Verdens eldste skiprodusent, Rossignol – med hovedkontor i Grenoble, går vinteren i møte med ambisjoner om å få deg enda lenger – og lettere – opp i bakken. Med sin filosofi om å sikre godt feste for skiløperen lanserer også Rossignol nye felleski; Rossignol R-skin i år. Blant annet.

Turrenn.net tok en prat med Øyvind Mobakken i Pure Sensation AS, som importerer Rossignol til Norge:

I brosjyren deres (15/-16) presenteres Rossignol XIUM skate med tre ulike «fotavtrykk». Stemmer disse «fotavtrykkene» med Rossignols strukturvarianter for sålen, slik at det dermed er ganske enkelt å velge ski ut i fra gjeldende føreforhold? Er det da også sånn at dere har tre ulike utgaver av Xium-skia; Èn for kaldt føre, en universal, og en for varmt?

Rossignol XIUM Classic (klikk på bildet for større versjon). Foto: Rossignol.
Rossignol XIUM Classic (klikk på bildet for større versjon). Foto: Rossignol.

Fem ulike versjoner av klassisk

-For klassiskskien er det fem ulike artikkelnummer eller utgaver av XIUM-modellen, som er World Cup-linja til Rossignol. Forskjellen på skiene er benevnt slik: C1, C2, C2+, C3 og C3 «White Base» og C2 R-gripp (rubb): Forskjellen er i hovedsak spennet der C1 har lengst trykksone eller glidflate, og dermed også «lavest» og kortest smørelomme (smørelomme: avstanden mellom skien og snøen; avgjør hvor tykke og lange lag med smørning man kan legge på; red. anm.). De er dermed beste egnet for kaldt føre. Strukturen på sålen er tilsvarende slipt, slik at C1 har best struktur for kald snø. 

Det er samme prinsipp for Rossignol skate; vi har tre artikkelnummer der; S1, S2 og S3, og sålestrukturen er slipt etter samme prinsipp som for de klassiske skiene. 

Rossignol XIUM Skate (klikk på bildet for større versjon). Foto: Rossignol.
Rossignol XIUM Skate (klikk på bildet for større versjon). Foto: Rossignol.

Rød, gul og blå trykksone

Tilsvarende er skiene delt opp i rød, gul og blå trykksoner mot snøen, der blå har lengst sone og er beregnet for tørr snø.

-Enkelt sagt; Du må opp bakken før du skal ned. Øyvind Mobakken, Rossignol.

Forsterkede deler

Hvordan er skiene bygd opp?

– Skiene lages av flere deler  som limes sammen med epoxy lim med varme og trykk. Rossignol racing ski  bruker egne plast kiler i kanter, tupp og bakski som gir en forsterket ytterkant. Dette gir godt grep i fiskebein, skrensing  og lengre levetid på skiene. Ellers består kjernen av nomex som er ekstremt lett.

Mobakken fortsetter: -Rossignol har gjort det slik fordi vi har en enkel med tydelig filosofi: på alle klassiskski uansett føre skal skiene være lette å få feste på. Enkelt sagt: -Du må opp bakken før du skal ned. Alle klassisk-ski, og hele filosofien, skal handle om at skia skal være enkel å tråkke ned. Rossignol er sannsynligvis den skia du kommer lengst opp i bakken med uten staver. Det er en fantastisk ski å gå med når du begynner å bli sliten og festet begynner å bli dårlig.

-Ellers vil jeg nevne at skøyteskiene er ekstremt stabile samtidig med mye spenn som gir «svar / liv». Det gir en fordel på is og hardt føre; i dag er jo mange av løypene maskinpreparert og/eller består av kunstsnø. Dette er tunge maskiner, og man freser snøen mer, noe som gjør snøkornene mer avrundet. 

Mange produsenter har de siste årene kommet med både zeroski og felleski. Er deres R-grip «svaret» fra Rossignol når det gjelder zeroski, og R-skin for felleski? 

Zeroski

Ja. Zeroski er jo det vi kjenner fra før; de dukket opp i Sararjevo i -88. Forholdene var rundt 0 grader, mye fuktighet i lufta og det var generelt vanskelig å få feste med vanlig smurning. Da er sandpapirlignende «rub»ski, eller zeroski, bra. i tiden etter Sarajevo-OL er det prøvd med litt forskjellig tykkelse/grovhet som gir ulikt feste. I den senere tid har zeroski har fått et større bruksområde og ikke bare på null føre. De er ellers bygd opp som vanlige ski men har eget spesial belegg i feste sonen.

