IMG_0647

La Sportiva Skåla Rett Opp er etter alle solemerker det største og mest spektakulære motbakkeløpet i Norge. Løpet har opp mot 2000 deltakere, og disse skal tilbakelegge hele 1820 høydemeter før de vel fortjent kan segne forsiktig ned etter mållinjen. På toppen møter du det Bergen og Hordaland Turistforening omtaler som «…utvilsomt Norges, om ikke verdens mest eiendommelige turisthytte.«.

 

Deltakere på vei mot toppen. Foto: Jan Erik Sandbakk.
Deltakere på vei mot toppen. Foto: Jan Erik Sandbakk.

 

Skåla Opp går i Loen i Stryn. Gjennomsnittlig stigning er 22,5% og lengden på løpet er ca 8 km. Og siden løpet starter nesten på havnivå, og mål ligger på 1848 moh., ja så er det nok av høydemeter også. Men til tross for at dette er en svært krevende løype deltar flere mosjonister enn konkurranseløpere. Som vanlig er det egen klasse for mosjonister («Fun Run»), som kan starte på sin tur opp fjellet når de vil, fra kl. 07.00 om morgenen. Det er også en Kongleriket Mini-Skaala Uphill for barn fra 5-12 år. Det arrangeres grillfest og annen festivitas nede i dalen etter løpet.

Løyperekordene for henholdsvis kvinner og menn er 1.20.06 (Anita Håkenstad Evertsen) og 1.07.06 (Ahmet Arslan, Tyrkia), men flere i konkurranseklassene bruker mellom 2-3 timer opp. Dette er dermed den løypa man bør vurdere en ekstra gang om man skal stille i trimklassen eller konkurranseklassen.

Undertegnedes erfaringer fra deltakelsen i 2015 var i all hovedsak positive, spesielt belønningen å stå på toppen og ta inn over seg den fantastiske utsikten – og vissheten om at man har tatt seg opp for egen maskin. Jeg la likevel merke til at mange som var påmeldt i konkurranseklassen ikke startet og siden påmeldigen til dette løpet neste år ofte er full allerede et par uker etter foregående år bør kanskje arrangøren gjør noe med dette? I og med at såpass mange deltar og starter tidlig (man kan starte når man vil utenfor konkurranseklassen) blir det ofte kø i løypa oppover og vanskelig å komme seg forbi.

På den andre siden bør campingplassen på Tjugen nevnes som et absolutt konkurransekraftig alternativ til hotellovernatting. Campingen ligger kun 2-30 meter fra starten og tilbyr alle fasiliteter en kan forvente fra en campingplass. Jeg erfarte dessuten utelukkende god service og gjestfrihet under mitt døgn der.

Det lages flotte T-skjorter (som forøvrig gir velkommen – og kanskje litt overdreven – respekt i andre motbakkeløp:)) fra Skåla Opp. Kanskje kan det være en idé å inkludere en av disse i deltaker-goodiebag´en?

Les mer og meld deg på her.

Se opptak av sending og reportasje m.m. fra NRK her.

 

Write A Comment