Racefox er en svensk løsning som består av en brikke du fester på brystet og en app på telefonen. Under trening måler den bevegelsene dine og gir deg både sanntids tilbakemeldinger og tips til forbedringer og en mer inngående analyse etterpå. Turrenn.net´s test var spennende, interessant og lovende. Racefox kan gi både teknikkforbedringer og ekstra motivasjon til flere treningsturer.

Racefoxutstyret kom til redaksjonen i samme pakke som kjøperne får den i; en liten og lett boks. Utstyret er en brikke (m/belte) man fester på brystet på samme måte som en pulsmålingsbrikke, og en app du laster ned på vanlig måte (samt standard ladeutstyr til brikken). Uten noen spesielle instruksjoner klarte undertegnede fint å sette opp appen, koble Racefox-brikken med appen og starte å bruke produktet. Brikken og appen virker også å være av god kvalitet, lett (brikken) og godt gjennomtenkt.

Ønsker du deg kanskje et par stakeski til staketreneren? Les om Fischers nye stakeski her og Madshus´stakeski her.

Racefox´funksjon er å hjelpe deg å trene bedre, både teknisk og utholdenhetsmessig. Utstyret registrerer Attack, Consistency, Core power og Frequency for staking og dessuten Grip, Consistency og Frequency for diagonalgange.

Litt upraktisk å styre fra mobilen

Skjermdump: Det er lett å skjønne hvordan man velger ulikt nivå, og hvordan man starter øvelsene.

Den fysiske komponenten og brukergrensesnittet til appen er med andre ord uproblematisk. Det er litt mindre praktisk når man skal starte å bruke løsningen. For det ér litt vanskelig og upraktisk å styre apper eller tilhørende produkter på mobiltelefonen. Ski er vinter. Ski er kulde og nedbør. Dét betyr både at med en slik løsning må du utsette telefonen din for vær. Apples telefoner tåler eksempelvis svært lite kulde, og man vil selvsagt holde telefonen sin tørr i tillegg.

Sixten Jernberg Memorial 28. januar 2017

Men når man først begynner å gå med appen i gang får man et veldig stabilt og responsivt signal som forteller om man gjør bevegelsen riktig og kraftig nok, eller feil og for svakt, i forhold til nivået som er satt på forhånd. Legg altså merke til det; du kan selv velge nivået «treneren» din skal ta deg gjennom for hver økt.

Displayet er for øvrig like lett å bruke og forstå som det innledende oppsettet for utstyret. Man skjønner hele tiden hva man skal gjøre og hva man skal trykke for å velge det man vil velge. Lydene er også lett å få med seg; også signalet for når øvelsen er ferdig. Og ikke nok med det; med for eksempel grep/fraspark-testen for diagonalteknikk skal du i følge produsentene få verbale tilbakemeldinger (som du riktignok anbefales å bruke headset for å få med deg – det gjorde ikke Turrenn.net).

-Hva gjør man når (skøyte-)skiene (nye og dyre) er blitt «høvlet opp» i bakre del i kantene på grunn av isete føre? Levere inn til reparasjon? Slipe med sandpapir eller trenger man å gjøre noe i det hele tatt?


Sir Axel.


Delta i diskusjonen i forumet!

Begge testene (staking og diagonal) viste imidlertid veldig feil høydeanvisning. På en tominutters økt ska jeg ha gått 953 m stigning, noe som åpenbart er feil på alle måter. Dette er imidlertid noe som man må anta at Racefox-folkene kan få fikset. Det er i den forbindelse verdt å merke seg at de har abonnement som forretningsmodell. Dvs at du leier brikke pr. måned og laster ned appen gratis.

Dundret Rundt i Nord-Sverige 1.-2. april 2017

Treneren drar ikke hjem

Når du er vel hjemme etter treningsøkten har Racefox mer å by på. Du får helt konkrete forslag til treningsøkter basert på

Skjermdump: Racefox gir forslag til øvelser som kan forbedre pretasjonen din.

siste innsats. Undertegnede fikk for eksempel følgende tilbakemeldinger basert på første dags bruk: «Your consistency is a bit low. Specify a value of 3,4 and run 4×4 min intevalls in easy terrain where you focus on keeping the technique only.», og «Your attack can be better by training in intervals (10×1 min) with an attack value of 7,5. Do this exercise 4-6 times before repeating the test.».