-Rossignol klassiske ski er litt annerledes enn de andre merkene ang spenn , fortsetter Mobakken; -også her er filosofien lavere kurver og at skien skal være lett å tråkke ned.

Felleski

Hva med felleski?

– Damedesignede sko er beregnet å være lette, smale, og med feminint design. Øyvind Mobakken, Rossignol.

Nedslitt felle fjernes best med en tapetkniv på Rossignols Skin-ski (klikk på bildet for større versjon). Foto: Rossignol.
Nedslitt felle fjernes best med en tapetkniv på Rossignols Skin-ski. Foto: Rossignol.

-Når det gjelder feller har jo de eksistert i mange mange år, og vært brukt mye i fjell. Så har man sett at med spennet man har på gode langrennsski, så gir det et trygt og godt feste på et større område (føreforhold, red. anm.) enn zeroski. Felleski kan brukes på alle typer føre men på tørt, kaldt og enkelt føre så er felleski trå å gå på. Da subber de. Og de subber gjerne mer jo bedre skiløper du er, fordi du med bedre teknikk gjerne lener deg litt ekstra fremover. Likevel er felleski en fantastisk ski på blanke, fryste, isete spor, og til trening, eller påske med svært varierende føre, for eksempel.

Ny felle limes på i sporet i skien etter at den gamle er fjernet, ref. bilde til venstre (klikk på bilde for større versjon). Foto: Rossignol.
Ny felle limes på i sporet i skien etter at den gamle er fjernet, ref. bilde til venstre. Foto: Rossignol.

-Vi i Rossignol ser felleski som et godt alternativ til de som ønsker det enkle og prioriterer feste.

rid0200_x-ium_wc_skate_fw_010
Rossignol XUIM WC Skate FW; damemodell skøytesko fra Rossignol. Foto: Rossignol.

-R-skinmodellen til Rossignol er bygget på en Deltakonstruksjon, som er kneppet under XIUM-linja. De er 50 gram tyngre enn XIUM. Vi bruker samme type hår (mohair) som hos de fleste andre. Vi har fått veldig mye skryt for disse skiene, det er kanskje den beste treningsskia som har felle, en lett og trygg ski. Etter 100-150 turer kan fella byttes, men må vedlikeholdes og vaskes med fluor skirens. Vi anbefaler den milde utgaven av skirens fra Swix (den svarte boksen), de er impregnert fra fabrikk, så de vil ta skade av for sterk rens over tid. Bytte av våre feller gjøres med varmluftpistol og Olfa tapetkniv; varm opp, dra av og sett på ny. 

Rossignol Zymax enkel og prisgunstig

I brosjyren deres presenteres også zymax-serien; hva kan du si om de, mht målgruppe og relevans for den «gjengse» turrennløper? Er de lettere/sterkere enn andre ski, eller er det andre fordeler?

Dette er prisgunstige ski for studenter, etc. De som ønsker å ha en enkel treningsski. De har trekjerne, så de er litt tyngre ski, men det er samme type kvalitet på sålen (som XUIM, Delta, osv.), men har litt dårligere slip. Det er en mer enn bra nok trenings- og mosjonski for de som skal komme i gang. Den er dessuten formet som en racingski. Zymax´s skøyteutgave er også populær. Fordelen med den er også at det er en god ski prismessig, men den føles litt tyngre.

Rossignol Zymax. Foto: Rossignol.
Rossignol Zymax. Foto: Rossignol.

Egne sko for damer

Dere presenterer også egne skomodeller for damer; hva gjør de spesielt egnet for damer?

Damedesignede sko er beregnet å være lette, smale, og med feminint design. Ellers er kvalitet og materiell de samme som herresko. Det er bare lesten som er forskjellig; de er smalere.

Hvilke andre nyheter har dere i år som dere vil fortelle om til turrennløpere? 

-I Norge er vi litt mer fremoverlent enn andre land når det gjelder langrenn, så vi har også kommet med et eget smørebord, hodelamper, skihansker og smørejern. Vi lanserer i år et helt rått smørebord som vil ligge på ca. 4000,- i butikk; det har blant annet eget bord under smørebordet, egen søppelkorg, stikkontakter, etc. De aktive mosjonistene og idrettsklubber som reiser rundt, m.fl. synes nok den kan være morsom, avslutter Øyvind Mobakken i Rossignol.

 

Write A Comment