en løype på 760 høydemeter, og med tre, fire, ganske solide stigninger. Vi har beskrevet hvordan løypa er lagt opp med stedsnavn så lokale kjenner seg igjen, på hjemmesiden vår (se link lengre ned). I tillegg kan vi jo opplyse at ca. en drøy mil av løypa er nøyaktig den samme som Birkentraséen. 16 km sløyfen er forøvrig den nærmeste av to sløyfer ut fra stadion og inn til mål.

Kategoriene for rennet er altså distansen 40 km, klassisk og fristil, og distansen 16 km og denne har renn-(tid), familie og trimklasse.

Les om flere turren og relatert innhold her.

-Vi ønsker fremdeles å få til likheten med Birken, fortsetter Selbæk. –Det er en jevn, fin stigning i starten, som skal ligne på stigningen opp til Skramstad. Så får vi tre nye stigninger etter hvert. Det er slakt fjellterreng, men ikke så bratte utforkjøringer som i gamle Søre-Ål runden. Det skal fremdeles være et hardt renn.

Ildsjeler med stor innsats og gode historier

Selbæk vil gjerne, på spørsmål fra turrenn.net fremheve én av de som har stått på for Søre-Ål runden over tid: -Det er en kar som heter Kai Nilsen som er klubbens store ildsjel, som var med fra starten, og startet rennet. Han er fremdeles med og rigger stadion på den nye Søre-Ål runden. Kai har over 30 års fartstid, forteller Selbæk. –Han har vært med og arrangert alle renn som er gått av stabelen, han er den røde tråden gjennom alle arrangementene. Kai Nilsen har en stab med modne karer og damer som stiller opp og gjør en stor innsats, understeker Selbæk og forteller en liten historien fra starten: -De første rennene ble det flere deltakere enn de trodde, og de gikk tom for drikkekopper, men brukte de bare på nytt igjen uten at noen visste det, ler Selbæk og fortsetter: -Det var ønske om turrenn men det ble gjort ganske enkelt i starten.

Løypekart Søre Ål-runden. Ill.: Arr.

Ganske hard løype, men mulig å stake (om man vil)

Rennleder Håvard Selbæk tror staking er mulig om man har trent mye: -Det er mulig å stake for en vanlig mosjonist, en langløps- og treningsmosjonist som har trent mye vil nok klare det. Det er tungt, men ikke så mange bratte kneiker, det er noen få knekkere, men hvis du er godt trent så klarer du det sikkert, sier Selbæk. -Det er slake bakker, så det er teknisk mulig. Men det er 740 høydemeter totalt sett og de fleste kan nok ha god nytte av festesmurning, tror han. -Det vil være faste fine traseer så stavisett vil ikke være noe problem i hvert fall, avrunder Selbæk. 

God plass til parkering og gode muligheter for mat og drikke etterpå

Natrudstilen ligger i Sjusjøenområdet og som Norges kanskje best og mest tilrettelagte for langrenn kan det være noen usikkerhetsmomenter rundt hvor man skal og muligheter for parkering, m.m. Søre-Ål runden går altså ut fra den nedre stadion forteller Selbæk: -Ja, det er der skiskytterstadion er, og der det er skiskytteråpning hvert år. Den første store parkeringsplassen man kommer til på veien oppover bakkene. Det er samme sted som Natrudstilrennet, og man ser den gule Kroa fra veien som ligger inntil parkeringsplassen.

Vi har veldig bra samarbeid med arenafolkene der, hvor start og mål er.

Premieutdelingen foregår på Kroa (ved parkeringsplassen) med afterski, premieutdeling, matservering, og en hyggelig stemning.

Rett før start. Foto: arr.

Målet er en hyggelig ramme i samarbeid med Natrudstilen

Selbæk summere de viktigste forbedringene du kan møte i år: -En bedre ramme, gode matstasjoner med hyggelig bevertning, og varm suppe til de som kommer i mål. Man kan som nevnt tidligere også få kjøpe en fullverdig middag på kroa. Så vi jobber med å få rammen rundt til å bli ekstra bra, og fasilitetene på Natrudstilen gir oss mulighet til det. Vi prøver å gjøre litt ekstra så folk har hatt det hyggelig og vil komme tilbake. Natrudstilen og Sjusjøen er jo kåret til Norges beste langrennsdestinasjon, så rammen skal være til stede.

Norges beste(?) løypekjører kjører løypene

-Det er forøvrig Johannes Haukåssveen som kjører løypene, han er jo Norges mest kjente løypekjører og rigger også stadion, forteller Selbæk avslutningsvis. –Det er suverent å ha en slik ressurs med. Vi skal ut med han i helgen og rigge opp skilt for løypa så da kan man gå rundt Søre-Ål runden på forhånd, hvis man vil, informerer Selbæk, før han til slutt minner på:

Vi har forresten mer enn nok snø!

Link til påmelding.

Write A Comment