Vi skriver oktober og værmelderne har begynt å diskutere hvilken vinter vi får. Det eneste som er sikkert er at det er usikkert. Det er ikke tilfellet når det gjelder Fischers produktnyheter for den kommende vinteren. De er her nå. Og været har ikke noe å si.

Fra et turrennløper- og mosjonistperspektiv er det sannsynligvis Fischers lansering av sin felleski som er det mest spennende. Som turrenn.net har skrevet om tidligere har både Salomon og Atomic allerede introdusert feller på trenings- (og konkurranse-)ski for turenn- og mosjonistsegmentet. I år presenterer Fischer sin versjon. Utover enda et medlem i fellefamilien har Fischer også mange andre små og store nyheter å vise frem for langrennslinjen sin.

Men først til Fischers nye felleski.

kick-zone_climbing-aid-kopi

 

Bildet over viser alle de tre smørefrie teknologiene ved siden av en (t.v.) tradisjonell klassisk feste(-smørnings)ski (Nr. 2 fra venstre; Crown, Zero, Twin Skin. Klikk på bildet for detaljer) som Fischer tilbyr. Zeroskiene og spesielt Crown har eksistert i flere år, mens felleskiene (lengst t.h.; de svarte parallelle sporene under teksten «Twin Skin» er selve fellene) er nye.

Så la oss se på de.

I følge Fischer har de to styrker sammenlignet med sine to «søsken». For det første regnes de som det beste alternativet på harde isete spor i minusgrader og grovkornet snø, og for det andre er nettopp dette festet gitt litt ekstra prioritet foran glid sammenlignet med Zeroski. Men det betyr ikke at Skin-skiene er best på kun grovkornet snø og kaldt. Så lenge det er faste spor og omdannet snø (for eksempel kuldegrader på natta), men varmt/mildt utover dagen kan Skin- skiene være svært bra. Når det gjelder vekt har ulike felleski fra ulike produsenter varierende avvik fra «vanlige» ski. Fischer sine ski har forholdvis små avvik med ca 100 g avvik fra de fleste og ca 200 g avvik fra de letteste. Dermed vil ikke vekta plage deg på noen måte hvis du velger slike ski. Selve fellen er behandlet med teflon fra fabrikken og er 100% mohair (dvs. geitehår). Fischer anbefaler å bruke zerospray på fellene over tid for å bevare festeegenskapene / unngå ising på samme  måte som med zeroski. Fellene kan skiftes ut når de er utslitt/nedslitt. Fremgangsmåten skal i følge Fischer være enkel gjennom oppvarming av fellen, fjerning og påliming av ny. Fellen er dermed fast. Man kan ikke bytte feller (større/mindre) før/under turen for å endre feste. Derimot er skiene utstyrt med NIS-plate som gjør at du enkelt kan flytte bindingen og justere spennbuen og dermed feste under turen (PS: Fischers nye PRo Classic binding lar deg gjøre dette på den aller enkleste måten).

Fischers nye Twin Skin - ski. Foto: Fischer.
Fischers nye Twin Skin – ski. Foto: Fischer.

Så, når og hvor skal man bruke de nye felleskiene, Alf Roger Holme, Markedsansvarlig i Fischer Norge: Dersom man vil ha kun et tilleggspar til sine smørbare ski; finnes det noen hovedregel for hvilken teknologi man bør velge, eller har det mye å gjøre med hvor man f.eks. bor i landet og lokalt klima? Ferdigheter og ambisjoner? -Riktig, det har mye å gjøre med snøforhold, ferdigheter og ambisjoner. Generelt kan vi si at smørbare ski er 1. paret på racing, så kommer Zero-ski som et viktig tilleggspar for 0-føret. Ellers vil Crown være det sikreste valget mht feste, og Skin vil nok gli noe bedre på enkelte fører sammenliknet med Crown.

Er det slik å forstå at dere anbefaler både Skin og RCS Crown som et fullgodt alternativ til både trening og renn for en turrennløper (gitt relevante forhold)? -Disse skiene blir nok mest brukt til trening for det er liten tvil om at hvis du kan smøre vil stort sett smurte ski være bedre ved de fleste forhold. Unntaket er ved særdeles vanskelige og spesielt vekslende forhold.

