Fischer og Swenor side om side og med små avstander mellom seg. Slik opplevdes testen i hovedtrekk. Foto: turrenn.net.

Swenor og Fischer er to av markedets ledende skimerker, selv om Swenor har lengre fartstid. Vår test av rulleskiene fra de to leverandørene ga inntrykk av høy kvalitet og mindre forskjeller for begge merker. Men kanskje vil du finne noen uventede resultater fra denne testen. Rulleskiene ble testet i Granåsen rulleskianlegg som har fin/jevn, flat og hard asfalt. Rulleskiene er kjøpt og betalt for egne midler, Swenors er mer brukt enn Fischers.

Swenor Skate Elite

Ble testet med Fischer Racing Skate R3 bindinger og noe slitte hjul (som ikke ga noen merkbare negative utslag).

Swenor Skate Elite. Foto: Swenor.
Spesifikasjoner (fra leverandør)
  • Hjuldiameter: 100 mm.
  • Hjulbredde: 24 mm.
  • Vekt: 1900 g / par
  • Leveres med standard 2´er hjul (rullemotstand)
  • Lengde: 615 mm (kontrollmålt)
Stabilitet og manøvrerbarhet

Swenor Skate Elite har som Swenors klassiske alternativ, Swenor Fibreglass, trelaminat i kjernen for å dempe vibrasjon og ellers glassfiber i rulleskia. De oppleves som veldig stabile og dermed veldig lett å finne rytmen med. For oss mosjonister er gjerne rulleskiteknikk ekstra utfordrende fordi små utslag i ulik vinkel/fartsretning på kroppen og skiene gjør en ustabil. Swenors rulleski gir ikke store problemer her. Rulleski som er laget med ekstra tanke på lav vibrasjon (se neste avsnitt) er gjerne litt mykere og kan dermed gi en viss «motstand» / stoppe opp litt (noe man også kan oppleve på vanlige skøyteski) om man setter ned skien/foten litt feil, først og fremst litt for langt bak. Dette er heller ikke noe merkbart problem med Swenors rulleski. Også i nedoverbakkene i anlegget er rulleskiene lette å manøvrere og har god retningsstabilitet. De oppfører seg rett og slett eksemplarisk, også i rulleretningen.

Vibrasjon og stivhet

Swenor Skate Elite har trelaminatkjerner som har som hovedoppgave å absorbere vibrasjon fra asfalten. Sammenlignet med aluminiumsrulleski gjør de en meget god jobb med dette problemet. For undertegnede er dette absolutt det viktigste poenget når det gjelder rulleski. Når farten blir stor i nedoverbakker og man skal både holde seg på beina og ha oversikt over trafikk og veikryss vil man gjerne slippe denne ulempen i tillegg. Da føles også rulleskiene enklere å manøvrere og styre i stor fart også. Likevel forplanter det seg noe overraskende mer vibrasjon i beina fra Swenoskiene enn fra Fischers ski. Den vibrasjonen man kjenner er likevel ikke noe å klage på, spesielt på denne typen asfalt – som er laget og vedlikeholdt på rulleskiløperes vegne.

Swenors ski er dessuten noe stivere enn Fischers ski, med tanke på svikt. Med andre ord er den «skilike» svikten i frasparket mindre myk, og «samspillet» mellom skien og beina lider litt av det. Det er vanskeligere å finne respons og «svar» fra skiene om du tar i med litt kraft.

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få alle høstens artikler med smøretips fra Swix!

Generelt inntrykk

Swenors rulleski har vært utropt som en vinner og favoritt av mange, og de har vært brukt av det norske, svenske og amerikanske landslaget. Det er ikke uten grunn og de har egentlig ingen svake punkter. Små minus for (noe overraskende) vibrasjon og stivhet/mangel på respons.

Her finner du tester for Swix og IDT, klassiske og skøytemodeller.

Fischer RCS Carbonlite

Ble testet med Rottefella Xelerator skate bindinger. Forholdsvis lite brukt før testen.

Fischer Carbonlite Skate
Spesifikasjoner (fra leverandør)
  • Hjuldiameter: 100 mm.
  • Hjulbredde: 24 mm.
  • Vekt: 1870 g / par
  • Leveres med standard 2´er hjul (rullemotstand)
  • Lengde 630 mm (kontrollmålt)
Stabilitet og manøvrerbarhet

Fischers RCS Carbonlite opplevdes litt mindre stabile enn Swenors, både mht vinkling (kropp / ski) og motstand forover om man setter ned foten litt feil. Det er en viss tendens til å rulleskiene stopper / gir litt motkraft hvis du setter ned beinet litt feil (litt for langt bak). Men dette er mest merkbart under lav fart. Når du får opp farten oppleves Fischers rulleski som minst like stabile, faktisk kanskje enda litt mer enn Swenors. På grunn av karbonet i rulleskia får du en mykere rulleski som gir deg en veldig myk og pålitelig respons, spesielt hvis du tråkker til litt. Det betyr at du får en veldig skilik følelse, fordi du får respons og «snert» på samme måte som spennet gir deg fra vanlige skøyteski.

Vibrasjon og stivhet

Fischer Carbonlite har karbon i materialet. Det fungerer godt både til å absorbere vibrasjon fra asfalten, og å gi det nevnte lille sviktet/snerten man kjenner fra vanlige ski. For undertegnede sin del oppleves de som mykere på en positiv måte. De er levende og gir «svar» når du bruker krefter og tråkker til. Karbonet absorberer dessuten etter min mening – og litt overraskende – mer av vibrasjonen enn Swenors, i hvert fall fra rulleskibanens asfalt. Materialet gir rett og slett en opplevelse av en meget kompakt rulleski som svarer godt. Den lille ulempen er kanskje en viss stivhet som også de tilsvarende klassiske rulleskiene fra Fischer har, og som gjør de noe mindre velvillige med tanke på vinkling når du setter ned rulleskien. Dét kan gjøre at en mosjonist kan føle seg litt mindre stødig, spesielt på skøyterulleski da vekten og momentumet går litt mer fra side til side.

Generelt inntrykk

Fischers RCS Carbonlite rulleski har karbon i materialet, noe som gir både helt konkrete fordeler, men som også gir en veldig solid opplevelse av materialet. Vibrasjonen er lav og de mykere egenskapene enn andre rulleski gir både snert og ellers en skilik følelse. De er noe vanskelig å håndtere i lav fart, men dette skyldes nok brukeren mer enn rulleskiene. De er dessuten veldig stabile og trygge i høyere fart og dét er viktigere.

Vil du ha andre vurderinger? I denne artikkelen (bla litt nedover) kan du lese både Fischers, Swenors og andre produsenters egne beskrivelser av sine rulleski.

Vinner: Fischer Carbonlite

Det er egentlig meningsløst (beklager å si det!) å kåre en vinner av to så gode rulleski. For det er de. Men én må vel velges og da faller valget ned på Fischers Carbonlite. Det er nok karbonet som gjør det. Det solide men likevel myke materialet gir rulleskien flere gode egenskaper, både i høy fart og dessuten på det viktige området vibrasjonsabsorbering.

 

Write A Comment