De siste dagene er det kommet frem at stavlengde i klassiske skirenn skal bli kortere til vinteren. Det som er viktig å merke seg er at dette gjelder ALLE renn i FIS-regi. Med andre ord også turrenn som mosjonister deltar i.

NRK melder at stavlengden på stavene som brukes i konkurranser (for både profesjonelle/aktive og mosjonister) ikke kan være mer enn 83% av kroppslengden inkludert konkurranseskoene, målt fra stavens tupp (piggen/spissen i bunnen) til stroppefestet (punktet der stroppen du fester rundt hånden går inn i staven). 

-Hva gjør man når (skøyte-)skiene (nye og dyre) er blitt «høvlet opp» i bakre del i kantene på grunn av isete føre? Levere inn til reparasjon? Slipe med sandpapir eller trenger man å gjøre noe i det hele tatt? Sir Axel. Delta i diskusjonen i forumet!

Hva betyr dette i praksis?

Undertegnede foretok en kjapp oppmåling av to par av mine egne staver. De utgjør en ganske representativ «testgruppe» fordi et av parene er standard lengde som anbefales i de aller fleste butikker, mens det andre paret er 5 cm lengre (de lengste stavene oppleves under bruk som i overkant lange nok for meg), dvs. henholdsvis 150 og 155 cm når man måler stavens absolutt hele lengde.

Begge redaktørens go´-staver kan fremdeles brukes i turrenn til vinteren. Foto: Turrenn.net
Begge redaktørens go´-staver kan fremdeles brukes i turrenn til vinteren. Foto: Turrenn.net

Retningslinjer for måling

Jeg er 180 cm høy fra naturen, og hvis jeg på skjønn legger til 2 cm for skoene, blir min lengde 182 cm. Stavene mine kan da ikke være mer enn 151 cm målt etter retningslinjene fra FIS. Når jeg måler mine to stavpar ser jeg imidlertid at «netto»-lengden for de korteste (150 cm «brutto) blir 146 cm fra tupp til stroppefeste, og de lengste blir 150 cm målt på samme måte.

Med andre ord er begge mine stavpar innenfor det nye reglementet.

De fleste kan bruke samme staver som før

Konklusjon: de nye reglene kommer ikke til å tvinge meg til å anskaffe nye staver.

PS: Norge representant i verdenscupkomiteen i FIS, Åge Skinstad oppgir også at han fortsatt kan bruke de samme stavene som før. De norske landslagsløperne mener at reglene ikke er strenge nok og at stavene burde være enda kortere for å berge klassiskstilen.

Hva mener du? Skriv din mening i kommentarfeltet under!

Birken og Skarverennet er klare for regelendringen

Birkebeinerrennet ved Jo Gunnar Ellevold sier i en e-post til turrenn.net at: -vi vil selvfølgelig forholde oss til FIS og NSF regelverk og således også denne bestemmelsen. Det vil bli opp til TD fra FIS og nasjonal TD hvordan de vil følge det opp og hvilke sanksjoner  brudd på reglene vil utløse.

Jan Arne Øen i Skarverennet påpeker at: -konkurranseklassen i Skarverennet går i fri teknikk, dvs skøyting og da berører dette ikke oss. Hovedtyngden av våre deltakere er trimmere som går uten tidtaking og de blir heller ikke berørt av dette. På spørsmål fra turrenn.net om deltakere som eventuelt velger å gå klassisk i fristilskonkurransen får utstyret sitt vurdert som fristilsutstyr så svarer Øen at: -ja, slik må det bli.

Steffen R. Larssen/
Red. Turrenn.net

Write A Comment