Dere har flere løsninger for vanskelig føre (og ikke minst for de som vil spare tid på forhånd og slippe smørejobben) men gjelder dette først og fremst feste, eller er glidegenskapene til Crown like gode som Skinskiene? Og er glidegenskapene til både Crown og Skinskiene like gode som gode tradisjonelle smørbare ski? -Riktig, dette gjelder først og fremst feste. Gliegenskapene varierer etter føreforhold og spesielt skiplukk. Ved de fleste forhold vil godt smurte ski gli bedre enn Crown og Skin.

Her kan du lese test av Madshus´felleski Intelligrip.

Hvis du ønsker godt feste på treningsturene (og kan ofre litt glid) bør du altså ved siden av de «vanlige» faktorene tenke gjennom hvor du bor og hvordan snøforholdene vanligvis er der. Se også illustrasjonen under (fra Fischer) som viser de tre ulike teknologiene og deres anbefalte bruksområde.

Temperatur og føreanviser for valg av smørefrie ski. Ill.: Fischer.
Temperatur- og føreanviser for valg av smørefrie ski. Ill.: Fischer.

Fischers andre nyheter inkluderer sko med ny membran, ny modell tilpasset damer, enda lettere og stivere staver og ikke minst ny produksjonsmetode for toppskiene Speedmax:

Sesongens Fischer Speedmax, for klassisk plussføre. Foto: Fischer.
Sesongens Fischer Speedmax, for klassisk plussføre. Foto: Fischer.

Speedmaxskiene er de skiene som du oftest ser på TV og kanskje mindre rundt deg i marka. Det er de skiene som stjernene og de nasjonale håpene står og holder opp foran TV-linsa når de intervjues etter målgang (selv om de kanskje ikke har brukt akkurat de skiene, men det er en annen historie). Skiene har karbonkjerne for lettest mulig vekt, og beste feste-/glidbalanse (skiene oppleves myke, lette å føre og «trykke ned» i sporet og samtidig som de opprettholder stivheten og god glidflate når skien skal gli). Sålene er selvfølgelig de beste Fischer har å by på for isolerte glidegenskaper. Og det er nettopp sålen som er årets nyhet. Vi lar Fischer selv forklare: -Speedmax skiene produseres med Cold Base Bonding som vil si at såle limes på i etterkant uten trykk eller varme. Dette optimaliserer sålen for lettere å ta opp voks og du vil få raskere og større fart på skiene. I tillegg er limet som brukes noe elastisk som gjør at skiene bevarer sine egenskaper uavhengig av temperatur, sier Alf Roger Holme i Fischer. 

Har Speedmax Zero+ ski noen andre egenskaper enn Fischers andre Zeroski? Hvis vi sammenlikner de to racingskiene som er med Zero+- belegg brukes samme type belegg, men Speedmax Zero+ er produsert med AirCore HM Carbon-kjerne og Cold Base Bonding. RCS Zero+ har AirCore Carbon- kjerne, men samme konstruksjon som Speedmax, dvs 902. 

Når det gjelder Speedmax Skate Plus skiene nevnes det i broskyren «løst underlag»: Går det an å si konkret hva man anser som løst underlag? Er det f.eks. løst underlag etter at en spormaskin har kjørt opp skøytespor, eller dreier det seg om nysnø/løssnø, evt snøens konsistens? -«Løst underlag» kan være når det er nykjørt eller oppgått og løst i løypene. Poenget her er at skiene skal flyte bedre med mindre trykk særlig i front. Da unngår løperen også å «grave» seg så lett ned i snøen ved løst underlag.

Brosjyren til Fischer fokuserer mye på 610- og 902-konstruksjon, for en vanlig leser/mosjonist sier det ikke så mye, hva er forskjellen? – 610- konstruksjon = Skate og 902-konstruksjon= Classic, begge konstruksjoner gir ski med lite trykk eller sprik i frem- og bakski.

