2 uker er gått siden oppstarten av treningsgruppa til Trondhjems Skiklub. Nå har gruppa vært gjennom såkalt elghufs (motbakkeløping med staver), langkjøring og styrkeøkt. Siden første dag har gruppa vokst til nesten dobbel størrelse, og motivasjonen er på topp, forteller prosjektleder Line Selnes i skiklubben.

Flott humør og godt vær for treningsgruppa på langkjøringstur. Foto: Trondhjems Skiklub.
Flott humør og godt vær for treningsgruppa på langkjøringstur. Foto: Trondhjems Skiklub.

– Vi har fått en veldig god start på treninga. Det er fint at vi får kjørt en del kvalitetsøkter på barmark før skisesongen starter. Elghufstrening er perfekt trening på denne tiden av året og ikke minst en fin treningsform å kjøre i en gruppe. Vi har to trenere som inspirerer og motiverer og holder trykket oppe gjennom hele økta. Forrige hufse-økt fikk vi kjenne snøen under beina. Vi fortsetter med disse kvalitetsøktene til skiføret stabiliserer seg og da går vi i gang med intervall på ski, forteller Selnes.

Vi har fokus på å differensiere treningen slik at langturer skal gå rolig, holde intensitetssone 2, og at kvalitetsøkter skal ha høy intensitet. Line Selnes, Torndhjems Skiklub.

Langtur

Hvordan har langturene gått og hvordan finner dere riktig tempo så alle henger med?

Skiklubben1-kopi– Det er lagt inn en langkjøringsøkt i løpet av helgene. Forrige lørdag fikk vi en flott langtur i Bymarka på 2,5 time i nydelig vær med et snødryss på bakken. Det er lagt opp til to ulike turer, en kort og en lang. Vi har fokus på å differensiere treningen slik at langturer skal gå rolig, holde intensitetssone 2, og at kvalitetsøkter skal ha høy intensitet. Nivåforskjeller kan være en utfordring på langtur, men her blir naturlige grupperinger ut i fra fysisk form og ferdigheter. På enkelte økter har vi med to trenere som ligger foran og bak. Slik skal alle bli ivaretatt. Forrige helg holdt vi stort sett sammen hele gruppa, og praten satt løst, noe som tyder på at tempo var greit.

Stemningen var med andre ord bra under langturen?

– Gjengen møttes ved Ferista i utkanten av Bymarka lørdag morgen, skodd for langtur i marka -med piggsko og skistaver. Det er alltid godt å ha en treningsavtale, for da kommer man seg ut og vet hva de neste timene skal vies til. Det er fryktelig mye lettere å gjennomføre en skikkelig lang tur sammen med andre. Når turrennsesongen starter, er det viktig å ha «trent» kroppen til å yte over tid. Forrige langtur var vi ute i godt over to timer og det er sjelden man gjør på egen hånd. Frisk luft, rolig jogg og stavgang gjør noe med velværet. Man blir jo sliten i beina og sulten i magen etter endt økt, men dette gir energipåfyll og bedre overskudd i hverdagen.

Styrketrening drives ikke bare for å styrke viktige muskelgrupper, men også for å ha styrke nok til å gå teknisk riktig på ski.

Styrketrening også viktig turrenntrening

Selnes forteller også om styrketreningen, og hvorfor nettopp denne treningen er viktig også for turrennmosjonister:

– Styrketreninga er basert på å bygge opp kjernemuskulauren. Mange har mye å hente på bedre styrke spesielt i overkroppen.

Så artig kan styrketrening være!
Så artig kan styrketrening være!

Styrketrening drives ikke bare for å styrke viktige muskelgrupper, men også for å ha styrke nok til å gå teknisk riktig på ski. Instruktør Stian Sverdrup Lilleeng er selv skiløper og legger opp styrketrening med fokus på stabiliseringsøvelser med egen kroppsvekt som belastning. På første styrkeøkt, Impulse i Granåsen, ble vel de fleste avslørt på hvor mye man har å hente på bedre styrke. Vi startet styrkeopplegget med øvelser som alle kan gjennomføre, og som alle klarer å utføre riktig. Her er fokuset på å bygge opp kjernemuskulatur og videre jobbe med andre øvelser som krever en viss grunnstyrke. 

Turrennløpere velger ofte bort styrketrening.

Grunnen til at styrketrening er lagt inn i opplegget, er fordi at turrennløpere ofte velger bort denne type trening. De fleste er yrkesaktive og har tilmålt tid til trening og da ender det ofte opp i lite variasjon i treningen. Med de tre felles øktene i uka, som styrketrening, intervall og langtur, kan man langt på vei få en bedre opplevelse i turrenn. Dersom man ønsker å utvikle seg ytterligere, legger man inn økter på egen hånd. I opplegget ligger det personlig treningsoppfølging, og her kan man få hjelp til å legge opp et opplegg som passer for hver enkelt. I tillegg til en felles styrkeøkt i uka, kan deltakerne fritt benytte Impulse sine treningssentre i Trondheimsområdet, avslutter Selnes for denne gang.
Følg med på turrenn.net for oppdateringer om turrenngruppa til Skiklubben. Har du spørsmål om turrenngruppa, ta kontakt med Line Selnes: line@skiklubben.no.
Hele turrenngruppa ti Trondhjems Skiklub samlet på Impulse Treningssenter Granåsen for viktig styrketrening.
Hele turrenngruppa ti Trondhjems Skiklub samlet på Impulse Treningssenter Granåsen for viktig styrketrening.

 

 

Write A Comment