I tillegg til konkrete forslag til nye øvelser og forbedringer byr appen også på et Academy; forholdsvis korte tekster med illustrative bilder som forklarer for eksempel forskjell på attack og båltryck (svensk).

Inne, ute eller på rulleski

Racefox lar deg dessuten gjøre alle relevante øvelser enten på snø, på rulleski eller til og med innendørs. Når det gjelder stakeøvelsene fungerte det helt topp å bruke strikk (en enkel treningserstatning som turrenn.net har skrevet om tidligere), men selv om appen gir deg mulighet til også å trene «feste» eller grep for diagonal angis det ingen beskrivelse av hvordan det skal gjøres uten ski på beina. Man får naturlig slutte seg til at man har tenkt på tredemølle for rulleski, eller andre eventuelle løsninger der man faktisk står stille (dvs ikke beveger seg i terreng).

Også diagonalgang

Skjermdump: Tydelig angivelse av scoringen på de aktuelle parameterne.

Racefox har samme funksjonalitet både for distansetrening og diagonalgang / klassisk. For klassisk får du tilbakemeldinger på grep og fraspark (dvs både styrken/spensten og om du beholder festet, dvs ikke glipper), konsistens (rytme) og frekvens i diagonalgangen. Tilbakemeldingene er som ved staking, du får ulike lyder for «godkjent» eller «ikke godkjent» i forhold til de parameterne du selv har satt og hvilken egenskap ved din teknikk du har stilt inn på (grep og fraspark, konsistens eller frekvens).

Det jeg lar meg imponere av også når det gjelder klassisk er produktets egen konsistens. Tilbakemeldingene responderer på hver eneste bevegelse, samtidig som de ikke responderer når du for eksempel bøyer deg ned og tar opp stavene.

Som nevnt over måler Racefox også pulsen din. Ved klassisktesten hadde jeg også på meg pulsbelte og V800-klokka fra Polar (mottatt pris) og Racefox og Poler oppgir veldig lik puls og gjennomsnittspuls. Det gir grunn til å anta at Racefox´ måling er like god som Polars, og det bør være mer enn bra nok kvalitetsstempel (Polar er blant de mest brukte klokkene blant verdenseliten både i skiskyting og langrenn).

Racefox virker veldig spennende

Skjermdump: Racefox gir deg også korte men informative artikler om hvordan du gjør de ulike øvelsene best mulig – som du kan lese før du drar ut på trening.

Oppsummert hadde undertegnede mye glede av Racefox som «trener på lomma», og egentlig ikke noe trøbbel. Racefox tilbyr et bredt sett med tilbakemeldinger, tips til forbedringer og generelt innhold som gir bedre innsikt i teknikk- og langrennstrening. Det kan nok bli litt mye å ha med seg produktet på hver treningstur, også med tanke på at du da kanskje må legge igjen den gode, trygge (?) pulsklokka hjemme fordi det kan bli vel klønete å gå med to belter rundt livet.

Men i perioder vil Racefox-treneren være verdifull hjelp til bedre teknikk, både på sommeren, under de første turene på vinteren og gjerne de siste ukene før de rennene du skal delta i – når det gjelder å finne den mest effektive teknikken og terpe på den.

Dét bringer undertegnede til et annet punkt. Det kan av og til være krevende å samle motivasjon til alle treningsøktene man i utgangspunktet planlegger å gjennomføre. Med et produkt som Racefox har du egentlig flere gode grunner til å ta den turen du kanskje i utgangspunktet tvilte på om du gadd.

Når dette skrives er det ca. 48 timer igjen til julegavene åpnes under norske juletrær. Turrenn.net nøler ikke med å foreslå Racefox som julegave til en av dine mosjonerende venner eller kjære. Racefox bestilles på firmaets nettsider.

Steffen R. L./
Turrenn.net

Write A Comment