Dere presenterer også nye stavmodeller i år, for trening/turrenn. Det ser ut for undertegnede som at det er staver med ulik form for karbon´innhold´: er det dere beskriver som Air Carbon UHM noe annet enn Air Carbon? HVa står evt UHM for og hvilke fordeler gir det? -UHM= Ultra High Modulus. Fordelen er at dette er karbon av høyre kvalitet slik at stavene kan lages lettere og stivere. Det er forskjellig grader av UHM. Speedmax har UHM 5,4 som er den høyste graden i Fischers serie.

Fischers nye stav med "Air Carbon UHM"; Ultra High Modulus, en benevnelse på kvaliteten på karbonet i staven. For denne staven er kvalitetsgraden 5,4 og det er den beste, letteste og sterkeste karbonstaven til Fischer.
Fischers nye stav med «Air Carbon UHM»; Ultra High Modulus, en benevnelse på kvaliteten på karbonet i staven. For denne staven er (karbon-)kvalitetsgraden 5,4 og det er den beste, letteste og sterkeste karbonstaven til Fischer.

På hvilken måte er Speed og Quick-fit stroppene som omtales i årets brosjyre enkel å ta av og på? Er det en åpne- og låsemekanisme som gjør at man kan fjerne staven fra hånda men beholde stroppen på, eller er det den «vanlige» borrelåsen man tenker på (dette synes jeg selv er veldig relevant, fordi det er veldig vanskelig å håndtere alt mulig av småting i hånda med racingstaver på)? Det er ingen åpne og låsemekanisme som gjør at du kan fjerne stroppen fra staven enkelt, men det er i hovedsak QF- stroppen som er enklest å ta på og av pga. glidelåssystemet. En enkel glidelås om åpnes og lukkes enkelt når du setter stroppen på og tar den av hånden. Speed-stroppen er utviklet lettest mulig og har ikke dette glidelåssystemet, men er fortsatt forholdsvis enkel å ta på og av med borrelåssystem. 

Fischer presenterer også en egen modell for damer, Motion Wax My Style; er denne skien som er spesielt utviklet for damer en modell dere vil anbefale å kunne bruke i renn/treningsformål? -Dette er dame-utgaven av Superlite som er en av våre beste markaski. Har racingsåle og AirCore-kjerne. Utviklet med en litt annen spennkurve og design tilpasset damene. Den kan brukes til trening og evnt turrenn (som Birken), men dette er en ski som ikke er spisset for høyest mulig fart, men beregnet for tur med innsving, litt kortere lengder og vil da være stabile og lette å gå på.

Fischers dameutgave av markaskien "Superlite Wax". Spennet er spesielt tilpasset damer og i følge Fischer er dette et alternativ for trening og turenn for damer.
Fischers dameutgave av markaskien «Superlite Wax». Spennet er spesielt tilpasset damer og i følge Fischer er dette et alternativ for trening og turenn for damer.

Til slutt, hva med sko, hva er de største nyhetene når det gjelder årets sko, f.eks. RC7 Skating? Hva er viktig for en turrennløper å vite om disse? -Den største  nyheten på RC7 Skating

s15215_rc7_skate_high-kopiSisteer at den har nå Triple-F Membrane for en varm, tørr og ventilerende sko. Den er noe lettere og har mange av de samme gode racingegenskapene som hos Carbonlite skoene (Xcelerator såle).

Fischer har et svært bredt utvalg av utstyr for langrenn og turløping, kanskje et for bredt, vil noen si. Det kan være lett å gå seg vill i jungelen av sålealternativer, temperaturforhold, stilart, osv. I denne artikkelen har turrenn.net sett på de mest spennende nyhetene sett i fra turrenn- og treningsperspektivet. Det finnes imidlertid flere modeller og alternativer enn det som er presentert her, og mange av disse vil også fungere helt strålende for dine behov. For å finne det utstyret som passer deg aller best er vår anbefaling å spørre i butikken, diskutere i forumet her på turrenn.net eller bruke profuktvelgeren som Fischer tilbyr på hjemmesiden sin som linken over peker til.

 

 

 

 

 

Write A Comment