SJUSJØEN – ET HAV AV LØYPER I SKILANDSBY FOR ALLE

Sjusjøen ligger ca. 35 minutter i oppoverbakke fra Lillehammer (og i overkant av 10 mil rett nord for Oslo), i Ringsaker kommune, Hedmark fylke. Sjusjøen ligger 810 meter over havet, er kjent for sin snøsikkerhet og gode langrennsforhold, og er Norges største hytteområde. Området preges generelt sett av et svært godt utbygd fritidstilbud med store løypenett, meget gode spor og alle fasiliteter man kan tenke seg som skiløper.

Skjermdump fra Apple´s Kart. Klikk på bildet for større versjon.

Mange som følger med på vintersport har nok sett TV-sendinger fra Sjusjøen. Enten det er skiskyting eller langrennsøvelser. Området har faktisk to ulike skiarenaer, der den ene er skreddersydd for skiskyting og den andre brukes til langrenn, blant annet til turrenn-premiéren i Norge; Romjulsrennet. Birkebenerrennet går også innom Sjusjøenområdet, og de siste årene er også rennet Sjusjøen Fri blitt arrangert mot slutten av sesongen her, i tillegg til Sjusjørennet. Som nevnt over er området også Norges største hytteområde, og man kan bli ganske imponert – eller sjalu, alt ettersom – når man kommer dit og ser hvordan perfekte løyper snor seg på kryss og tvers mellom hyttene. Sjusjøen har ikke samme høyfjellspreg med like god utsikt som for eksempel Bruksvallarna, så utsikten er ikke like iøyenfallende. Men det idylliske hytte- og landsbypreget veier forholdsvis godt opp for det.

-Hva gjør man når (skøyte-)skiene (nye og dyre) er blitt «høvlet opp» i bakre del i kantene på grunn av isete føre? Levere inn til reparasjon? Slipe med sandpapir eller trenger man å gjøre noe i det hele tatt?


Sir Axel.


Delta i diskusjonen i forumet!

Sjusjøen har rykte på seg for å være ganske snøsikkert, det ligger jo både langt nord, ganske høyt og med innlandsklima. Likevel måtte Romjulsrennet så sent som i fjor avlyses på grunn av for varmt vær. På den annen side kommer snøen tidlig, og man kan som regel oppsøke vinterløypene allerede fra rundt november.

Adkomst

Sjusjøen er ikke vanskelig å finne. Med skiltet avkjørsel fra E6 rett ved Lillehammer skulle en tro de fleste klarer å ta av rett uten nevneverdig konsentrasjon. Utfordringen i dette området er i

Egen resepsjon for hytteutleie ved parkeringsplassen / campingplassen rett ved Sjusjøen Langrennsstadion. Foto: Turrenn.net.

stedet å finne frem på Sjusjøen. Hytteområdet er svært, og tilbyr hotell, butikk, fjellkirke, restaurant og pub. Det er også et stort område som er satt av til camping(-vogner) og små hytter til utleie. Alt nærme – nesten i – skiløypene.

Som nevnt har området to skistadioner, og det er ikke helt lett å vite hvilken som er hvilken fra hovedveien, første gangen du kommer dit. Derfor kan vi informere om at den første stadion du kommer til ligger 7-8 minutter før Sjusjøen sentrum, og er skiskytterarenaen. Sjusjøen langrennsstadion ligger lenger opp, rett etter Sport1-butikken i Sjusjøen sentrum.

 

 

Kjøpe ski før turen? Les her om Zero- og felleski, tips når zeroskiene kladder, Madshus´nyheter for 2017, Rossignols nyheter for 2017 og her for en uformell vurdering av redaktørens egen ski»park».

På Låven i Sjusjøen sentrum er det servering og god afterski-stemning. Låven ligger ca 5 meter fra nærmeste skiløype. Foto: Turrenn.net.

Bare langrenn, eller?

Selv om langrennsløypene strekker seg i alle retninger er ikke langrenn på egen hånd det eneste du kan ta deg til hvis du drar til Sjusjøen. På nettsiden til Sjusjøen Skisenter kan du lese mer om skiskole, -utleie og alpinsenteret ved Sjusjøen. Snowboardkurs og barnehopprenn arrangeres også. Løypene koster det ingen ting å bruke.

På Sjusjøen kan du gå rett fra parkeringsplassen til matbutikken i sentrum og ut i løypa. Foto: Turrenn.net.

Selve sporene er som nevnt svært omfangsrike og av god kvalitet. Sjusjøen er blitt kåret av en jury til Norges beste langrennssted i VG, og har tilsammen rundt 300 km med oppkjørte spor. Alle sammen med klassiskspor i to retninger og plass til skøyting for de som sverger til den stilarten.

Da Turrenn.net var der var det meget god plass i løypene og bredde nok i godt monn til både skøyting og klassisk, og god skilting av løypene i den utstrekningen vi fikk testet (ca 30 km).

Hele området er flatt sammenlignet med mer alpine områder ute ved kysten, så du trenger ikke gå langt i det hele tatt for å få den naturopplevelsen du kan få der oppe.

Stemning

Det mangler ikke så mye på postkortkvaliteten hos bilder fra Sjusjøen. Foto: Turrenn.net.

Sjusjøen scorer etter Turrenn.net´s mening svært høyt på stemningsfølelsen. Hytteområdet er enormt, men på ingen måte «svulmende», og veinettet består utelukkende av løypenettverket for ski og én vei for bilene gjennom sentrum. Med snaufjellet og solnedgangen som kulisser skal du være ganske tykkhudet hvis du ikke får til å slappe godt av, suge inn inntrykkene og gi deg hen til tonen naturen spiller for deg. Folk farter med jevnt sig gjennom løypene, men uten noen hast eller i «kondomdressfart». Dette stedet er et gjennomsyret familiested, og dette er dermed også den typen folk du vil kunne møte på stedet.

I sporene lenger ut kan du nok møte alt fra world-cup løpere (på trening) fra mange nasjoner til helt vanlige turister/mosjonister og familier, inkludert selvfølgelig, bestemor og bestefar.

Klima

I følge Wikipedia har Ringsaker kommune, som Sjusjøen ligger i, «… innlandsklima med relativt lite nedbør, kalde vintrer, varme somrer og betydelige forskjeller mellom dag- og nattetemperaturen i sommerhalvåret. Normatemperaturen (gjennomsnittet fra 1961-1990) ligger på minus 7-8 grader i januar og februar, stiger til ca -3 i mars og til ca 2,5 plussgreader i mai. PÅ grunn av høyden må man selvsagt påregne vind, men har samtidig den fordelen at skogen tar av en del (i motsetning til snauere områder). Som YR påpeker i del 1, del 2 og del 3 av artiklene om vind og værmelding, vil været være ustabilt på fjellet, men dette er som sagt ikke noe Sjusjøen er alene om, eller verst utsatt for.

Fasiliteter

Gode muligheter til turer også uten ski på beina. Foto: Turrenn.net.

Sjusjøen har, som vi har prøvd å få frem over, et meget bredt tilbud til de tilreisende. Norges største hyttefelt borger for et rikt tilbud til den som vil kjøpe eiendom der, og samtidig kan man leie plass til campingvogna si eller ta inn på en billig, klassisk firkantig stue-/kjøkken-/soveromshytte-i-ett. Mange alternativer imellom disse finnes også. Stedet har dessuten matvarebutikk, sportsbutikk, drivstoffsalg (selvbetjening), og pub/restaurant.

Les mer om Sjusjøen her.

Ute etter andre steder å pleie langrennsinteressen? Les om Bruksvallarna i Sverige her.

Write A Comment