Martin Fourcade i aksjon under OL på Rossignol-ski.
Martin Fourcade i aksjon under OL på Rossignol-ski.

Nå er langrennsskiene endelig begynt å dukke opp i sportsbutikkene og det klør sikkert i armer og bein hos landets turrennløpere. Trenger du et helt nytt par til vinteren, eller må (et av) de gamle kanskje erstattes? De siste årene har vi fått nye typer ski, bl.a. zero- og felleski. Turrenn.net har gått igjennom årets nyheter med noen av de største leverandørene.

I denne artikkelen ser vi nærmere på Rossignols nyheter for 2016/-17 (PS.: lik Turrenn.net på Facebook eller abonnér på nyhetsbrevet vårt, så får du beskjed når nye artikler kommer om andre merker).

-men etter at alle skiene «gikk rett i innertieren» ble valget enkelt og Emil var imponert over hvordan Rossignol passet ham. Øyvind Mobakken, Rossignol.

Nå kan du få med deg din egen personlige teknikktrener i lomma

Ny X-ium WCS klassisk for tyngre løpere

Rossignols X-IUM WCS C2+ for litt tyngre løpere.
Rossignols X-IUM WCS C2+ for litt tyngre løpere (klikk på bildet for større versjon).

Rossignol X-IUM, world-cuplinja til Rossignol (les mer om Rossignols produkter her, deres overordnede prinsipp, bl.a. om godt feste for motbakkene, og hvordan hele produktlinja er bygd opp), leverer også en egen dedikert modell for litt tyngre løpere (eller deg som vil ha litt ekstra spenn); C2+. Skia er som nevnt en del av Rossignols world-cup linje og har således premium glid og andre egenskaper. Øyvind Mobakken i Rossignol Norge forteller nærmere bestemt at denne skia er egnet for de som veier fra 70 kg og som bruker 198 cm lange ski; fra 80 kg / 203 cm ski og fra 85 kg / 208 cm lange ski.

Spesielt gode for damer?

Mobakken mener dessuten Rossignol har fått et spesielt godt rykte blant kvinnelige løpere: -Det er et etablert rykte at Rossignol lager svært gode ski i lengdene 191 og 198; skilengder som er aktuell for mange dedikerte damer og jenter. Vi har fått en rekke tilbakemeldinger de siste sesongene fra damer som har funnet sitt godpar fra Rossignol.

Les om Madshus´ nyheter for 2016/-17-sesongen her.

-Hva gjør man når (skøyte-)skiene (nye og dyre) er blitt «høvlet opp» i bakre del i kantene på grunn av isete føre? Levere inn til reparasjon? Slipe med sandpapir eller trenger man å gjøre noe i det hele tatt? Sir Axel. Delta i diskusjonen i forumet!

X-ium skate sjarmerte Emil Hegle Svendsen

Årets X-iumlinje var den typen Emil Hegle Svendsen testet og falt for ved slutten av fjorårssesongen, og som fikk ham til å bytte fra Madshus etter et langvarig samarbeidsforhold. – Det var denne skia han testet, og når racingpersonalet kom med veldig få par ble Emil og det norske smørepersonalet skeptiske, men etter at alle skiene «gikk rett i innertieren» ble valget enkelt og Emil var imponert over hvordan Rossignol passet ham, forteller Øyvind Mobakken.

X-ium skate anno 2016/-17 har ny lavere tupp og vekt for egenvektens skyld, samt bedre balanse. De har også laget en ny kant med plastkiler for å skape bedre flyt. -Det er mulig å skjerpe opp sidekantene med stålsikling når disse blir slitt, forteller Mobakken. Denne modellen ble introdusert under skiskyting-VM med stor suksess (bla.a. for Martin Fourcade…).

X-IUM linja deles opp i X-ium premium skate med tre varianter (S1, S2 og S3 med hvit såle for henholdsvis kaldt, universelt og vått føre), og X-ium WCS skate i én variant, S2. X-IUM-skiene har også fått ny design i år.

Les om Fischers sesongnyheter for 2017 her.

Nye versjoner av R-skin

Rossignol R-skin Ultra selges fra 2016/-17.
Rossignol R-skin Ultra selges fra 2016/-17 (Klikk på bildet for større versjon).

Zero- eller felleski? Les mer her.

Rossignol kommer også med en ny variant av felleskia R-skin, som i følge Mobakken har vunnet flere tester,bl.a. TV2 sin test av felleski; R-skin ultra. R-skin Ultra betegnes av Mobakken som en tur-/markaski med innsving (48mm (bredde bak)-44mm (bredde midt)-46mm (bredde foran)) – noe som gir en stødigere ski i nedoverbakkene (ved svingmanøvrer) sammenlignet med «storebror» R-skin. R-Skin Ultra får man i lengdene 178-208 cm. Du kan også finne et billigere alternativ til R-skin modellen i R-skin Sport, for trening. R-skin Sport kommer i lengder 176 cm – 206 cm.

Rossignol R-skin Sport, en rimelig treningsski med felle i butikkene i år (klikk på bildet for større versjon).
Rossignol R-skin Sport, en rimelig treningsski med felle i butikkene i år (klikk på bildet for større versjon).

 

 

Her kan du lese turrenn.net´s redaktørs uformelle vurdering av egen skipark og -behov.

Rossignols tips for preparering av R-skin og våre øvrige felleski

Mobakken gir deg til slutt nødvendig kunnskap for å bruke og bevare R-ski skiene dine lengs mulig:

– Hele ideen med skin-ski er at de krever lite stell, men noe er nødvendig.

Du bør påføre en spesialspray på mohair-fellen i festesonen. Flere smørefabrikanter har utviklet egnede produkter. Aller best resultat for gliden får du ved å masere inn fluorcarbonpulver på fellen av typen vi varmer inn med jern i glidsonene. På 0-føre med fallende våt snø og ellers på våte forhold, er det særlig viktig å preparere fellen for å unngå ising på kladdeføre eller forbedre gliden der det er sug i snøen når det er vått.

Fellen må renses når den er skitten. Her lanserer blant annet Swix en rensespray kommende sesong. Den er mindre aggressiv mot limet på fellens bakside som fester den til skien, enn når man bruker tradisjonell rensevæske. Dersom man velger vanlig rensevæske, så ha i så fall lite væske på rensepapiret og bruk lett håndlag når du renser.

Glidflatene på R-skin prepareres akkurat som på andre ski, og vær også klar over at det er mulig å steinslipe R-skin.

Når fellen er utslitt, er det mulig å få satt på ny fell. Det er viktig å merke seg at det er en egen fell for hver skilengde, avslutter Mobakken.

Write A Comment